oleju 1 szklanka oliwek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek wężowy 1 garść słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 solidna garść rukoli 1 łodyga selera naciowego sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu(...)czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłoSkładniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy
Wędrówki po kuchnismak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe
Podróż w kulinariapodanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego w kosteczkę 1 jabłko łyżeczka masła kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego łyżeczka cukru soku
kgwjanczewoosoby 👦👧): 250 g makaronu – krótkiego typu 300 g (1 puszka) ugotowanej soczewicy 100 g pancetty 2 ząbki czosnku 150 g passaty pomidorowej 1 cebula 1 ł odyga selera naciowego 1 marchewka ok. 500mm bulionu warzywnego oliwa EVO tymianek (kilka gałązek) rozmaryn 1-2 gałązki parmezan sól i pieprz do smaku Tutaj uwaga – o ile świeży tymianek i rozmaryn, na upartego(...)braku innej możliwości) można zastąpić wersjami suszonymi to jednak tylko użycie świeżych ziół zapewni ten niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju efekt końcowy. Wykonanie: marchewkę, cebulę i seler obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (jak zawsze na soffritto ); czosnek obieramy, nie kroimy – używać będziemy całych ząbków; pancettę, jeśli trzeba także kroimy w kostkę; zioła związujemy nitką tak, by łatwo było
Pasta Po Polskupół godziny gotowy. PRZEPIS NA POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z ROSOŁU Składniki na potrawkę z kurczaka z rosołu: mięso z kurczaka z rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki Jak zrobić potrawkę z kurczaka z rosołu: Zaczynamy od rozgrzania patelni. Potem na patelni(...)rozgrzewamy masło, olej i podsmażamy na nim cebulę i kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody. Potem dodajemy marchewki, selera pokrojone w kostkę i przyprawy. Następnie gotujemy aż marchewki staną się miękkie. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę i zaciągamy potrawkę, zagotowujemy. Potem przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką
Dorota Smakujedocument,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko -5 jaj ugotowanych na twardo -5 łodyg selera seler naciowego ( 330 g ) -5 ogórków konserwowych ( 230 g ) -200 g kiełbasy szynkowej -duży pęczek rzodkiewek ( 400 g ) -szczypiorek posiekany 300 g -majonez 400 ml -ostry keczup 250 g Wszystkie(...)sałatki pokroić w drobną kostkę. W szklanej salaterce układać warstwami: połowę jaj, 1/3 ryżu-posmarować warstwą majonezu, następnie wyłożyć szynkę - polać warstwą keczupu, połowę pozostałego ryżu - polać warstwą majonezu, seler, ogórki - polać warstwą keczupu, resztę ryżu - polać warstwą majonezu, pozostałe jaja, szczypiorek - polać warstwa keczupu, na końcu rzodkiewkę ułożyć rzodkiewkę. Udekorować kwiatami szczypiorku, ćwiartkami jajka i listkami selera
Kulinarne przemysleniasuszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka masła, mąka do zagęszczenia sosu, sól, pieprz. Cydr podgrzać, dodać bulion i rozpuścić, włożyć suszone owoce, cynamon i goździki, odstawić na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)Skórkę na mięsie ponacinać. Mięso natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po 30 minutach dodać cydr z owocami i przyprawami. Oczyszczony seler bez natki pokroić, poddusić na maśle i dodać do mięsa na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń odstawić na 10 minut, pokroić. Sos zlać do garnka, zagotować, zagęścić i doprawić
Pieguskowa Kuchniachcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)olej do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak, by pozostały jeszcze lekko twarde, wystarczy kilka minut od momentu zagotowania. Selera kroimy na nieduże kawałki, dodajemy wodę- tylko tyle, by zakryła warzywo, dodajemy liście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra
Pichceniomaniazałatwienia... :-( No nic, nie ma co się łamać, trzeba działać... :-) no i obiad musi być jakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego(...)łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę i cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mąkę mieszamy
Czary - gary w kuchniSkładniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekanego 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej ) 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego 2 szklanki mleka około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 230g szynki, pokrojonej w kostkę 1 szklanka(...)kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler i gotować do miękkości, około 8-10 minut. W rondelku wymieszac mąke ,posiekany czosnek i tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania .Szynke podsmażyć ,aby była lekko
w mojej kuchnibyła dość ścisło ułożona w słoikach. W słoiku są dwie warstwy, ogórki z papryką, a na nich cebula, czosnek i liście selera. Grubość warstwy cebuli rozkładamy w zależności od wielkości słoika. Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy Na sałatkę 4kg ogórków, najlepsze nieduże, 2 czerwone papryki lub żółta i czerwona. Ogórki kroimy w plasterki(...)kroimy w paski 2-3cm. Mieszamy i napełniamy słoiki do ¾ wysokości. Zalewa / szklanka 250ml / 500ml wody, 5 szklanek cukru, 3 szklanki octu 10%, garść liści selera, 5 sztuk cebuli, 1/3 szklanki soli, 3 ząbki czosnku, kilka kulek pieprzu, 1 torebka kurkumy, 20-25g. Cebulę kroimy wzdłuż na pół i siekamy drobno w piórka lub pół talarki
Leśny Zakątekflądry, jego barwa przechodzi od szarej do brunatnozielonej. Flądra pieczona z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 flądry 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mały por 1 łodyżka selera naciowego 1 mała marchewka 1/2 czerwonej papryki świeży rozmaryn sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Flądry patroszymy i odcinamy im głowy. Płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym(...)Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Warzywa obieramy. Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki (julienne), cebulę w piórka, pora i seler w plasterki. Mieszamy w misce z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Wykładamy na ryby, posypujemy rozmarynem. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy skropione
Kulinarne przygody Gatity