oliwy 1 cebula – posiekana o,5l mleka – można zamienić na kremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa 2-3 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie 200 g kukurydzy – świeżej, mrożonej lub z puszki(...)mąki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili Wykonanie: Masło lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę
Pociąg Do Kuchnioliwy 1 cebula – posiekana o,5l mleka – można zamienić na kremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa 2-3 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie 200 g kukurydzy – świeżej, mrożonej lub z puszki(...)mąki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili Wykonanie: Masło lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę
Pociąg Do Kuchniwięc nie dawałam..no i od siebie dodałam marchewkę. 2,5 l wywaru z kurczaka 1 cebula pokrojona w drobne piórka 1-2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana 1 łyżeczka skórki z cytryny drobno startej 3 pomidory [ bez skórki -posiekane w kostkę] 1 łodyga świeżej mięty [ nie dałam] 2 filety z piersi kurczaka(...)makaronu drobna nitka cięta] 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżej mięty [ u mnie koperek] W garnku połączyć wywar z kurczaka z cebulą, selerem, marchewką, skórką z cytryny, 1 łodygę mięty i oliwą.Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum.Dodać filety z kurczaka i gotować na małym ogniu przez około
Moje domowe kucharzeniepełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D * SKŁADNIKI na 2 porcje 200 g ryżu arborio 1 łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE(...)ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu. W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli
Food Squarezadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw. Składniki : 250g noodli jajecznych 2 marchewki 1 łodyżka selera naciowego 1 średnia cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwone chili kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łodygi dymki(...)olej do smażenia ewentualnie inne dowolne warzywa np. pieczarki, kiełki fasoli, pędy bambusa, groszek cukrowy, itp. Przygotowanie : Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Marchewkę i selera pokrój w zapałki, cukinie w cienkie półkrążki, paprykę w paski. W woku rozgrzej olej, przesmaż na nim imbir starty na tarce, czosnek pokrojony w plasterki oraz drobno pokrojone chili. Dodaj
Codzienne Gotowanieteż Was! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 250 g ogórków kiszonych – 1 słodką nektarynkę lub brzoskwinię – 2 garście winogron bez pestek – 3 plastry ananasa – seler naciowy -2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczkę octu balsamicznego – 1 łyżeczkę musztardę z ziarnami gorczycy – 1 garść pistacji Przygotowanie sałatki zacznijcie od przygotowania sosu do sałatki(...)czasie pokrójcie ogórki w równej wielkości plasterki. Nektarynkę przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i pokrójcie owoc w kostkę. Umyte winogrona przekrójcie na połówki, a a obrany seler i plastry ananasa pokrójcie na drobne kawałki. Gdy sałatka będzie gotowa, polejcie ją dressingiem a wierzch posypcie pokruszonymi pistacjami. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniedodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką. Efekt - pyszne danie! Spróbujcie! 40 dag szynki wieprzowej bez kosci 1 cebula pół czerwonej papryki 5 łodyg selera naciowego 1 duże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz 2 łyzki oleju Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu(...)obsmazyc z obu stron na oleju. Cebule pokroić w piorka i dodac do miesa, zalac odrobina wody ,Dusic pod przykryciem, marchew pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć(...)mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę i zmiażd ż ony czosnek . Wymieszać trzymać na ogniu z 3 - 5 min . Seler umyć i pokroić , oliwki przepołowić, paprykę pokroić w słupki. Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać
Gaździnka warzySkładniki: 150 g makaronu rurki 3 łodygi selera naciowego opakowanie sera M ozzarella kilka pomidorków koktailowych pęczek natki pietruszki kilka czarnych oliwek pół piersi z kurczaka 50 ml białego wytrawnego wina sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól(...)pieprz Przygotowanie: Ma karon ugotować według pr zepisu na opakowaniu i ostudzić. Pomidorki i oliwki przepołowić, selera drobno po kroić, Mozzarellę w kostkę . Pierś kurczaka umyć osuszyć i podsmażyć n a 3 łyżkach oleju. Przyprawić solą, piepr zem, ząbkiem czosnku, szcz yptą tymianku i papryką. Wlać do niego wino i smaż yć , aż się zredukuje ( ostudzić ). Wszystkie składniki
Gaździnka warzygreckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy(...)zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość
Smakowity Blog Kulinarnymogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy(...)obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy kapusta zacznie robić się szklista (analogicznie do smażonej cebuli), dodajemy ziemniaki i dalej smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion
Taste Of My Daygrille i delektują się smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano, szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki(...)obieramy i wydrążamy pestki z cukinii i papryki. Kroimy na cząstki podobnej wielkości i kolejno zaczynając od cukinii nabijamy na patyczek. U mnie kolejność była następująca: cukinia, żółta papryka, seler, pomidor cherry, cebula, cukinia, papryka czerwona, seler, pomidor koktajlowy, cebula... Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Pieczemy aż warzywa zmiękną, ale będą kruche. Podajemy polewając sokiem
Pudełko rozmaitościcebule białe lub czerwone 4 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 kg ziemniaków 1 mała główka młodej kapusty 3 łyżki śmietany do zup 12% 4 marchewki 1 łodyga selera naciowego 0,5 papryki żółtej 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę z młodą kapustą(...)rozgrzewamy oliwę i masło. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę. W następnym kroku do cebuli dodajemy rozdrobnione ziemniaki oraz marchewki, selera, kapustę i paprykę pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Potem zalewamy wodą wszystko (2litry), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem
Dorota SmakujeZUPA JARZYNOWA Z BURAKAMI Składniki: 2 cebule białe lub czerwone 4 łyżki oliwy 1 kg ziemniaków 500g buraków 1 szklanka zakwasu z buraków – przepis 4 marchewki 1 łodyga selera naciowego 0,5 papryki 2-3 liście kapusty pekińskiej 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić(...)cebuli. W garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę. W następnym kroku do cebuli dodajemy ziemniaki oraz marchewki, selera, kapustę i paprykę pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Potem zalewamy wodą wszystko (2litry), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem
Dorota Smakuje