seler naciowy - 4547 przepisów (strona:188/304)

Risotto ze schabem 223

składniki * 1 torebka 100 g ryżu parboiled * 1 marchewka * 1 czerwona papryka * 1 łodyga selera naciowego * natka pietruszki * 2 cebulki dymki i szczypior z jednej * 1/2 brokuła * 300 g schabu * sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami),              lub osobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu(...)wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w  paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą. Paprykę pokroić w kosteczkę, dymkę i szczypior w plasterki, łodygi selera w półplasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, a natkę posiekać. Do rondla wlać nieco oleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić. Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć

Mix smaku
Spaghetti Bolognese 31

makaronu spaghetti tarty żółty ser 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) Składniki na sos do spaghetti bolognese: 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki cukru olej rzepakowy do smażenia sól(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti bolognese wg. przepisu na opakowaniu Czosnek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę . Łodygi selera również kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę obieramy i też kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju podsmażamy chwileczkę cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy razem z cebulką i czosnkiem

Olcia gotuje!
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 191

gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 6 łyżek oleju roślinnego 4 liście laurowe 2 świeże gałązki rozmarynu(...)łyżki śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę. Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj

karmelowy
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 165

tłustych i ciężkich potraw, które goszczą na naszych świątecznych stołach, warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta(...)przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy wzdłuż nerkowatych

Kuchnia od dwojga
Chili sin carne 104

bardzo nam smakuje. Jako dodatku można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Grillujemy po kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie

R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy z kociołka 55

Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja. Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe(...)porcji)   Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy

Kardamonovy
Zupa cytrynowa z kurczakiem 137

Zupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 40 g masła klarowanego 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cytryna 800 g bulionu drobiowego sól, pieprz (najlepiej biały) 100 g śmietany 18% 80 g makaronu spaghetti natka pietruszki do podania Przepisy Thermomix. Zupa cytrynowa z kurczakiem. Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy(...)podduszamy czas 4 min/obr. wsteczne 1/Varoma. W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Dodajemy do cebuli i znowu podduszamy czas 5 min/obr. wsteczne 1/Varoma. Kroimy marchewkę i selera w talarki. Bulionem zalewamy kurczaka z cebulą. Dodajemy marchewkę i selera. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy czas 10 min/obr. wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy następnie makaron i ponownie gotujemy czas

Themo przepisy
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 157

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy(...)szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min  pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody

Słodki Kompromis
Pierogi z kapustą i grzybami 186

większe grzyby,  mała miseczka startych i uduszonych pieczarek,  kawałek selera,  1 cebula,  1 mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka tartej bułki,  czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie(...)wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Mielona karkówka na szpadkach - grill 195

jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam! Przepis Karola Okrasy składniki mięso 800 g karkówki 6 ząbków czosnku 150 g czerwonej fasoli z puszki 1- 2 łodygi selera naciowego 5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych) 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 cebula 1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki) 1 łyżeczka mielonego kminu skórka otarta z limonki sól(...)jogurtu greckiego garść mięty, posiekanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka harissy sok z 1 limonki sól oliwa przygotowanie mięso Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek

Stare Gary
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 193

łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować(...)minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz wołowy z kociołka 16

brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja.  Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe(...)dużych porcji) Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy

Kardamonovy
Gulasz wołowy z zieloną soczewicą 104

kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula ok. 300 g pieczarek 3-4 łodygi selera naciowego ok. 100 g zielonej soczewicy 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry posiekana natka pietruszki   Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią(...)obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez kilka minut. Seler pokroić w dość dużą kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać, dodać soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła zawartość garnka. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy, ponownie wymieszać

Simply Food
Marokańska zupa pomidorowa na zdrowy lunch 129

nadchodzące słoty potrzebuję cieplejszego klimatu. Dlatego proponuję Wam rozgrzewający marokańską zupę, którą przygotujecie w 15 minut. Składniki dla 2 osób: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oliwy lub klarowanego masła 1 suszona papryczka chili może też być chili w płatkach lub pieprz kajeński 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego(...)pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Zamieszać, podsmażyć

Pełny talerz
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 117

Jest naprawdę pyszna!  Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak jest naprawdę rewelacyjny!  Zapraszam! Składniki: soczewica zielona 400 g, przecier pomidorowy 1 szklanka, marchewka 2 szt, seler naciowy 2 łodygi, cebula 1 szt, tymianek szczypta, rozmaryn szczypta, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, olej, na ziemniaczane pure: ziemniaki 5 szt, mleko roślinne 1/3 szklanki, masło roślinne(...)się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure

kulinarne odsłony pati