seler naciowy - 4547 przepisów (strona:188/304)

SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 185

których często można wracać. Ten przepis z pewnością można sobie dodać do ULUBIONYCH ;)   SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie warzywa. Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty

Calzonella.com
Spaghetti z klopsikami 205

apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą(...)sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco 125

się z Wami makaron z indyczym ragu bianco. Składniki: 100 g makaronu rigatoni 150 g mielonego udźca indyczego 40 ml wytrawnego białego wina 20 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 1 ząbek czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 20 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano(...)oliwek do smażenia Wykonanie: Przygotuj wywar. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj wino, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości

Moja pasja smaku
KARTOFLANKA 190

razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż. Składniki: 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g) 2 marchewki kawałek pora kawałek selera  łodyga selera naciowego pół cebuli (jeśli jest mała, to cała) 2 ząbki czosnku duża łycha masła lub oliwy łyżeczka cząbru sól, pieprz bulion warzywny (u mnie koncentrat robiony w domu) łyżka przyprawy(...)zwykłej) 1200 ml wody (lub jeśli nie macie koncentratu bulionu, może być bulion lub rosół) garść świeżego posiekanego koperku opcjonalnie: prażona cebulka Połowę ziemniaków, marchew, cebulę, czosnek, pora i selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając.  Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę

Cytryna&Co.
Pieczony królik 78

razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut (ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia). Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy. Artykuł Pieczony królik pochodzi

Kardamonovy
Pieczony królik 74

razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut. Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy

Kardamonovy
Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków 204

suszonych pomidorów i świeżej bazylii    Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą   Składniki: 200 g chińskiego makaronu 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki 1 por 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 ostra papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej(...)Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość. Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić. Na koniec dorzucić posiekana świeżą kolendrę. Podawać. Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami

Wino Francja Kuchnia
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 492

pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone(...)chilli sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz świeża kolendra do posypania 1,5 - 2  l wody filtrowanej Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory

Naturalna Kuchnia
FASZEROWANA DYNIA PIŻMOWA 118

piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6  suszonych pomidorów w oliwie 6-7 plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz A jak to zrobić: Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki. Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry. Skropić odrobina oleju (zalewa z suszonych pomidorów), włożyć(...)pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był chrupiący. Na patelnię dodać miąższ dyni, kuskus,orzechy, pokrojone w paski pomidory, pokrojony w kostki ser i posiekane listki selera (opcjonalnie pietruszki). Całość dobrze wymieszać doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone skórki dyni i zapiec całość w piekarniku 200 stopni 15 minut (najlepiej z funkcja grill). Podawać

Kuchnia w opałach
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 199

Składniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera

Kuchnia Prezydentowej
szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku... 146

Składniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh namoczyć(...)całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki obiad – curry 41

się prawdziwą fuzją smaków. Do curry użyłam prostych składników, które akurat miałam pod ręką. Nie przejęłam się zbytnio faktem, że skończyła mi kolendra. Zamiast niej dodałam do curry nać selera, a gotowe danie posypałam szczypiorkiem i też smakowało super! Gdy moje curry było gotowe, w całym domu unosiły się aromaty przypraw i kokosowego mleka. Podawałam je z białym ryżem, który(...)normalnego trybu życia, a my po prostu zatęskniliśmy za nowym jedzeniem. Szybkie curry 5 – 6 porcji Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka 20 cm pora 1 łodyga selera naciowego 200 g pędów bambusa 2 – 3 łyżki czerwonej pasty curry ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 czerwone chili 500 ml kokosowego mleka, kremowego 250 g pieczarek 1 łyżka soi japońskiej

codojedzenia
Prosta surówka z brokuły i kalafiora. 135

posiłku, wzbogaci go o wiele cennych witamin i minerałów. Jedzmy te warzywa, szczególnie teraz kiedy są młodziutkie i delikatne. Składniki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka Sos: 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 lyzka musztardy zioła prowansalskie, pieprz i sol do smaku Zapraszam również(...)gotującej się wodzie. Zblanszowane warzywa wyjąc z wrzątku i ostudzić je w lodowatej wodzie. Kiedy przestygną odcedzić i przelozyc do miski. Do miski dodać pokrojone w cienkie paseczki łodygi selera i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną, jako dodatek do obiadów

Pani M - kuchnia smakowita
Sałatka Pychotka 156

słone smaki, dzięki czemu jest oryginalna i ponadczasowa. Jestem pewna, że posmakuje i Wam. Zapraszam na przepis! SAŁATKA PYCHOTKA – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 140 g żurawiny 1 mała papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona 200 g żółtego sera 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)złoty kolor na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 minut, by nieco zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Selera, paprykę, ser żółty oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany

Alle Dobre!