Jest naprawdę pyszna! Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak jest naprawdę rewelacyjny! Zapraszam! Składniki: soczewica zielona 400 g, przecier pomidorowy 1 szklanka, marchewka 2 szt, seler naciowy 2 łodygi, cebula 1 szt, tymianek szczypta, rozmaryn szczypta, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, olej, na ziemniaczane pure: ziemniaki 5 szt, mleko roślinne 1/3 szklanki, masło roślinne(...)się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure
kulinarne odsłony patilodówce i oto jest pyszna sałatka :) Składniki potrzebne do zrobienia sałatki z komosy, jarmużu i ciecierzycy: około szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 1 puszka ciecierzycy, 2 niewielkie pomidory, 2 laski selera naciowego, kawałek (około 1/3) ogórka, 2 garści liści jarmużu, sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy(...)parze znajdziecie tutaj ) dodaję odsączoną ciecierzycę i porwane i opłukane listki jarmużu. Ogórka obieram ze skórki i kroję w kostkę, pomidora kroję w kostkę, selera kroję na kawałeczki o grubości około 0,5 cm. Mieszam wszystkie składniki. W kubku mieszam wszystkie składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję sos do sałatki, mieszam
Gotuj Się Kto MożeScroll down for recipe in English Biała kiełbasa zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana 2 papryki, bez pestek i pokrojone w większa kostkę 400 g kiełbasy np. białej 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli(...)cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, selera i paprykę, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Zwiększ ogień do dużego, włóż kiełbasę i obsmaż do zarumienienia. Wsyp przyprawy, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj pomidory z puszki. Doprowadź
karmelowyukraiński, ale nim nie jest. Za to smakiem może z nim konkurować 👌 A oto składniki z których powstał: -4 buraki średniej wielkości -jedna marchewka -jedna pietruszka -4 gałązki selera naciowego -4 ziemniaki średniej wielkości -pół główki kalafiora -szklanka ugotowanego średniego grochu -garść mrożonego groszku z marchewką -jedna cebula -łyżka masła - szklanka śmietany 18% lub mleka wymieszanego z łyżką mąki(...)obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z marchewką i pietruszką. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa 1 cm ponad nimi. Wkładamy również seler w całości i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, głównie buraków. Ziemniaki mają być prawie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy drobne różyczki kalafiora. Gdy są miękkie
Kulinarne przemysleniatortilli (średnica 30 cm) podwójny filet z kurczaka 2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1/2 szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy(...)wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę
Czary - gary w kuchniktórych często można wracać. Ten przepis z pewnością można sobie dodać do ULUBIONYCH ;) SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie warzywa. Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty
Calzonella.comapetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą(...)sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościsię z Wami makaron z indyczym ragu bianco. Składniki: 100 g makaronu rigatoni 150 g mielonego udźca indyczego 40 ml wytrawnego białego wina 20 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 1 ząbek czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 20 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano(...)oliwek do smażenia Wykonanie: Przygotuj wywar. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj wino, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości
Moja pasja smakurazem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż. Składniki: 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g) 2 marchewki kawałek pora kawałek selera łodyga selera naciowego pół cebuli (jeśli jest mała, to cała) 2 ząbki czosnku duża łycha masła lub oliwy łyżeczka cząbru sól, pieprz bulion warzywny (u mnie koncentrat robiony w domu) łyżka przyprawy(...)zwykłej) 1200 ml wody (lub jeśli nie macie koncentratu bulionu, może być bulion lub rosół) garść świeżego posiekanego koperku opcjonalnie: prażona cebulka Połowę ziemniaków, marchew, cebulę, czosnek, pora i selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę
Cytryna&Co.razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut (ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia). Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy. Artykuł Pieczony królik pochodzi
Kardamonovyrazu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem 45 minut. Po tym czasie dodajemy do niego obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut. Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy
Kardamonovysuszonych pomidorów i świeżej bazylii Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą Składniki: 200 g chińskiego makaronu 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki 1 por 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 ostra papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej(...)Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość. Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić. Na koniec dorzucić posiekana świeżą kolendrę. Podawać. Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami
Wino Francja Kuchniapokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone(...)chilli sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz świeża kolendra do posypania 1,5 - 2 l wody filtrowanej Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory
Naturalna Kuchniapiżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6 suszonych pomidorów w oliwie 6-7 plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz A jak to zrobić: Dynię przekroić na pól i wydrążyć pestki. Miąższ ponacinać w kostkę, nie przecinając skóry. Skropić odrobina oleju (zalewa z suszonych pomidorów), włożyć(...)pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był chrupiący. Na patelnię dodać miąższ dyni, kuskus,orzechy, pokrojone w paski pomidory, pokrojony w kostki ser i posiekane listki selera (opcjonalnie pietruszki). Całość dobrze wymieszać doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone skórki dyni i zapiec całość w piekarniku 200 stopni 15 minut (najlepiej z funkcja grill). Podawać
Kuchnia w opałachSkładniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce). W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh namoczyć(...)całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara
W Mojej Kuchni Lubię