seler naciowy - 4708 przepisów (strona:197/314)

Spaghetti z warzywami 132

mnie danie przepyszne, domownicy wolą taką wersję spaghetti. Esencje do duszonych warzyw otrzymałam dzięki  firmie  Knorr  Spaghetti z warzywami Składniki: pieczarki - 5 szt większe seler naciowy - 1 gałązka marchewka - 1 szt por -część zielona - kawałek cebula biała - 0,5 szt cebula czerwona - 1 szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżka wegeta esencja do duszonych warzyw (od Knorr(...)plastry.  Warzywa umyć, osączyć.  Marchewkę pokroić w piórka, papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę jedną i drugą obrać, pokroić w półplastry.  Selera i pora pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć.  Następnie dodać resztę warzyw, bulionetkę warzywną i gotowaną wodę, dusić do miękkości warzyw.  Na samym końcu , dodać

Kuchnia Danusi
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 204

Czas przygotowania: 15 minut + 90 minut duszenie Porcje: 4       Składniki: 600 g udźca jelenia, 10 małych cebulek (lub jedna duża), 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml cassisa (najlepiej domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych  w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej(...)Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki. Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu .   Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę. Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem

SzczyptaSmaQ
Idealne spaghetti Bolognese 55

prostym w przygotowaniu, co czyni je doskonałym wyborem na każdą okazję.   Składniki: 600 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny) 1 duża marchewka, drobno pokrojona 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona 1 duża cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta(...)świeżo mielony czarny pieprz do smaku Świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie Składników: Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek w głębokiej patelni lub garnku. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż do zmięknięcia, około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodanie Mięsa: Zwiększ ogień do średnio-wysokiego i dodaj mięso mielone. Smaż, regularnie mieszając, aż mięso

Moja Książka Kucharska
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 101

Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 – 4 łyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól(...)smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży koperek lub pietruszka do podania 1 l bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i por pokroić na cienkie plasterki, marchewki pokroić na średniej grubości plasterki. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe na 6 – 8 kawałków), starsze ziemniaki

Even Better Food
Roladki z kurczaka z warzywami 142

Roladki z kurczaka z warzywami Składniki:  4 piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (użyłam suszonej) kilka łodyg dymki 1 większa marchewka 1 mała cukinia 1 łodyga selera naciowego garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego szpinak (najlepiej, aby miał duże liście) oliwa sól, pieprz Składniki do smażonych warzyw: 1 ząbek czosnku papryczka chilli kawałek świeżego imbiru(...)przeciąć mięsa na wylot. Pierś delikatnie rozgnieść, lub rozbić tłuczkiem (bardzo ostrożnie). Przygotowanie warzyw: Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Cukinie dokładnie umyć i również pokroić w słupki. Łodygę selera umyć i pokroić w cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej warzywa na 1-2 minuty. Odcedzić. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać.  Szpinak

Codzienne Gotowanie
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 185

więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki Dominiki Wójciak  "Prosto, pysznie, do pudełka". Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku(...)odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 206

Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 – 4 łyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól(...)smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży koperek lub pietruszka do podania 1 l bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i por pokroić na cienkie plasterki, marchewki pokroić na średniej grubości plasterki. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe na 6 – 8 kawałków), starsze ziemniaki

Even Better Food
” Kurczę zielone ” lekko smażone 126

dodatek zdrowe Polecam ! Składniki : 3-4 ćwiartki z kurczaka 1/2 szklanki , mrożonego zielonego groszku 1 mały brokuł 1 zielona papryka -grubościenna 1 cebula 2 strąki zielonego chilli 2 łodygi selera naciowego sól do smaku marynata : 1 łyżka , przyprawy garam masala 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ćwiartki z kurczaka(...)oczyszczamy , dzielimy na mniejsze części . Brokuł i groszek gotujemy na parze ,według instrukcji z parowaru lub woreczków do gotowania na parze , gdyż każdy producent ma inne patenty . Cebulę i selera, kroimy w paski i podsmażamy razem z kurczakiem , tak długo , aż mięso , będzie gotowe. Mniej więcej w połowie smażenia , dodajemy pokrojoną zieloną paprykę i chilli . Najlepiej na średnim ogniu

Ogrodnik w podróży
Fit sałatka z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i czosnku niedźwiedziego 160

dlatego, należy go używać do przygotowywania dressingów, dzięki temu sałatki będą zdrowsze i smaczniejsze". Składniki: na 3 -4 porcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera naciowego, 3 łyżki cebulek marynowanych, 1 czerwona cebula, 3 łyżki oliwek (zielone, czarne) w plasterkach, 6 pomidorków koktajlowych, listki świeżej bazylii, kilka rzodkiewek, 1 łyżka sezamu czarnego, kilka liści świeżego czosnku niedźwiedziego(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej, oliwki, pokrojoną w paski paprykę i rzodkiewkę, oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki, cebulę, seler w plasterkach i marynowane cebulki. Całość mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem, oraz dodajemy listki bazylii i czosnku niedźwiedziego. Sałatkę podajemy z dressingiem z oleju i czosnku niedźwiedziego. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pikantny kociołek 163

jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach. Składniki: pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki(...)zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany

Czerwień i błękit
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 176

weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki    mielonej kolendry pół łyżeczki  mielonego kminku szczypta   cynamonu cejlońskiego pieprz,sól do smaku olej kokosowy   do smażenia(...)parze i dodałam pod koniec gotowania do zupy. Kiedy wywar z kaczki jest gotowy, odcedzamy go. Odstawiamy. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora oraz selera kroimy w półplasterki. Cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy , aż zmiękną

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka słoikowa 1176

liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa(...)pęczak), – sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella. Należy pamiętać: – o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa minestrone z tortellini 185

sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cukinia (można wziąć 1 małą zieloną i 1 żółtą(...)garście szpinaku baby opcjonalnie 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać 5 minut, aż marchew lekko zmięknie. Dodać bulion, passatę, pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę; jeśli używacie pomidorów z puszki – dodajemy je razem z sokiem

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 165

też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę.  SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju lub w sosie własnym / odsączonego 1 łodyga selera naciowego/ przekrojona wzdluż na dwa paski, a następnie w cienkie plasterki 1/2  małego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki posiekanych listków(...)ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy. Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem

cool and minty