Zupa jarzynowa z dodatkiem mamuta zbudowana na bazie soffritto czyli długo smażonych cebuli, selerze i marchwi. ZUPA Z MAMUTA SKŁADNIKI 500 gramów zielonego mamuta; 3 duże ziemniaki; 1 spora marchewka; bulwa kopru włoskiego (fenkułu); mały kawałek pora; 1 większa cebula; 1 duża łodyga selera naciowego; 2-3 ząbki czosnku; suszony cząber; suszone zioła prowansalskie; gęsta, kwaśna... Artykuł Zupa z mamuta
Kuchnia TomkaRAGU BOLOGNESE SKŁADNIKI 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle; 700 gramów wołowiny (najlepiej karku lub łopatki); 300 gramów surowego, niewędzonego boczku; 100 gramów marchewki; dokładnie 100 gramów selera naciowego; 100 gramów cebuli; szklanka dobrego, włoskiego czerwonego wina;... Artykuł Tagliatelle al ragu bolognese pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSOCZEWICĄ SKŁADNIKI 1 kaszanka o wadze około 200 gramów; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1 nieduża czerwona cebula; mały kawałek czerwonej papryki; 50 gramów czarnej lub zielonej soczewicy; 1 łodyga selera naciowego; dymka; mała papryczka chilli; przepis na kaszankę z soczewicą z warzywami Artykuł Kaszanka z soczewicą z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkagramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle; 450 mielonej wołowiny; 450 gramów mielonej wieprzowiny; 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego); kieliszek czerwonego, wytrawnego wina; 1 marchewka; łodyga selera naciowego; 1 cebula; masło; oliwa z oliwek; domowy sos pomidorowy; pół szklanki... Artykuł Spaghetti alla bolognese czyli twór potwór pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaoleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1/4 szklanki soku z cytryny Opcjonalnie: 1/4 szklanki startej na grubej tarce marchewki lub selera naciowego. Wszystkie składniki razem zmiksuj na gładką masę. Masa powinna być lepka, ale nie zbyt gęsta. Jeśli jest zbyt mokra, dodaj trochę mąki. Wyroluj w długie wałeczki i pokrój
kruche babeczkimakaronu spaghetti lub linguine 300 ml przecieru pomidorowego szklanka bulionu rybnego lub jarzynowego 8 świeżych małży 8 większych krewetek 3-4 nieduże kalmary marchewka czerwona cebula 1-2 łodygi selera naciowego suszony anyż suszone... Artykuł Makaron z owocami morza pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkasoku z cytryny. KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI 250 gramów mięsa mielonego 3/4 szklanki ryżu do risotto czerwona cebula natka pietruszki świeży koperek oliwa extra vergine duży ziemniak marchewka seler naciowy lub korzeniowy mały por lub dymka 3 wiejskie jajka mąka... Artykuł Klopsy w sosie cytrynowym z Grecji pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaczerwonym winie. RAGOUT Z JELENIA SKŁADNIKI 600 gramów mięsa gulaszowego z jelenia; 500 ml bulionu wołowego; 300 ml czerwonego wina; 150 gramów cebuli; 80 gramów marchewki; 80 gramów selera naciowego; mąka pszenna; koncentrat pomidorowy; 5-7 jagód jałowca; suszony rozmaryn; suszony tymianek; liść laurowy; sól, pieprz; przepis... Artykuł Ragout z jelenia po myśliwsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkasosie grzybowym z dodatkiem wina porto. PIECZEŃ WOŁOWA W SOSIE SKŁADNIKI 1,5 kg kawałek łopatki wołowej (cały kawałek tzw. plecko); słonina wędzona; 1 marchewka; kawałek pora; 1 łodyga selera naciowego; 3 ząbki czosnku; suszone oregano; suszony rozmaryn; oliwa z oliwek; kieliszek czerwonego porto; pół szklanki wywaru z... Artykuł Pieczeń wołowa w sosie warzywnym z Porto pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaIdealne risotto z dodatkiem chrupiących zielonych szparagów. RISOTTO ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 180 gramów ryżu carnarolli lub arborio (po 60 gramów na osobę); pęczek zielonych szparagów; łodyga selera naciowego; mała cebula; 1 ząbek czosnku; masło; pół szklanki białego wytrawnego wina; parmezan lub inny ulubiony ser dojrzewający; przepis na risotto ze szparagami Artykuł Risotto ze szparagami jakiego nie jadłeś pochodzi z serwisu
Kuchnia Tomkadomowego bulionu z kurczaka; 1 kieliszek białego wina; 1-2 bulwy kopru włoskiego (fenkuła); 4 łyżki sera ricotta; 100 gramów sera Grana Padano; masło; 1 główka czosnku; 1 cebula; seler naciowy; chili;... Artykuł Risotto z fenkułem chili i ricottą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZUPA Z BATATÓW SKŁADNIKI pół litra domowego bulionu warzywnego; 500 gramów batatów; 150 gramów miękkiej kiełbasy chorizo; cebula; marchewka; 2 łodygi selera naciowego; przyprawa curry; ostra papryczka chilli; świeża kolendra; limonka; 1-2 ząbki czosnku; sól, pieprz; przepis na zupę z batatów z chorizo i kolendrą Artykuł Zupa z batatów z chorizo i kolendrą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZUPA NA PONIEDZIAŁEK SKŁADNIKI 700 ml domowego bulionu drobiowego 2 grube kiełbasy parówkowe lub śląska spora cebula 1 batat grzyby Shimeji marchewka 2 łodygi selera naciowego 50 gramów czarnej soczewicy garść nóżek od pieczarek (opcja) 200 gramów liści szpinaku sól, pieprz przepis na zupę na poniedziałek Artykuł Prosta zupa na poniedziałek pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaBOLOGNESE SKŁADNIKI 500 gramów mieszanego mięsa mielonego 400 ml przecieru pomidorowego marchewka 1-2 łodygi selera naciowego spora cebula pół szklanki mleka pełnotłustego 2-3 ząbki czosnku laska cynamonu duży liść laurowy suszone oregano suszone płatki chilli koncentrat pomidorowy sól, pieprz przepis na sos bolognese Artykuł Sos bolognese przepis bardzo smaczny pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego; 500 gramów chudej wołowiny; 300 ml przecieru pomidorowego; 1 duża cebula; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; kawałek cukinii; mała bulwa fenkuła; 1 czerwona papryka; 2-3 duże ząbki czosnku; puszka czarnej fasoli; puszka ciecierzycy lub bobu; 2 cytryny lub limonki; duży pęczek świeżej... Artykuł Zupa
Kuchnia Tomka