czas wyjmiemy z gorącej wody. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Przepis na sałatkę z brokuła i kaszy bulgur: 1 średni brokuł 1 papryka 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 gałązki natki pietruszki 1 - 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy bulgur pieprz i sól do smaku Sos do sałatki z brokuła: 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki octu balsamicznego(...)minut. Po ugotowaniu natychmiast wyjąć z wody i odłożyć do wystudzenia, a następnie podzielić na mniejsze kawałeczki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na dość cienkie słupki. Łodygi selera pokroić w poprzek na bardzo cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Składniki sosu intensywnie wymieszać, aby powstał jednolity lekko gęsty
Kuchcik gotujewersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej(...)ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa wkładam do garnka (na dnie układam korzeń pietruszki, na nim marchew). Dodaję łodygi selera, zielone liście pora, gałązki natki pietruszki
Smaczne Zdroweszklanki ryżu ugotowanego na sypko 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle ) 10 dag zielonego groszku z puszki 1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody(...)polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki. Krok 2. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki. Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy
Moja Książka Kucharskaburaczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki z nacią czyli tzw. botwiną(...)zupa jest lekko kwaśna. Zupa buraczkowa z botwiną 6 porcji Składniki: pęczek buraków z botwiną, ok. 500 g 1½ l bulionu z kurczaka 3 młode marchewki 2 łodygi naciowego selera ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki balsamicznego octu 200 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany sól
codojedzeniabidi-language:#0400;} Danie idealne dla tych, którzy kochają aromatyczne dania na szybko. Składniki: 125 g makaronu chow mein 300 g polędwicy wieprzowej 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 szpiczasta pomarańczowa papryka 1 szpiczasta czerwona papryka 1 kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 mała puszka pędów bambusa(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Marchew i seler kroimy w słupki. Pieczarki kroimy na kawałki. Szalotkę kroimy w piórka. Czosnek i imbir siekamy. Papryki kroimy. Polędwiczkę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe składniki, szybko
R'n'G Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli nadzienie: 500 g ziemniaków odmiany sałatkowej 1-2 łyżki oleju 120 g wędzonego boczku 100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego 100 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni) 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) 3-4 łyżki posiekanej natki Formę do tart o średnicy 26 cm wykładamy(...)patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę lub paski boczek i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do wystudzenia do miseczki. Na patelnię z pozostałych tłuszczem wkładamy marchewkę lub seler. Podsmazamy 2-3 minuty. Dodajemy do boczku, studzimy. W miseczce łączymy chrzan ze śmietaną. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kilka minut ocieplamy w temperaturze pokojowej
Dzieje kuchennej Wiewiórysuchych połówek grochu 3 szklanki (720 ml) wody 2 liście laurowe 2 niewielkie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 cm korzenia imbiru grubości kciuka 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku sól i pieprz czarny mielony (do smaku) 1 szklanka (240 ml) dobrej passaty pomidorowej (bez dodatku(...)smażymy aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby można podlać zawartość patelni kilkoma łyżkami wody. Potem dodajemy starty albo drobniutko posiekany imbir, obrane i pokrojone w kostkę marchewki i selera. Dodajemy curry i kurkumę i smażymy aż marchewka zmięknie według naszego upodobania. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek wody, żeby warzywa nie przywarły do patelni. Następnie, zalewamy je passatą
Lamarida.plSpaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 2 średniej wielkości marchewki (100 g/szt), obierz, przekrój każdą wzdłuż na 4 części, następnie pokrój(...)mówi, zapraszam tutaj . rozgrzej otwarty, pusty szybkowar na palniku wlej olej do rozgrzanego szybkowaru dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość
Szybko SzybkowarSpaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 2 średniej wielkości marchewki (100 g/szt), obierz, przekrój każdą wzdłuż na 4 części, następnie pokrój(...)mówi, zapraszam tutaj . rozgrzej otwarty, pusty szybkowar na palniku wlej olej do rozgrzanego szybkowaru dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do momentu, aż cebula zeszkli się dodaj seler i marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość
Szybko Szybkowarmoja wersja tego klasyku Na ok 3 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 ząbki czosnku drobno posiekanego 2cm imbiru startego na tarce 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona(...)wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy
Smaki Przyprawy i Kolorymoja wersja tego klasyku Na ok 3 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 ząbki czosnku drobno posiekanego 2cm imbiru startego na tarce 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona(...)wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy
Kulinarna rozmowaCiasto na makaron: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 2 duże jajka (tak po 70g każde) 2 łyżki pasty harissa szczypta soli 2. Pesto: 1 łodyga selera naciowego 5 łyżek oliwy (najlepszej jaką mamy) 30 g tartego parmezanu 60 g orzechów włoskich 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Garganelli : z mąki, jajek (dobrze(...)maty do sushi (przetestowałem przy okazji silikonową matę do sushi i sprawdziła się w tej nietypowej roli doskonale); gotowy makaron podsuszyć przez minimum godzinę. 2. Pesto łodygę selera umyć, obrać z zewnętrznych, twardych włókien i pokroić na kawałki; orzechy wrzucić do wrzątku i podgotować 5 minut (dzięki temu będą łagodniejsze w smaku. Można też gotowanie pominąć); czosnek obrać, przekroić
Pasta Po Polskujajeczny. Składniki: 200-300g chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego 2 garście zielonej fasolki różyczki brokuł kawałek pora 1 szt.cebuli 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 3 szt.pieczarek(...)miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam
potrawyregionalneWartość kaloryczna: 100 g = 45 kcal Przepis na zupę z kapusty z pomidorami: 1/2 główki białej kapusty (900 g) 5 ziemniaków (900 g) 4 marchewki (450 g) 4 łodygi selera naciowego (200 g) 2 cebule (160 g) 3 ząbki czosnku (15 g) 2 puszki krojonych pomidorów pelati (800 g) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku(...)podsmażonej cebuli z czosnkiem. Chwilę wszystko podsmażyć, po czym zalać gorącą wodą tak, aby była ona około 2 - 3 cm ponad warzywami. Do garnka wrzucić również pokrojone łodygi selera, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać przyprawy i drobno poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta będzie ugotowana. Do kapusty dodać
Kuchcik gotujeokoło 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego(...)łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki. Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietrusze obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem, rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Następnie dorzucamy czosnek, smażymy kilka sekund i dorzucamy pozostałe
PatiGotuje