seler naciowy - 4547 przepisów (strona:193/304)

Zupa z ciecierzycy z kasztanami 132

deser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów, 300 g suchej ciecierzycy, 2 średnie ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, oliwa, sól, pieprz, 1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. 2. Następnego dnia wylać wodę, wlać 1,2 l czystej wody(...)ugotować, około 40 minut. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kasztany obrać z łupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę

królestwo garów
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 159

filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską(...)równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym.  Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z rukoli z kurczakiem 53

śniadanie do pracy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g fileta z kurczaka 1 opakowanie rukoli 1 nieduża cebula czerwona kilka rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu 1 łodyga selera naciowego sól, pieprz, słodka papryka w proszku do przyprawienia kurczaka Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu płynnego pieprz(...)celu odsączenia z tłuszczu.  3. Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, rozłożyć na salacie. Rzodkiewki i pomidory umyć, pokroić, poukładać na półmisku.  Seler pokroić w plasterki, dodać do pozostałych składników. Następnie dodać kurczaka, całość posypać uprażonym sezamem.  4. Składniki na sos pomieszać. Przed podaniem polać nim sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OWOCAMI 148

zwyczajną :) Z gotowanym kurczakiem i suszonymi owocami.  Pysznie i lekko.  Polecam również produkty ze sklepu   radix-bis.pl SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 por 10 dag sera żółtego w kawałku 150 g mix sałat 5 ogórków konserwowych 3 łyżki suszonych wiśni Radix-bis 4 morele suszone Radix-bis 2 łyżeczki oleju(...)dodatkiem oleju kokosowego a następnie kroję w kostkę.    Suszone wiśnie zalewam wrzątkiem a następnie czekam ok 15 min i odcedzam. Morele kroję bardzo drobno.  Pora i selera kroję drobno.ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam.    Do miski przekładam wszystkie składniki. Doprawiam solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i jogurtem.    Dodaję drobno posiekaną

Gotowanie Patki
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 134

mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego Yotama Ottolenghi z Jerozolimy.    Składniki: 200 g kaszy pęczak 30 g masła 90 ml oliwy 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 małe szalotki, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 gałązki tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 liść laurowy skórka otarta z 1/4 cytryny(...)kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około

Smakowity Blog Kulinarny
Zdrowa przekąska dla wege lub dla dbających o zdrowie 258

Składniki -vege kiełbaski z papryką Polsoja -tofu marynowane Polsoja -Słoneczne Pola- mieszanka ziaren od Ziarenkowo -ziemniaki,marchewka pieczone w piekarniku lub jeśli ma być szybciej- ugotowane na parze -seler naciowy łodyga -oliwa z oliwek + ketchup Głód atakuje i trzeba temu zapobiec. Ja całe szczęście miałam już ziemniaki pieczone z marchewka w  piekarniku ,z dnia poprzedniego...i to mi ułatwiło(...)naczynia dałam ziemniaki z marchewką, na wierzch kiełbaski vege.  Następnie po boczkach nieco ketchupu i...do piekarnika na około 15 minutek. Po tym czasie ułożyłam łodyżki selera na półmisku, połozyłam ziemniaczki, dodałam kiełbasek vege. Pokroiłam tofu marynowane Polsoja w plasterki i...pyszna przekąska gotowa. Właściwie można to uznać za danie pełne typu obiad , kolacja. Bo bardzo syte i pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz z indyka 30

również przepis na pyszny gulasz węgierski . GULASZ Z INDYKA – PRZEPIS Składniki 700 g fileta z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 marchewka kawałek selera naciowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 500 ml bulionu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki zwykłej(...)podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Do duszącego się mięsa przekładamy cebulę i czosnek i razem chwilkę podsmażamy. Marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w półplastry, przekładamy do duszącego się mięsa. Do garnka wlać bulion dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, całość przykryć i dusić przez 50-60 minut. Cukinię pokroić

Przepiski.pl
Zupa a la lazania 26

Prep Time 10 minutes Cook Time 35 minutes Ingredients 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchewka 2 zabki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego(...)startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery Instructions Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Do warzyw dodać mięso

Cooking for Emily
Zupa a la lazania 41

Prep Time 10 minutes Cook Time 35 minutes Ingredients 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchewka 2 zabki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego(...)startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery Instructions Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Do warzyw dodać mięso

Cooking for Emily
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 64

pracy Składniki na 4 porcje: 2 nóżki z kurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę(...)kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić

Even Better Food
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu 589

robi się sam i to w jednym naczyniu!     Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki(...)duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry *** *** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy

Blog z Apetytem
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 214

pracy Składniki na 4 porcje: 2 nóżki z kurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę(...)kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić

Even Better Food
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 131

płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka(...)następnie formujemy kulki. Wykładami pulpety do naczynia ceramicznego i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy sosem (przepis na jego wykonanie poniżej). Sos: Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz

Jeść, by żyć w zdrowiu