łyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć na 8 części. ? Wrzucić do gotującej(...)łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić
To co kochamForma: 20 cm x 26 cm x 6 cm Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami: 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej 1 papryka 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku wiązka koperku lub pietruszki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2 - 3 jajka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki(...)zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami? Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i selera bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę
Kuchcik gotujeoctu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć(...)octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić
To co kochamkcal Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu: 1500 g mielonego indyka 3 cebule (400 g) 3 ząbki czosnku 2 marchewki (200 g) 3 łodygi selera naciowego (220 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 300 g passaty pomidorowej 200 g mleka 3,2% 3 łyżki oliwy (50 g) 100 ml wina wytrawnego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu(...)zrobić sos warzywny z mięsem do makaronu? Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać tartą na dużych oczkach marchew i drobno posiekane łodygi selera. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso z indyka i ciągle mieszając, smażyć około 10 minut. Następnie dodać przyprawy, mleko i wino, dusić około 10 minut
Kuchcik gotujeCarbone Bolognese. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron Tagliatelle Mielona wołowina 300 gram Mielona wieprzowina 300 gram Włoska kiełbasa 200 gram Cebula 1-2 sztuki pokrojona drobno w kostkę Seler naciowy 3-5 sztuk pokrojonych w kostkę Marchewka 1-2 sztuki pokrojona w kostkę Czosnkek 3-5 ząbków drobno pokrojonych Pasta pomidorowa 100 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Czerwone(...)listków Sól do smaku Tymiank suszony do smaku Świeża bazylia garść Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Tagliatelle Carbone Bolognese Po pierwsze warzywa, czyli cebulę, marchewkę, seler, czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Po drugie zrób łyk wina 😉 Teraz oczywście powtórzę po drugie. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso wieprzowe. Podsmaż je przez chwilę
RafalCookFajnie więc sprawdzi się na obiad lub kolację. PRZEPIS JAMBALAYA Z KIEŁBASĄ Składniki Jambalaya z kiełbasą: 500g kiełbasy parówkowej lub wędzonej 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego 1 garść kapusty poszatkowanej 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażamy kiełbasę minutkę aż się zarumieni. Potem kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy ją. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa razem z kapustą dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier
Dorota Smakujeprzygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula(...)pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy buraki się podgotują, dodajemy passatę, pokrojony seler i upieczone pieczarki z szalotkami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy z posiekaną natką. Smacznego! Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak
MarcinChefszczypta soli 2. Sos 2 średnie cukinie 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim) 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1-2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 125ml białego, wytrawnego wina oliwa sól, pieprz, kmin rzymski, chilli do smaku Wykonanie: 1. Makaron Szafran wrzucamy(...)najmniej pół godziny. Następnie, formujemy z ciasta wałki o grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus . 2. Sos marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem; tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki; cukinie kroimy w kostkę
Pasta Po Polskudeser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów, 300 g suchej ciecierzycy, 2 średnie ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, oliwa, sól, pieprz, 1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. 2. Następnego dnia wylać wodę, wlać 1,2 l czystej wody(...)ugotować, około 40 minut. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kasztany obrać z łupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę
królestwo garówfilet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską(...)równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego
Kulinarny karnet Christopheraśniadanie do pracy! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g fileta z kurczaka 1 opakowanie rukoli 1 nieduża cebula czerwona kilka rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu 1 łodyga selera naciowego sól, pieprz, słodka papryka w proszku do przyprawienia kurczaka Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu płynnego pieprz(...)celu odsączenia z tłuszczu. 3. Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, rozłożyć na salacie. Rzodkiewki i pomidory umyć, pokroić, poukładać na półmisku. Seler pokroić w plasterki, dodać do pozostałych składników. Następnie dodać kurczaka, całość posypać uprażonym sezamem. 4. Składniki na sos pomieszać. Przed podaniem polać nim sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcizwyczajną :) Z gotowanym kurczakiem i suszonymi owocami. Pysznie i lekko. Polecam również produkty ze sklepu radix-bis.pl SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 por 10 dag sera żółtego w kawałku 150 g mix sałat 5 ogórków konserwowych 3 łyżki suszonych wiśni Radix-bis 4 morele suszone Radix-bis 2 łyżeczki oleju(...)dodatkiem oleju kokosowego a następnie kroję w kostkę. Suszone wiśnie zalewam wrzątkiem a następnie czekam ok 15 min i odcedzam. Morele kroję bardzo drobno. Pora i selera kroję drobno.ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Do miski przekładam wszystkie składniki. Doprawiam solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i jogurtem. Dodaję drobno posiekaną
Gotowanie Patkimięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego Yotama Ottolenghi z Jerozolimy. Składniki: 200 g kaszy pęczak 30 g masła 90 ml oliwy 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 małe szalotki, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 gałązki tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 liść laurowy skórka otarta z 1/4 cytryny(...)kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około
Smakowity Blog KulinarnySkładniki -vege kiełbaski z papryką Polsoja -tofu marynowane Polsoja -Słoneczne Pola- mieszanka ziaren od Ziarenkowo -ziemniaki,marchewka pieczone w piekarniku lub jeśli ma być szybciej- ugotowane na parze -seler naciowy łodyga -oliwa z oliwek + ketchup Głód atakuje i trzeba temu zapobiec. Ja całe szczęście miałam już ziemniaki pieczone z marchewka w piekarniku ,z dnia poprzedniego...i to mi ułatwiło(...)naczynia dałam ziemniaki z marchewką, na wierzch kiełbaski vege. Następnie po boczkach nieco ketchupu i...do piekarnika na około 15 minutek. Po tym czasie ułożyłam łodyżki selera na półmisku, połozyłam ziemniaczki, dodałam kiełbasek vege. Pokroiłam tofu marynowane Polsoja w plasterki i...pyszna przekąska gotowa. Właściwie można to uznać za danie pełne typu obiad , kolacja. Bo bardzo syte i pyszne
Z Kuchni Do Kuchni