seler naciowy - 4547 przepisów (strona:192/304)

Karkówka po zbójnicku 36

wpisie. Polecam!     Składniki: ok 1 kg karkówki przyprawa do gyrosa 2 cebule (u mnie czerwona i biała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łodygi selera naciowego ok 200g pieczarek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zalewa: 250 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku(...)gyrosa *** *** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące *** *** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju *** *** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki *** *** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie *** *** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy *** *** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie

Blog z Apetytem
Jambalaya z krewetkami i mango 97

kolacji dla dwojga np z okazji Walentynek. PRZEPIS JAMBALAYA Z KREWETKAMI I MANGO Składniki Jambalaya z krewetkami i mango: 500g krewetek 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 szkl ryżu białego 2 marchewki 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz chili 2 łyżeczki papryki(...)podsmażamy krewetki minutkę aż się zarumienią. Potem krewetki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy je. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy

Dorota Smakuje
Pikantna sałatka z kalmarem 24

łyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć na 8 części. ? Wrzucić do gotującej(...)łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić

To co kocham
Kasza gryczana zapiekana z warzywami 94

Forma: 20 cm x 26 cm x 6 cm Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami: 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej 1 papryka 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku wiązka koperku lub pietruszki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2 - 3 jajka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki(...)zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami?  Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i selera bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę

Kuchcik gotuje
gulasz z soczewicy i kiełbasy 89

tekstem obojga, że to nawet dobre było! gulasz z soczewicy i kiełbasa 2 kubki zielonej lub brązowej soczewicy, 4 białe parzone kiełbaski, 1 cebula, 2 marchewki, posiekane 2 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 puszki krojonych pomidorów, sól Soczewicę namocz 40 minut przed gotowaniem. Odlej wodę i wlej świeżą, w której soczewicę ugotuj(...)kiełbaski, po czym zdejmij je z patelni, gdy przestygną pokrój je w grube plastry. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokroją w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodaj marchew i selera pokrojone w plasterki, paprykę w kostkę i zmiażdżony czosnek. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory, soczewicę i kiełbasę. Dopraw solą i duś jeszcze 20 minut. Podawaj z kluskami gotowanymi

Eksperyment sobotni
Pikantna sałatka z kalmarem 89

octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć(...)octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić

To co kocham
Sos warzywny z mięsem do makaronu 31

kcal Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu: 1500 g mielonego indyka 3 cebule (400 g) 3 ząbki czosnku 2 marchewki (200 g) 3 łodygi selera naciowego (220 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 300 g passaty pomidorowej 200 g mleka 3,2% 3 łyżki oliwy (50 g) 100 ml wina wytrawnego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu(...)zrobić sos warzywny z mięsem do makaronu? Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać tartą na dużych oczkach marchew i drobno posiekane łodygi selera. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso z indyka i ciągle mieszając, smażyć około 10 minut. Następnie dodać przyprawy, mleko i wino, dusić około 10 minut

Kuchcik gotuje
Tagliatelle Carbone Bolognese 45

Carbone Bolognese. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron Tagliatelle Mielona wołowina 300 gram Mielona wieprzowina 300 gram Włoska kiełbasa 200 gram Cebula 1-2 sztuki pokrojona drobno w kostkę Seler naciowy 3-5 sztuk pokrojonych w kostkę Marchewka 1-2 sztuki pokrojona w kostkę Czosnkek 3-5 ząbków drobno pokrojonych Pasta pomidorowa 100 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Czerwone(...)listków Sól do smaku Tymiank suszony do smaku Świeża bazylia garść Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Tagliatelle Carbone Bolognese Po pierwsze warzywa, czyli cebulę, marchewkę, seler, czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Po drugie zrób łyk wina 😉 Teraz oczywście powtórzę po drugie. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso wieprzowe. Podsmaż je przez chwilę

RafalCook
Jambalaya z kiełbasą 90

Fajnie więc sprawdzi się na obiad lub kolację. PRZEPIS JAMBALAYA Z KIEŁBASĄ Składniki Jambalaya z kiełbasą: 500g kiełbasy parówkowej lub wędzonej 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego 1 garść kapusty poszatkowanej 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażamy kiełbasę minutkę aż się zarumieni. Potem kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy ją. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa razem z kapustą dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier

Dorota Smakuje
zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową 147

Szukałam delikatnej zupy, która nie będzie kremem, bo latorośl ich nie lubi. Miałam ochotę na coś z selera naciowego, ale po wzięciu pod uwagę powyższego warunku, stanęło na korzeniowym. I w sumie dobrze, wyszło zdecydowanie lokalnie i sezonowo. A przy okazji szlachetnie w smaku. Niby z zupą cebulową ta zupa nie ma nic wspólnego, ale to było pierwsze skojarzenie(...)bloga. Złośliwie zauważę, że nazewnictwo pozostało te samo, obracamy się w kręgów hoteli Europa i Imperium, stopni wojskowych - generałów i admirałów, itd., czyli kreatywność polskich lat 80. zupa z selera 0,5 kg selera korzeniowego, 3 duże jabłka, 1,5 litra wywaru drobiowo-warzywny, 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła, sól, pieprz, natka pietruszki Obrany seler i jabłka zetrzyj

Eksperyment sobotni
Buraki po burgundzku 239

przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula(...)pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy buraki się podgotują, dodajemy passatę, pokrojony seler i upieczone pieczarki z szalotkami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy z posiekaną natką. Smacznego!   Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak

MarcinChef
Makaron Gnocchetti sardi (Malloreddus) z sosem z cukinii i kiełbasy Salsiccia. 57

szczypta soli 2. Sos 2 średnie cukinie 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim) 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1-2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 125ml białego, wytrawnego wina oliwa sól, pieprz, kmin rzymski, chilli do smaku Wykonanie: 1. Makaron Szafran wrzucamy(...)najmniej pół godziny. Następnie, formujemy z ciasta wałki o grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus . 2. Sos marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem; tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki; cukinie kroimy w kostkę

Pasta Po Polsku
Zupa z ciecierzycy z kasztanami 132

deser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów, 300 g suchej ciecierzycy, 2 średnie ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, oliwa, sól, pieprz, 1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. 2. Następnego dnia wylać wodę, wlać 1,2 l czystej wody(...)ugotować, około 40 minut. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kasztany obrać z łupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę

królestwo garów