wpisie. Polecam! Składniki: ok 1 kg karkówki przyprawa do gyrosa 2 cebule (u mnie czerwona i biała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łodygi selera naciowego ok 200g pieczarek mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zalewa: 250 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku(...)gyrosa *** *** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące *** *** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju *** *** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki *** *** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie *** *** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy *** *** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie
Blog z Apetytemkolacji dla dwojga np z okazji Walentynek. PRZEPIS JAMBALAYA Z KREWETKAMI I MANGO Składniki Jambalaya z krewetkami i mango: 500g krewetek 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 2 szkl ryżu białego 2 marchewki 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz chili 2 łyżeczki papryki(...)podsmażamy krewetki minutkę aż się zarumienią. Potem krewetki zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy je. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy
Dorota Smakujełyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć na 8 części. ? Wrzucić do gotującej(...)łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić
To co kochamForma: 20 cm x 26 cm x 6 cm Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami: 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej 1 papryka 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku wiązka koperku lub pietruszki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2 - 3 jajka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki(...)zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami? Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i selera bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę
Kuchcik gotujetekstem obojga, że to nawet dobre było! gulasz z soczewicy i kiełbasa 2 kubki zielonej lub brązowej soczewicy, 4 białe parzone kiełbaski, 1 cebula, 2 marchewki, posiekane 2 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 puszki krojonych pomidorów, sól Soczewicę namocz 40 minut przed gotowaniem. Odlej wodę i wlej świeżą, w której soczewicę ugotuj(...)kiełbaski, po czym zdejmij je z patelni, gdy przestygną pokrój je w grube plastry. Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokroją w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodaj marchew i selera pokrojone w plasterki, paprykę w kostkę i zmiażdżony czosnek. Duś do miękkości. Dodaj pokrojone pomidory, soczewicę i kiełbasę. Dopraw solą i duś jeszcze 20 minut. Podawaj z kluskami gotowanymi
Eksperyment sobotnioctu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć(...)octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić
To co kochamkcal Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu: 1500 g mielonego indyka 3 cebule (400 g) 3 ząbki czosnku 2 marchewki (200 g) 3 łodygi selera naciowego (220 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 300 g passaty pomidorowej 200 g mleka 3,2% 3 łyżki oliwy (50 g) 100 ml wina wytrawnego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu(...)zrobić sos warzywny z mięsem do makaronu? Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać tartą na dużych oczkach marchew i drobno posiekane łodygi selera. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso z indyka i ciągle mieszając, smażyć około 10 minut. Następnie dodać przyprawy, mleko i wino, dusić około 10 minut
Kuchcik gotujeCarbone Bolognese. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron Tagliatelle Mielona wołowina 300 gram Mielona wieprzowina 300 gram Włoska kiełbasa 200 gram Cebula 1-2 sztuki pokrojona drobno w kostkę Seler naciowy 3-5 sztuk pokrojonych w kostkę Marchewka 1-2 sztuki pokrojona w kostkę Czosnkek 3-5 ząbków drobno pokrojonych Pasta pomidorowa 100 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Czerwone(...)listków Sól do smaku Tymiank suszony do smaku Świeża bazylia garść Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Tagliatelle Carbone Bolognese Po pierwsze warzywa, czyli cebulę, marchewkę, seler, czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Po drugie zrób łyk wina 😉 Teraz oczywście powtórzę po drugie. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso wieprzowe. Podsmaż je przez chwilę
RafalCookFajnie więc sprawdzi się na obiad lub kolację. PRZEPIS JAMBALAYA Z KIEŁBASĄ Składniki Jambalaya z kiełbasą: 500g kiełbasy parówkowej lub wędzonej 2 cebule 50ml oliwy z oliwek 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego 1 garść kapusty poszatkowanej 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego 2 puszki pomidorów siekanych 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażamy kiełbasę minutkę aż się zarumieni. Potem kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy ją. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa razem z kapustą dodajemy na patelnie i przesmażamy. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier
Dorota SmakujeSzukałam delikatnej zupy, która nie będzie kremem, bo latorośl ich nie lubi. Miałam ochotę na coś z selera naciowego, ale po wzięciu pod uwagę powyższego warunku, stanęło na korzeniowym. I w sumie dobrze, wyszło zdecydowanie lokalnie i sezonowo. A przy okazji szlachetnie w smaku. Niby z zupą cebulową ta zupa nie ma nic wspólnego, ale to było pierwsze skojarzenie(...)bloga. Złośliwie zauważę, że nazewnictwo pozostało te samo, obracamy się w kręgów hoteli Europa i Imperium, stopni wojskowych - generałów i admirałów, itd., czyli kreatywność polskich lat 80. zupa z selera 0,5 kg selera korzeniowego, 3 duże jabłka, 1,5 litra wywaru drobiowo-warzywny, 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła, sól, pieprz, natka pietruszki Obrany seler i jabłka zetrzyj
Eksperyment sobotniprzygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek i listki laurowe. Przyprawiamy solą i smażymy, aż cebula(...)pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy buraki się podgotują, dodajemy passatę, pokrojony seler i upieczone pieczarki z szalotkami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy z posiekaną natką. Smacznego! Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak
MarcinChefszczypta soli 2. Sos 2 średnie cukinie 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim) 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1-2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 125ml białego, wytrawnego wina oliwa sól, pieprz, kmin rzymski, chilli do smaku Wykonanie: 1. Makaron Szafran wrzucamy(...)najmniej pół godziny. Następnie, formujemy z ciasta wałki o grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus . 2. Sos marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem; tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki; cukinie kroimy w kostkę
Pasta Po Polskudeser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów, 300 g suchej ciecierzycy, 2 średnie ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, oliwa, sól, pieprz, 1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. 2. Następnego dnia wylać wodę, wlać 1,2 l czystej wody(...)ugotować, około 40 minut. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kasztany obrać z łupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę
królestwo garów