również przepis na pyszny gulasz węgierski . GULASZ Z INDYKA – PRZEPIS Składniki 700 g fileta z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 marchewka kawałek selera naciowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 500 ml bulionu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki zwykłej(...)podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Do duszącego się mięsa przekładamy cebulę i czosnek i razem chwilkę podsmażamy. Marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w półplastry, przekładamy do duszącego się mięsa. Do garnka wlać bulion dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, całość przykryć i dusić przez 50-60 minut. Cukinię pokroić
Przepiski.plPrep Time 10 minutes Cook Time 35 minutes Ingredients 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchewka 2 zabki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego(...)startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery Instructions Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Do warzyw dodać mięso
Cooking for EmilyPrep Time 10 minutes Cook Time 35 minutes Ingredients 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchewka 2 zabki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka przecieru pomidorowego czubata 500 g mięsa mielonego wieprzowe albo indyk 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego(...)startego żółtego sera, który się dobrze rozpuszcza u mnie mozzarella, ale może być gouda, albo cheddar jak wolicie ostrzejsze sery Instructions Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i marchewką, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać czosnek, posolić warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Do warzyw dodać mięso
Cooking for Emilypracy Składniki na 4 porcje: 2 nóżki z kurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę(...)kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić
Even Better Foodrobi się sam i to w jednym naczyniu! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki(...)duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry *** *** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy
Blog z Apetytempracy Składniki na 4 porcje: 2 nóżki z kurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę(...)kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić
Even Better Foodpłatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka(...)następnie formujemy kulki. Wykładami pulpety do naczynia ceramicznego i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pod koniec pieczenia zalewamy sosem (przepis na jego wykonanie poniżej). Sos: Marchewkę, seler i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz
Jeść, by żyć w zdrowiusoczewicy (wcześniej namoczonej) duża cebula 4 szalotki lub 4 ząbki czosnku mała dynia piżmowa (obrana, wypestkowana i pokrojona na kawałki) 2 papryki (oczyszczone i pokrojone na kawałki) 4 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki po ćwierć łyżeczki kuminu, oregano, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu sól (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 łyżki kakao puszka czarnej(...)miękkości ok 20 minut. W tym czasie przygotować sobe pozostałe warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe. Podsmażyć cebulę i szalotki. Dodać dynię, a po 10 minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki
Ugotowane pozamiatanekonserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji(...)oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Gdy to będzie już dobrze ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony
Pichceniomaniasuper smaczek) - 2 litry rosołu, bulionu (lub część rosołu lub bulionu z wodą) - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki (u mnie marchew i pietruszka łącznie miały 120g) - 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek korzeniowego) - 1-2 łyżki masła klarowanego lub rafinowanego oleju koksowego - słodka śmietana ok.50-100g (u mnie 60g kremówki 30%) - sól, świeżo mielony pieprz - ok.200g surowego makaronu(...)zdecydowanie się skurczą. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z gorącym bulionem (rosołem). Dodajemy pokrojone w małą kostkę warzywa (marchew i pietruszkę) oraz pokrojone na małe kawałki łodygi selera. Gotujemy całość ok. 20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W trakcie gotowania, na patelni smażymy na drugiej łyżce masła klarowanego (lub oleju kokosowego) pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy
Smaczne Zdrowebardzo łatwe do.zrobienia idzie.zakochać się w tych smakach a to początek kursu PRZEPIS : 200g piersi z kurczaka (moze byc jagniecina lub wołowina ) 3 średnie cebule 1 seler naciowy 1 Szklanka zielonej soczewicy 1 Ciecierzyca (puszka) Jeśli będzie "surowa" namoczyć na noc bo w puszcze jest juz gotowa Imbir moze byc świeży lub w proszku (do smaku) Makaron(...)cebule Wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem cebule i troszke ja zeszklić *Dodac kurczaka sol pieprz Często mieszajac na duzym ogniu Smażymy. Dodajemy imbir *W miedzy czasie kroimy nasz seler w drobna kostke cala natke pietruszki i kolendry *połowę selera wrzucamy do garnka Cala Koledre i pietruszke (zostawiamy troche do posypania na wierzch ) Jeden koncentat i zalewamy woda by trzy
Viola cooks with passionmnie danie przepyszne, domownicy wolą taką wersję spaghetti. Esencje do duszonych warzyw otrzymałam dzięki firmie Knorr Spaghetti z warzywami Składniki: pieczarki - 5 szt większe seler naciowy - 1 gałązka marchewka - 1 szt por -część zielona - kawałek cebula biała - 0,5 szt cebula czerwona - 1 szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżka wegeta esencja do duszonych warzyw (od Knorr(...)plastry. Warzywa umyć, osączyć. Marchewkę pokroić w piórka, papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę jedną i drugą obrać, pokroić w półplastry. Selera i pora pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dodać resztę warzyw, bulionetkę warzywną i gotowaną wodę, dusić do miękkości warzyw. Na samym końcu , dodać
Kuchnia DanusiCzas przygotowania: 15 minut + 90 minut duszenie Porcje: 4 Składniki: 600 g udźca jelenia, 10 małych cebulek (lub jedna duża), 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml cassisa (najlepiej domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej(...)Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki. Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu . Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę. Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem
SzczyptaSmaQSkładniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 – 4 łyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól(...)smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, świeży koperek lub pietruszka do podania 1 l bulionu warzywnego lub wody Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Seler i por pokroić na cienkie plasterki, marchewki pokroić na średniej grubości plasterki. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki i dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki (większe na 6 – 8 kawałków), starsze ziemniaki
Even Better Food