jajeczny. Składniki: 200-300g chudego wołowego mięsa 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein 1 szt.marchewki 1 szt.małej pietruszki 3 plasterki selera / patyk selera naciowego 2 garście zielonej fasolki różyczki brokuł kawałek pora 1 szt.cebuli 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 3 szt.pieczarek(...)miękkości.Powinny być chrupkie. Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty. Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam
potrawyregionalneWartość kaloryczna: 100 g = 45 kcal Przepis na zupę z kapusty z pomidorami: 1/2 główki białej kapusty (900 g) 5 ziemniaków (900 g) 4 marchewki (450 g) 4 łodygi selera naciowego (200 g) 2 cebule (160 g) 3 ząbki czosnku (15 g) 2 puszki krojonych pomidorów pelati (800 g) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku(...)podsmażonej cebuli z czosnkiem. Chwilę wszystko podsmażyć, po czym zalać gorącą wodą tak, aby była ona około 2 - 3 cm ponad warzywami. Do garnka wrzucić również pokrojone łodygi selera, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać przyprawy i drobno poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta będzie ugotowana. Do kapusty dodać
Kuchcik gotujeokoło 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego(...)łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki. Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietrusze obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem, rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Następnie dorzucamy czosnek, smażymy kilka sekund i dorzucamy pozostałe
PatiGotujesokiem bolących pleców. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny koniecznie rzepę dodać do swego menu i korzystać z jej zdrowotnych właściwości. Do mego ulubionego zestawu warzyw oprócz brokuła i selera naciowego, dołączyła też czarna rzepa. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 3 czarne rzepy 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta) 2 średnie marchewki 2 - 3 łyżki śmietany(...)można dodać niewielką ilość posiekanego koperku, ale trzeba uważać, aby nie było go zbyt dużo, gdyż przejmie smak innych warzyw i surówka będzie bardzo koperkowa. Zobacz również: surówka z selera
Kuchcik gotujeodgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki także Składniki : kurczak o wadze 1,6 kg 6 pieczarek 2 małe cebule 2 łodygi, selera naciowego 2 małe marchewki mała garść , słodko-kwaśnych winogron 1/2 butelki czerwonego ,słodkiego ,wina owocowego ( najlepiej własnej produkcji ) 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia 3 łyżki masła 2 listki laurowe(...)kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie
Ogrodnik w podróżyporcję – ciężko policzyć garście 😉 Białko – ❌ Węglowodany – ❌ Tłuszcze – ❌ Przede wszystkim musimy przygotować składniki Bakłażan – 2-3 sztuki Pomidory bez skórki – 1-2 sztuki Seler naciowy – 1-2 łodygi Cebula – 1-2 sztuki Oliwki u mnie czarne – garść Kapary – garść Rodzynki sułtanki – garść Orzeszki Pini – garść Ocet winny czerwony(...)wrzuć je również pod grill, by je lekko podpiec 😉 nie spal. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojony seler. Wymieszaj, i chwilę grzej. Po trzecie dodaj pokrojone pomidory, kapary, oliwki, pini, rodzynki i grillowanego, pokrojonego na wielkość kęsa bakłażana. Wymieszaj całość, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś
RafalCooknadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy(...)ścieram na tarce o grubych oczkach . Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki . Końcowe przygotowanie wieprzowiny duszonej z jarzynami : Na dużej patelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut
Uwaga Babcia GotujeRagù mi ę sno-grzybowe 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 500 g grzyb ó w 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 ł yżeczki zi ó ł prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła(...)collaborazione con Amica Natura PRZYGOTOWANIE Ragù mięsno-grzybowe Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew, seler oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku . Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Dodajemy grzyby pokrojone
La grande e la piccola cuocaśrednie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3 łyżki oliwy z oliwek(...)minut. Rozgrzać oliwę na średnim ogniu i mocno podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso będzie mocno zrumienione wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i seler . Kiedy cebula i seler będą już lekko miękkie, dodać imbir , kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty . Przełożyć podsmażoną cebulę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cooksmnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cooksmnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cooksmnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół
Martyna Cooksnajbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić(...)układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię i chwilę redukować. Dodać
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznykaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki, 1/2 laski selera naciowego, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki passaty z pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz - do smaku. farsz(...)blendujemy z resztą składników na ciasto, przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli blender nie daje rady - dodajemy trochę wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formy (wyłożone papierem do pieczenia). sos: Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiu