schabowe - 3359 przepisów (strona:47/224)

Kotlety schabowe 157

Dostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.  Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia

W poszukiwaniu inspiracji
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 193

czasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad.   I to był impuls!  Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam :) czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym. Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi. Jeśli tylko posiada w lodówce: Składniki: schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona(...)palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można także podsmażyć go na patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku

Walijskie Pichcenie
SCHABOWY W BUŁCE - RAZ! 148

jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i  właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.  Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu... Składniki: 1/2kg schabu bez kości 3 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło sklarowane

Walijskie Pichcenie
SCHAB POD CEBULOWĄ PIERZYNKĄ 209

Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera :))  Miliony kalorii! :)  Ale  smacznie.  Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 k otlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy

Walijskie Pichcenie
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 199

Składniki:  duża kość schabowa  2 małe cebule  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy(...)Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca

Moja smaczna kuchnia
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 142

Składniki:  duża kość schabowa  1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki  2 małe pietruszki   sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.  Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Gęsta jarzynowa zupa z brukselką na wrześniowe obiady 175

Jarzynowa zupa z brukselką  Składniki:  duża kość schabowa  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  3 średnie marchewki  2 małe pietruszki  kilka dużych ziemniaków, obranych  sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy(...)twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa

Moja smaczna kuchnia
1433.Schabowe pod pierzynką 85

Pomysł na takie schabowe zaczerpnęłam od mojej Mamy..Wypróbowałam z serem startym na tarce i z serem w plasterku...i jednak lepiej spisał się ser starty na tarce.. Ilość schabu dowolna..zależy od ilości osób i apetytu... schab mąka jajka  bułka tarta sól, pieprz vegeta majonez cebula ser żółty Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać

Moje domowe kucharzenie
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 329

dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 263

piątki odpoczywamy od ciężkiego jedzenia z mięsem w roli głównej. Ogółem nie jadam zbyt wiele mięsnych wyrobów, dań, ale moja rodzina jest stricte mięsożerna. Dla nich kawałek karkówki, schabowy, mielony czy też inny rodzaj to podstawa. Nie popieram tego, no, ale cóż, większość zwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM(...)Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki

W kuchni Karmel-itki
Schabowe + kiszona kapusta z jabłkiem i śliwkami 23

Schabowe podane z ziemniakami, a do tego duszona z jabłkami i suszonymi śliwkami kiszona kapusta, to fajna propozycja obiadowa, zwłaszcza na jesienne i zimowe dni. Robiłam ją już kiedyś i ostatnio ponownie przypomniałam sobie o tym przepisie. Co do samego dania, to… schab wyszedł, jak schab – nie smakował jakoś szczególnie inaczej, bo i nie został w jakiś szczególny(...)właśnie dzięki nim dzieje się magia. Owoce nadają całości przyjemnego słodkiego smaku, który super się komponuje z kiszoną kapustą. Zdecydowanie polecam, jeśli jeszcze nie znasz tego połączenia. 4 kotlety schabowe granulowany czosnek lub 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz olej Kapusta: 150-170 g boczku (u mnie parzony) około 300-400 g kiszonej kapusty 5 suszonych śliwek 2 jabłka

Smaki Na Talerzu
Schab w sosie musztardowym 32

Schab w aromatycznym sosie musztardowym to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mięsa schabowego. Delikatny i miękki schab w sosie to ciekawa propozycja dania obiadowego. Podasz go do wszelakich dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu lub makaronu. Do schabu w sosie musztardowym pasują wszelkiego rodzaju surówki, mizeria z rzodkiewką , warzywa pieczone lub gotowane, buraczki zasmażane . Do tak podanego mięsa(...)Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Schab w sosie musztardowym to porcja dla 2 osób. W razie potrzeby możesz podwoić lub potroić składniki wymienione w przepisie. PRZYGOTOWANIE: Mięso schabowe myję, osuszam na papierowym ręczniku. Na dużej patelni podgrzewam cztery łyżki oleju. W przepisie użyłam oleju rzepakowego, możesz zastąpić go dowolną delikatną oliwą bądź smalcem. Czosnek i cebule obieram. Cebule

Zasmakuj Kuchni
Kotlety Twardowskiego 18

naprawdę bardzo smaczne, soczyste i dość łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam! Inspiracja pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kotlety Twardowskiego: 4 kotlety schabowe 100 g masła 1 szklanka żółtego startego sera (o poj. 250 ml) sól, pieprz kolorowy, świeżo mielony 1 jajko mąka do obtoczenia roladek bułka tarta do obtoczenia roladek olej do smażenia (adsbygoogle(...)temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie ser łączymy z masłem i dokładnie mieszamy. Farsz dzielimy na 4 części. 2. Kotlety schabowe dokładnie myjemy, wycieramy papierowymi ręcznikami, a następnie rozbijamy przy użyciu tłuczka do mięsa. Kotlety oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. 3. Na każdy kotlet nakładamy farsz. Składamy na pół

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania