Chyba nie tylko mnie zestawienie smaku miodu i tymianku bardzo odpowiada. Ogólnie drób i mięsa nacierane miodem nabierają specyficznego smaku .Nie teraz to wymyślono- konserwowanie lub doprawianie miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu
Buniabaje w kuchnijedyna reprezentantka płci pięknej w tym domu, zasiadająca przed telewizorem z rzeszą facetów... Czym mam się pocieszyć? Znalazłam idealne rozwiązanie. Jest lekko, zdrowo... I patriotycznie! SEREK WIEJSKI Z MIODEM I TRUSKAWKAMI. (przepis autorski;) ulubiony serek wiejski ( u mnie Mlekovita) kilka dojrzałych truskawek łyżeczka płynnego miodu Miód wymieszałam z serkiem. Truskawki opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do serka. Osobiście
W kuchni Karmel-itkiktórego kilo kosztowało połowę mniej niż na targowisku? No, właśnie. Sami widzicie. Każdy by się zaopatrzył! Co takiego wyczarowałam? TRUSKAWKOWY TWAROŻEK ŚNIADANIOWY. (autorstwo moje;) 250g dorodnych truskawek łyżeczka miodu 250g białego twarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami(...)bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem. Dżem truskawkowy. Koktajl truskawka-ananas. ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę Hochland, na stworzenie wyjątkowego Mixu. Kojarzycie trójkąciki serka topionego zamknięte w okrągłym pudełeczku
W kuchni Karmel-itkipasuje do dzisiejszej notki. Julia gotowała prosto, ale efektownie i smakowicie. Takie właśnie są te brzoskwinie. Banalne, ale zachwycające. GORĄCE BRZOSKWINIE Z JOGURTEM NATURALNYM I MIODEM. (autorski;) 2 dorodne brzoskwinie mały jogurt naturalny płynny miód świeża bazylia Brzoskwinie umyłam, przepołowiłam i usunęłam pestki. W piecu nagrzanym do 150 stopni trzymałam je około kwadransa. Następnie polałam je zimnym jogurtem(...)odrobiną miodu. Dodałam listki świeżej bazylii i podałam na stół. Pozdrawiam i smacznego życzę! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikształtu. Jednak smak pozostaje niezmienny. KATARZYNKI. /źródło: http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Pierniczki-Katarzynki.html / cytuję: /ok.35 sztuk/ 500 g mąki, 150 g cukru, 250 ml mleka, 10 g sody oczyszczonej, 150 g miodu, 15 g przyprawy do piernika Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko, zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać(...)niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiblogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki posiekanej cebuli dymki 4 łyżki posiekanego(...)łyżki śmietany 18% sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków: 4 ogórki zielone 6 łyżek octu winnego 4 łyżki miodu pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania: żytni chleb cienko porkojony 12 łyżek śmietany ukwaszonej (najlepiej 36%) 100g kawioru z łososia sól, pieprz Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło
W kuchni Karmel-itkiPartia 12 sztuk rozeszła się w mgnieniu oka. MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe(...)jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok ) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze. Piekarnik rozgrzewam
W kuchni Karmel-itkiutęsknieniem wypatruję za oknem śniegu. KATARZYNKI. /źródło: http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Pierniczki-Katarzynki.html / cytuję: /ok.35 sztuk/ 500 g mąki, 150 g cukru, 250 ml mleka, 10 g sody oczyszczonej, 150 g miodu, 15 g przyprawy do piernika Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko, zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać(...)niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia / 500 g mąki pszennej 300 g miodu (nie ma znaczenia, płynny czy nie) 100 g masła 20 g cukru kryształu 20 g przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)rondelku rozpuszczam masło, miód i cukier, po czym odstawiam, aby przestygło. Do dużej miski (lub na stolnicę) przesiewam mąkę tak, aby powstał kopczyk, po czym robię w nim dołek. W ten dołek wlewam rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko, dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne
W kuchni Karmel-itkiskórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej
Poezja smakuCiasto z rodzinnego notesu. Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 jajko Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(...)przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła
Blondynka Gotujeszklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika (40 g) 250 g masła lub margaryny 400 g miodu naturalnego DZIEŃ przed PIECZENIEM: Mąkę i kakao wymieszałam w jednej misce. Miód z przyprawami zagotowałam, zestawiłam z ognia, wrzuciłam pokrojone na kawałki masło i pozostawiłam do czasu rozpuszczenia masła, a potem(...)czasie do białek dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam
Blondynka Gotujemną tak się stało. W sklepie przechodzę obojętnie obok półki z kupnym muesli. Tym bardziej, że kiedyś wczytałam się w skład - mnóstwo cukru i szczypta polepszaczy. A domową słodzimy miodem, albo cukrem trzcinowym, sami decydujemy ile i jakiego cukru dodamy. Składniki na 2 średnie miski: 3 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów w płatkach Skworcu 80 g chipsów kokosowych(...)Skworcu 45 g orzechów laskowych Skworcu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 3 łyżki miodu 60 g suszonej miechunki Skworcu 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru trzcinowego Skworcu Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały w płatkach,chipsy kokosowe,sól i cynamon. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z płatkami. Wszystkie składniki
Blondynka Gotujepoczątkujących! To już moja trzecia modyfikacja przepisu podstawowego (przepis nr 1 , przepis nr 2 ). Za każdym razem dobieram inne rodzaje mąki, ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas(...)mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru(...)pudru 150 g płynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania
Słodkości i nie tylko