skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej
Poezja smakuCiasto z rodzinnego notesu. Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 jajko Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(...)przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła
Blondynka Gotujeszklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika (40 g) 250 g masła lub margaryny 400 g miodu naturalnego DZIEŃ przed PIECZENIEM: Mąkę i kakao wymieszałam w jednej misce. Miód z przyprawami zagotowałam, zestawiłam z ognia, wrzuciłam pokrojone na kawałki masło i pozostawiłam do czasu rozpuszczenia masła, a potem(...)czasie do białek dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam
Blondynka Gotujemną tak się stało. W sklepie przechodzę obojętnie obok półki z kupnym muesli. Tym bardziej, że kiedyś wczytałam się w skład - mnóstwo cukru i szczypta polepszaczy. A domową słodzimy miodem, albo cukrem trzcinowym, sami decydujemy ile i jakiego cukru dodamy. Składniki na 2 średnie miski: 3 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów w płatkach Skworcu 80 g chipsów kokosowych(...)Skworcu 45 g orzechów laskowych Skworcu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 3 łyżki miodu 60 g suszonej miechunki Skworcu 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru trzcinowego Skworcu Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały w płatkach,chipsy kokosowe,sól i cynamon. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski z płatkami. Wszystkie składniki
Blondynka Gotujepoczątkujących! To już moja trzecia modyfikacja przepisu podstawowego (przepis nr 1 , przepis nr 2 ). Za każdym razem dobieram inne rodzaje mąki, ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas(...)mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru(...)pudru 150 g płynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania
Słodkości i nie tylkowięcej mocy smaku :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę gozdzików mielonych ) Krem: 2 szkl(...)mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec
Słodkości i nie tylkodają niesamowite połączenie. Wymiary foremki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 - 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 4 gruszki szklanka cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru brązowego 185 g miękkiego masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany(...)Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka
Słodkości i nie tylkomleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około
sama złodyczzamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony 1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn(...)patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać sok z kiszonych ogórków oraz miód. Kiedy miód się rozpuści, dorzucić ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć
Grunt to przepis!dotyczącą przepysznych lodów azotowych ! Tymczasem zapraszam Was na lody w wersji light. Można je jeść bez opamiętania, gdyż zawierają jedynie jogurt i owoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu(...)się do brzoskwiniowej. Wprowadziłam także swoje małe modyfikacje, gdyż inaczej nie byłabym sobą :) Składniki na 3 pucharki: 2 mango (64 dag)/ 2 banany 200g jogurty naturalnego (mały pojemnik) Opcjonalnie miód Opcjonalnie owoce do dekoracji: u mnie kiwi i arbuz Przygotowanie: Mango/banany obrać, pokroić w kosteczkę i zamrozić – można zostawić w zamrażarce na całą noc. Po wyjęciu z zamrażarki rozdzielić kawałeczki
Fabryka pomysłówmało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki: 300g sezamu 3 łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić. Zblendować na gładką masę z dodatkami (chyba(...)wolicie np. kawałki orzechów to posiekać i dodać do gotowej masy wraz z miodem, niektóre bakalie jak orzechy można uprażyć w celu wzbogacenia smaku) robiąc przerwy, aby nie spalić urządzenia (ja robiłam w blenderze po 150 g sezamu). Osłodzić miodem. Formować dowolne kształty – u mnie koło. Foremkę, naczynie – u mnie kokilka, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę sezamową
Fabryka pomysłóworaz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich(...)łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko. Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego
Delicious Titbitsstylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki: 0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą, więc najlepiej posłużyć się objętością, bo sypnęliśmy wg uznania... czy też powiedzmy sobie szczerze, więcej już się zbierać(...)spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody i miodu sporządzamy syrop, ale pamiętajcie, żeby nie zalewać miodu wrzątkiem ani gorąca wodą, tylko lepiej odczekać, aż trochę przestygnie. Ostatnio z ilością cukru mąż przesadził w przypadku nalewki z pędów młodej
Delicious Titbitsjednym z odcinków Magda Perszke- jedna z uczestniczek przygotowała, według mnie bardzo niebanalny dodatek do obiadu. Co więcej, jurorzy byli zachwyceni smakiem :) Są to ogórki kiszone smażone w miodzie ;) Moja pierwsza myśl, nieee niemożliwe, że to jest jadalne... Z ciekawości musiałam koniecznie spróbować. Na patelni podczas smażenia wyglądało to niezbyt ciekawie, więc gotując ciągle bałam się efektu, zdjęcie(...)podzielić wrażeniami bo bardzo pozytywnie się zaskoczyłam,smak jest świetny! Jeśli macie ochotę zachęcam do spróbowania no i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 3 łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale rodzaj chyba nie jest istotny :) 2 ząbki czosnku szczypta rozmarynu suszonego Wykonanie: Ogórki kroimy w paski. Czosnek siekamy drobniutko. Miód podgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i rozmaryn
Czerwona Porzeczka