Biała kiełbasa w pysznej marynacie jest idealna na grilla, ale równie dobrze można ją upiec w piekarniku. Składniki: biała kiełbasa papryka wędzona czosnek granulowany 3 łyżki musztardy łyżka miodu łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy zalewę: w miseczce mieszamy miód, ketchup, musztardę i przyprawy. Kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach, układamy w naczyniu i smarujemy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 6 jajek szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek naturalnego miodu 500 ml kremówki opakowanie żelatyny deserowej 2 łyżki cukru pudru łyżka aromatu waniliowego 100 g migdałów w płatkach puszka kajmaku orzechowego Wykonanie: Białka oddzielić(...)dodawać cukier i cały czas mieszać. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę krupczatkę, tortową i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać miód i całość wymieszać do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na pół. Na dolny
Krakowskie smaki Animłodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok. Składniki: główka młodej kapusty spora marchew sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy(...)startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy
e-PrzepisyKulinarnefiletów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) mały słoik papryki konserwowej (ok 300g) 1 łyżeczka miodu słodka papryka Rafex szczypta pieprzu olej do podsmażenia Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę kroimy w paski i usmażyć na oleju(...)złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Moje domowe kucharzeniesposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według(...)Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być. Wykonanie ciasta: Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu , aż rozpuszczą się wszystkie składniki a masa uzyska kolor jasno-żółty. W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem (od razu zacznie się pienić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaporcje) Składniki: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów 4 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone(...)plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy
karmelowymogłabym już tylko ją jadać na śniadanie... Granola potrójnie czekoladowa Składniki: (na 1,5 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 35 g kakao 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wody 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g ciemnej czekolady (70%) Płatki wymieszać(...)misce. Kakao, miód, cukier, olej, ekstrakt i wodę wymieszać w garnuszku. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy się w gładką masę. Wlać do płatków, dokładnie wymieszać, aby masa oblepiła płatki. Całość wyłożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy przemieszać w czasie pieczenia. Czekolady grubo posiekać. Wymieszać z letnią granolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki. Ułóż(...)serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów
karmelowyBardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka i gdyby było jej więcej, każdy zapewne sięgnął by po dokładkę. Świetny dodatek do dań obiadowych. U nas zagościła na stole obok „Gołąbkowej lazanii- czyli Gołąbków dla Leniwych” . Bardzo udane połączenie, więc(...)szczerze polecam! Składniki: (2-4 porcje) Mieszanka 3 różnych sałat (np. lollo rosso, rzymska, masłowa) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy Dijon 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Sałatę umyć, odwirować i porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Składniki dressingu włożyć do małego słoiczka, zamknąć i potrząsając, dobrze wymieszać. Polać sałatę
Moja DelicjaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujełyżki mąki pszennej ¼ łyżeczki sody ½szklanki (40g)drobno startego parmezanu sól morska i czarny pieprz do smaku 20g masła roztopionego (2 łyżki) 1 jajko 1 łyżka miodu ½szklanki (80ml)maślanki 12 liści świeżej szałwi.. Wykonanie(...)Nasmarowac dobrze foremki masłem-silikonowych nie trzeba smarować.Położyć do każdej foremki liść szałwii świeżej.Teraz musimy wymieszać suche składniki z serem .Maślankę połączyc z jajkiem ,roztopionym maslem i miodem. Dokładnie wymieszać ,dodając sól i pieprz do smaku.Następnie suche składniki połączyć z roztworem maślanki.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek.Pieczemy około 15-20 minut(to zależy
w mojej kuchniPyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy(...)dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarnejeszcze nie znacie napoju imbirowego, spróbujcie go koniecznie. Składniki na 2 kubki napoju: 400 ml gorącej przegotowanej wody korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka 1 cała cytryna 4 czubate łyżeczki miodu Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy(...)imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i po 2 łyżeczki miodu. Proporcje można zmieniać według uznania-ja lubię kiedy napój jest pikantny i lekko kwaskowy. A Wy? Lubicie imbir? Przepis zgłaszam do akcji Rozgrzej się na jesień
Zawsze głodna!bardziej syci. Składniki na 2 omlety o średnicy ok 15 cm: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu Łyżeczka oleju Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Szczypta soli Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie przypominający mąkę proszek. Dodajemy żółtka, jogurt, miód, cynamon, olej i wszystko razem jeszcze chwilę blendujemy
Zawsze głodna!zimowy wieczór z gorącym kubkiem mogę pracować Składniki: - 2,5 szklanki mleka; - 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z połowy wanilii; - 2 łyżki naturalnego gorzkiego kakao; - miód do smaku; - zmielony cynamon do posypania Wykonanie: Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy (bądź wanilię). Gotować na małym ogniu, aż mleko zawrze. Kakao wsypać do szklanki, dodać odrobinę wody, rozmieszać(...)było grudek. Do gotującego się mleka wlać kakao, mieszać do połączenia się składników, dodać miód. Rozlać do kubeczków. Pozostałe mleko spienić (ja mam spieniacz do mleka, można to zrobić w ekspresie do kawy, lub wlać do słoika i energicznie potrząsać, aż do uzyskania piany) Umieścić na wierzchu kakaa, posypać cynamonem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.pl