otwartej . Kumulacja moich ulubionych smaków. Kokos, czekolada.... Już się rozpływam... A wszystko to na szczęście nie jest nadmiernie słodkie - jest takie... w sam raz! Do wersji Oli dodałam tylko miód do polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki(...)łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 100 g czekolady białej. Polewa: 150 g mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao
MiksturownikDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie w tym daniu komponuje się świetnie. Koniecznie użyjcie świeżego. To drugi z przepisów przygotowanych na konkurs BlogerChef. Składniki (2 porcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli - duża szczypta słodkiej(...)szczypta pieprzu cayenne - duża szczypta imbiru - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - łyżka sosu sojowego Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - puszka kiełków fasoli mung - pół niedużej czerwonej papryki Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę
Kraina Tysiąca Smakówmojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie;) Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę miodu i sporą szczyptę imbiru i kurkumy. I może też mniej słonecznika, a więcej fig albo daktyli. Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te ciasteczka(...)zabawy:))) Gość: Carunia, z-wlsnet.pulman.pl 2011/12/12 15:45:54 Super pomysł! Ja teraz chyba z uwagi na okres przedświąteczny jadam prawie same bakalie :) Muszę spróbować takiego połączenia,ale zapewne bez miodu by się nie obeszło,bo zastępuję nim sobie cukier a nawet mąkę czy jajka jeśli chodzi o wypiek ciasteczek-trzeba kombinować ;) rain1drop 2011/12/12 15:46:32 Świetny pomysł! sowa
Zdrowa Kuchnia Sowyporcje: * ok. 100 g ryżu brązowego * 2 jabłka kwaśne * 2-3 daktyle, łyżka rodzynek - najlepiej niesiarkowane * przyprawy: sól morska, kurkuma, imbir świeży * łyżeczka miodu dobrego 1. Na wrzątek wsypałam szczyptę kurkumy (g), dodałam łyżeczkę masła (sł), ryż i kawałeczek pokrojonego imbiru (o), a na koniec szczyptę soli (sn) Gotowałam(...)ugotowanego ryżu odlałam nadmiar wody 4. Dodałam jabłka (k) 5. Odrobinę kurkumy (o) - dla zachowania przemiany 6. Dorzuciłam pokrojone bakalie (sł), przełożyłam na talerz i polałam miodem gryczanym (sł) I czuję, że teraz będę miała fazę na takie ryżowe śniadanko;) "Przyjaciel - ktoś, przed kim można głośno myśleć" R.W Emerson Komentarze basia3005 2012/03/06 14:49:51 ale fajnie
Zdrowa Kuchnia SowyWrzucam dzisiaj wpis sprzed miesiąca o śniadaniowych placuszkach. Placuszki aktualne nadal:) ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś(...)przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy przekładaniu na drugą stronę (tutaj też ma znaczenie, czy ciasto jest odpowiednio gęste). Na wierzch posiekane orzechy włoskie i trochę miodu lub inny dodatek, co kto lubi:) I energia na pół dnia dostarczona w bardzo przyjemnej formie:) "Wszelka, mój bracie, teoria jest szara, zielone zaś jest drzewo życia złote" J.W. Goethe
Zdrowa Kuchnia Sowykrem, to dlaczego by nie mogło być podobnie z soczewicą? I już nic nie było w stanie mnie powstrzymać: wyciągnęłam blender, kakao, chwilę pomyślałam i dodałam: daktyle i miód (zamiast cukru), trochę kokosu i jeszcze łyżkę włoskich orzechów. Czyli z przepisów, na których miałam się wzorować zostało mi tylko kakao;) Składniki: ok. 50 g soczewicy (ugotowanej) kilka daktyli 2 łyżeczki(...)kakao 2 łyżeczki miodu łyżka kokosu łyżka orzechów włoskich przyprawy: kurkuma, sok z cytryny, imbir Ugotowaną soczewicę (sł) przełożyłam do miski i dodawałam kolejno: daktyle, miód i kokos (sł), szczyptę imbiru (o), łyżkę zimnej wody (sn), kilka kropli soku z cytryny (k), kakao i szczyptę kurkumy (g) i po zmiksowaniu całości dodałam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie (g). Wyszła
Zdrowa Kuchnia SowyPrzygotowałam dwie wersje ziaren: jedną z musem jagodowym i drugą ze śliwką (nie wiem jaki to gatunek, ale słodka). Składniki na 2 porcje: ok. 100 g ziaren orkiszu jagody + miód śliwka i miód dodany do orkiszu podprażone ziarna sezamu Orkisz przepłukałam i pozostawiłam namoczony na całą noc. Rano odlałam wodę, do garnka nalałam świeżej zimnej i do niej przesypałam ziarna(...)wersji wymieszałam z musem jagodowo-miodowym i posypałam podprażonym sezamem. W drugiej wersji pozostałą połowę ziarna z poprzedniego dnia podgrzałam z dodatkiem łyżki mleka sojowego i wymieszałam z łyżeczką miodu, a na wierzch dodałam pokrojoną drobno śliwkę i posypałam również sezamem. Bardzo mi smakowało: raz jako obiad, a drugi jako śniadanie:) "Trzeba już coś wiedzieć, by umieć ukryć, że się
Zdrowa Kuchnia SowyPowyższe zdjęcie zdobyło jedną z dwóch nagród specjalnych za NAJŁADNIEJSZE ZDJĘCIA TEGOROCZNEJ AKCJI TĘCZA SMAKÓW 2 !!! ***** Bardzo mi si ę spodobał, tym bardziej, że mam sporo dobrego miodu do wykorzystania:) Przepis z bloga Arniki , wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;) Składniki na słoiczek: * 160 g miodu - ja dałam gryczany * 50 g masła * 80 g niesłodzonego mleka(...)łyżeczki Wszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam, bo szkoda mi było wartości miodu tracić). Powoli d osypywałam tymian ek i próbowałam, czy ju ż wystarczy - doszłam do ok. 1/2 płaskiej ł yż eczki, ale mo ż na da ć jeszcze więcej. Przelałam
Zdrowa Kuchnia Sowyszkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/ pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Do gotującej się(...)sitku. Orzechy uprażyć na suchej patelni - na chrupko. Grejpfruta/pomarańczę obrać, wykroić cząstki. Mango obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z orzechami i owocami. Przygotować sos: Miód podgrzać, aż stanie się płynny. Do płynnego miodu dodać masło orzechowe i sok - dokładnie połączyć składniki. Sałatkę z kaszy polać sosem i wymieszać. Ewentualnie sos podawać osobno. Do sałatki możecie użyć
kolorowotorcikowotwarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka miodu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Twaróg pokruszyć, banany obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką(...)stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika. Do uprażonych ziaren dodać miód - wymieszać. Placuszki podawać ze słonecznikiem w miodzie. Smacznego
kolorowotorcikowoCzęsto do pieczenia karkówki używam musztardy. Miód dodałam po zainspirowaniu się jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko słodki smak. Ostatnio bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 6 plastrów karkówki 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy kremskiej cebula 2 łyżki miodu Wykonanie: Karkówkę umieścić w misce, dodać oba rodzaje musztardy i miód
Pasja SmakuKolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu. Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy(...)mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi umyć, usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso. Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz
Pasja SmakuNiedawno dostaliśmy butelkę miodu pitnego trójniak z lubelskiego Apisu. Do niego była dołączona książeczka z przepisami na kilka drinków. W ramach walki z upałem postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Oto efekt: Składniki: 120 ml miodu pitnego trójniak 80 ml soku pomarańczowego kostki lodu plasterki cytryny listki mięty Wykonanie: Sok i miód pitny wlać do wysokiej szklanki. Dodać plasterki cytryny, listki
Pasja Smaku400ml wody o temp. 70-80C przez 2-3 min. 600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam(...)gotowym naparze. Pozostawić wraz z pełnym zaparzaczem do ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy . Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie i podziwiając - wypracowany własnymi dłońmi - balkonowy ogródek
Grunt to przepis!Szybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1 mały proszek do pieczenia - 150g masła - 3/4 paczki przyprawy do pierników Podgrzewamy miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę
Smaczne Zdrowe