miód - 5845 przepisów (strona:72/390)

Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 272

wyszła boska. Słodko kokosowa. Cierpko żurawinowa. Gorzko czekoladowa. Owsianka jest cool. Ale mała odmiana nie zaszkodzi. kuskus mleko kokosowe garść suszonego kokosa garść suszonej żurawiny gorzka czekolada 2 łyżeczki miodu szczypta soli odrobina wrzątku Kuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia(...)Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam na 15 min. do zmiękczenia. Następnie zblendowałam. Dodałam łyżeczkę miodu. Kuskus przełożyłam do miseczki. Na nim umieściłam żurawinowy sosik. Całość zwieńczyłam wiórkami gorzkiej czekolady. Obiad Mój ostatni kuchenny bzik. 5 przemian.  Psychofanką nie jestem. Ale od czasu do czasu upichcę coś w tym klimacie. A ta sałatka? Bomba

bastalena
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 245

zielonego groszku: 450 g zielonego groszku (może być mrożony) kilka listków mięty 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Karmelizowana marchewka: 2 spore marchewki 1 łyżeczka miodu 1 papryczka chili 1 łyżeczka masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od karmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku. Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy(...)oddzielamy od siebie warzywa. Purée z zielonego groszku: Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka: Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżeczkę miodu, rozprowadzamy miód po całej powierzchni patelni, po czym wrzucamy obgotowaną marchewkę. Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła. Sos cytrynowy: Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości

W kuchni Katie
Pierniczki a'la Katarzynki 142

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód przełożyć(...)garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka.  Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy

kulinarnyswiatdomi
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 146

jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek, delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba(...)godzin w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o przykryciu zaczynu folią spożywczą lub schowaniu go do torebki foliowej. Zaparka: 150 g mąki orkiszowej razowej 180 g wody 2 łyżki jasnego miodu 6 g soli W tym samym czasie co zaczyn, przygotuj zaparkę. Mąkę zalej wrzącą wodą jednocześnie mieszając, aby zapewnić gładką konsystencję. Dodaj miód i sól. Przykryj zaparkę folią spożywczą lub schowaj

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 170

chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak rodzynek zdominował całość. Rodzynki doskonale skomponowały się ze smakiem mąki graham i miodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu połykają kromki jedna za drugą... Chleb otrzymał(...)mąki orkiszowej 108 g letniego mleka 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 167

znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne grahamki, postanowiłem spróbować, jak będą one smakowały po zamianie mąki na orkiszową. Dodałem również trochę mąki orkiszowej razowej, a zamiast cukru - miód. Dzięki temu otrzymałem bardziej miękki miękisz, nowy smak, oraz to, co tygrysy lubą najbardziej - pozytywną opinię domowników :) Jako formę wybrałem postać sztangli - takie mikrobagietki ;). Częściej się na to mówi „paluch(...)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego razowego 150 g mąki pszennej graham 12 g świeżych drożdży 20 g miodu lipowego 150 g letniej wody 12 godzin przed rozpoczęciem pracy nakarm zakwas. Rozetrzyj drożdże z miodem. W dużej misce wymieszaj mąkę graham z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 175

Jest jeszcze jedna rzecz, która jednak mnie intryguje - na ile litewski jest ten piernik litewski.... Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego  150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru (szklanka) 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g bakalii(...)skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo. Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj. W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 209

drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 12 bułek a 90 g): 420 g mąki orkiszowej 170 g mąki gryczanej 10 g świeżych drożdży 40 g letniego mleka 30 g miodu 18 g cukru 340 g maślanki 40 g oliwy 8 g soli 8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) odrobina wody z miodem do posmarowania odrobina czarnuszki do posypania Przygotowanie bułek: W małej(...)drożdże „ruszyły" W tym czasie przesiej do dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 209

chlebek wyrastał w koszyku o średnicy 20 cm. Zamiast ziaren pszenicy można oczywiście użyć ziaren żyta lub orkiszu. W oryginalnym przepisie zastosowano syrop słodowy, z jego braku zastąpiłem go miodem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na dwa bochenki): 380 g pâte fermentée razowego 240 g mąki pszennej chlebowej 90 g łamanego ziarna(...)pszenicy 540 g letniej wody 10 g soli 30 g miodu 12 g świeżych drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. W odrobinie wody rozpuść drożdże. Włóż do miski wszystkie składniki oprócz pâte fermentée

Grahamka, weka i kajzerka
Piernikowe babeczki z powidłami 256

Piernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać babeczkami dla leniwych.  Składniki na ok 35 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 2 jaja 3/4 szklanki oleju 6 łyżek płynnego miodu 4 pełne łyżki powideł(...)czekoladowej. Przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy. 2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Żeberka teriyaki 178

Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie. Składniki: * około 1 kg żeberek  * 3 łyżki miodu * 80 ml sosu teriyaki * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1/2 łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Rozgrzać suchą(...)Żeberka umyć, osuszyć. Nie krójcie na cząstki, lepiej zrobić to już po upieczeniu. Całe kawałki żeberek natrzeć przyprawami z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Przygotować marynatę. Miód dokładnie połączyć z sosem teriyaki. 1/3 części marynaty posmarować żeberka z obu stron - najlepiej zrobić to pędzelkiem. Żeberka piec 30 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie wierzch żeberek

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 138

przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość.  Wierzch ciasta: 5-6 łodyg rabarbaru sok z połowy cytryny 3 jabłka 2-3 łyżki prawdziwego miodu Przygotowanie: Rabarbar obieramy i myjemy. Wkładamy do garnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego w formie stałej, najlepszy) i aż rabarbar puści soki. Zostawiamy

Eat Shrimps
Burgery z miodowym pulled pork 201

mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki miodu lipowego 1 łyżka sosu z octem balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tabasco 1 łyżka pikantnej(...)mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką Szczelnie przykrywamy

Mienta blog
Śniadanie w świątecznych smakach :) 117

dzisiaj na wychowawczej poruszaliśmy temat mikołajkowych prezentów. To wszystko sprawia, że już nie mogę się doczekać nadchodzących świąt :) Dlatego dzisiejsze śniadanie w iście świątecznych smakach. Bananowo-cynamonowy chlebek , miód i mandarynka ^^ ~ Chlebek bananowo-cynamonowy z serkiem miodowo-cynamonowym i mandarynką ~ Składniki na serek miodowo-cynamonowy: 100g serka twarogowego łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Serek, cynamon i miód mieszamy razem

Kuchenny Skrawek Nieba
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 137

towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny miód do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać odrobinę miodu. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania