miód - 5845 przepisów (strona:70/390)

Świąteczne pierniczki 240

Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia. Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać(...)przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec

W poszukiwaniu inspiracji
Makowiec zawijany 659

220g cukru + 2 łyżki 200g masła Masa makowa: 500g maku 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek) 6 białek 120g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 większe łyżki miodu 100g masła 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego   Ciasto: 1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać. Rozczyn odstawić(...)Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie mak dobrze osączyć i zemleć 2-3 razy. 5. Do rondelka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło, miód i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi. 6. Do maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać. 7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać

Mała Cukierenka
Strucla makowa krucho - drożdżowa 348

Takie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl , a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie! Składniki na ciasto, na trzy strucle: 750 dag mąki pszennej  3 jaja 5 żółtek 8 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudru kostka masła(...)szklanki gęstej kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią szczypta soli 1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa: 50 dag maku niebieskiego ok 3/4 szklanki miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady  4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże

Apetyczna babeczka
O poszukiwaniu siebie 131

jesteście rozczarowani takim obrotem sprawy, że o książkach czytacie równie chętnie, jak o moich kuchennych wyczynach. Dziś bowiem znów chcę Wam opowiedzieć o książce, którą niedawno skończyłam... Smak miodu kusił mnie już od dawna. Dużo o niej słyszałam, najróżniejszych opinii i stwierdziłam, że dopóki sama nie przeczytam, wypowiadać się nie będę mogła. Kiedy byłam w Polsce, nabyłam ją więc drogą(...)końcu udało mi się do niej zajrzeć. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będzie to zaledwie 150stronicowa niemal broszura - czyta się błyskawicznie. A o czym opowiada...? Smak miodu to historia bibliotekarki, Arabki pracującej w Paryżu. Jej największą tajemnicą jest fascynacja starymi książkami opowiadającymi o seksie Muzułmanów. Sama uważa się za kobietę wolną, niezdolną do miłości, której największą pasją jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stefanka 354

oblany gorzką czekoladą. Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi. Polecam!   Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 2 łyżki miodu; 2 jaja; 1 łyżeczka sody. Krem: 1 litr mleka (u mnie 0,5%); 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 1 cukier wanilinowy; 9 łyżek kaszy manny. Polewa(...)wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami. Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części. Miód można zastąpić golden syrup czy sztucznym miodem. Soda jest niezbędnym dodatkiem ciasta. Kasza manna może być także błyskawiczna. Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej, ale jej konsystencja nie ma większego znaczenia - może

Gospodyni Miejska
Pierniczki Katarzynki 184

Pierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)opcjonalnie - ja dałam 2 łyżki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo

Gospodyni Miejska
Kluski z makiem i bakaliami 197

Składniki: Kluski: 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania; 1 żółtko; 50 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku; 120 g miodu; 2 łyżki cukru pudru; 30 g masła; 50g rodzynek; 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%; 50 g posiekanych migdałów; Aromat migdałowy. Sposób przygotowania(...)się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku. Rodzynki zalać gorącą wodą (tak, aby zakryła

Gospodyni Miejska
Schab ze śliwkami i morelami 232

Schab ze śliwkami i morelami... Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu. Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami. Pachnące czosnkiem i majerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek(...)dolna, 2 lub 3 półka - u mnie naczynie żaroodporne z pokrywką nie zmieściło się na 3 półce) i zapiekać przez 50 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, schab oblać miodem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 15 minut. Schab podawać na ciepło lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Miękkie ciastka owsiane 230

Miękkie ciastka owsiane... Z dodatkiem słonecznika i otrębów. Pełne suszonych śliwek i moreli. Delikatnie słodzone miodem. Idealne jako szybka przekąska. Polecam!   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1/2 szklanki ziaren słonecznika; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek; 1/4 szklanki oliwy(...)szklanka mleka; 1 łyżka miodu. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciastek wrzucić do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) i dokładnie wymieszać (ja wymieszałam miksrem, ale można też łyżką, najlepiej drewnianą). Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 238

Ciasteczka miodowo - cytrynowe... Delikatne, puszyste, świąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia!   Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)jaja. Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto

Gospodyni Miejska
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 149

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych(...)niżej. Do 5 l słoja wsypać jabłka, pocięte na małe kawałki (razem ze skórą i gniazdami nasiennymi), do wysokości 2/3 słoja, dodać 5 goździków. Zalać letnią przegotowaną wodą, posłodzoną miodem (1 łyżeczka na szkl.), tak żeby woda zakryła owoce. Zaszczepić 3-dniową „matką drożdżową”.  Słój szczelnie zakryć lnianą ściereczką, odstawić na 3-4 tygodnie, codziennie mieszając owoce. Zlać płyn

SzczyptaSmaQ
Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi 171

Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 8 Składniki: Masa serowa: ·      500 g zmielonego twarogu, ·      1/4 szklanki cukru, ·        2 jaja, ·        Laska wanilii lub esencja waniliowa(...)mąki pszennej do posypania borówek, Karmelizowane figi i orzechy: ·       3 świeże figi, ·       8 orzechów laskowych, ·        3 łyżki miodu wrzosowego, ·       1-2 łyżki koniaku, Spód: ·        100 g herbatników owsianych, ·        Masło do smarowania foremek. Przygotowanie: Foremki nasmarować masłem, wysypać

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 154

nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce).  Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).   Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy C (kilkakrotnie skuteczniejszej od syntetycznej), dla tego powinny trafić(...)nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu), 1,5 l spirytusu, 1,5 l wody, 1 laska wanilii. Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć. Pigwę pokroić na małe kawałki, usunąć nasiona, owoce róży nakłuć igłą, wanilię pociąć

SzczyptaSmaQ
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 155

czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.  SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka(...)namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże,  - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek,  - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin

Wypisz Wymaluj
Domowa granola pyszna energetyczna. 204

innego nie ma czasu... Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym.   SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki wirek kokosowych - 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni(...)pestkach) - 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały) - 0,5 szklanki brązowego cukru  - 0,5 szklanki miodu - 0,25 szklanki oleju  SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki suche mieszamy w misce(płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona) - w garnuszku rozpuszczamy miód, cukier brązowy, olej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia cukru - gotową masę wlewamy do miski

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania