odczuwanie przyjemności. Aztekowie wierzyli, że napój zawierający czekoladę i chili jest „eliksirem miłosnym” działającym tym mocniej im więcej się go wypije. Ja popijam i mam się wyśmienicie ! Popijam z miodem złocistym, jak promienie slońca! Z miodem w kolorze lata ! Akacjowym miodem Skworcu Więcej herbat...i nie tylko znajdziecie TUTAJ
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni(...)mąki orkiszowej jasnej 630 30 g miodu 1/2 łyżeczki soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielka tragedia, ale dzięki zdrowszym zamiennikom możemy dodać naszym posiłkom wielu korzystnych właściwości i wyjątkowego smaku. Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba(...)białka , 12,7g tłuszczu oraz 44,8g węglowodanów . SKŁADNIKI: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g płatków owsianych górskich 25g otrębów pszennych 1 duże jajko 60g miodu 60g domowego masła orzechowego ( KLIK ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto
peanutbuttermonsterpodanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody ¾ szklanki cukru 1 opakowanie przyprawy(...)przełożenia: 1 słoiczek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania Kawę zaparzyć w szklance wody. Miód podgrzać w rondelku i dodać do niego jeszcze gorący napar z kawy. Gdy wszystko lekko ostygnie dodać rozpuszczone masło lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek
Na słodko lub wytrawnietutaj domowe masło orzechowe ( KLIK ) lub dżem. Jeśli jednak chcecie spożywać chlebek sam, bez dodatków, czy też po prostu wolicie słodsze rzeczy- żaden problem. Dodajcie do całości 2 łyżki miodu i sprawa załatwiona. Chlebek ten jest niezwykle wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Śniadanie? Nie ma sprawy. Przekąska? Proszę bardzo. A może kolacja? Jeśli po treningu to koniecznie! Ze względu(...)paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra! Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika . SKŁADNIKI: 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe 1 duże jajko
peanutbuttermonstersosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki(...)wieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki Do podania: ziemniaki lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych
My Culinary Artgęsty i co najważniejsze - bardzo zdrowy. Kaszę należy ugotować z wodą i mlekiem (lub samym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki(...)pewno o wiele zdrowszy od tradycyjnego budyniu, także możecie go jeść często i bez wyrzutów sumienia!:) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie),1 szklanka wrzątku, 2 łyżki miodu Wileńskich,1 łyżka masła,1 płaska łyżeczka soli,1 jajko.Przygotowanie: W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić na 5 minut. Do innej miski wsypać płatki pszenne, miód, masło, sól(...)zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować
Aga w kuchnismaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj w gazecie przepis na taką tartę z burakami. Zapewne tę wersję też wypróbuję. Dziś jednak na pomarańczowo.Składnikiok(...)masło. Wrzucamy marchewki i tymianek. Smażymy 10-15 minut, często obracając marchewki tak żeby przyrumieniły się z każdej strony. Gdy są gotowe dodajemy do nich szczyptę soli i łyżkę miodu i mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem. Układamy na niej marchewki. Z ciasto francuskiego wycinamy koło większe odrobinę od formy na tartę. Tuż przed wstawieniem
W kuchni wieczoremSKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek,4 łyżki miodu Wileńskich,1 cebula,1 łyżka tymianku,1 łyżka słodkiej papryki,1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,2 łyżki oliwy,sól,pieprz. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy co jedną lub drugą kość. Oprószamy solą i pieprzem - mieszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę: płynny miód (jeśli mamy twardy miód to należy go podgrzać
Aga w kuchnibiałego sera12 kawałów dowolnej bułki - ja wykorzystała bagietkę z makiempołamane orzechy włoskieew. ulubiony dżem / miódSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i łyżkę miodu. Ser mielimy, albo zgniatamy widelcem i dodajemy do mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki.Formę do muffin smarujemy masłem. Każdą kromkę maczamy w mleku i przekładamy
Słodkie Przyjemnościpłatków owsianych60 g mąki1 łyżka sezamu15 g ryżu preparowanego30 g orzechów włoskich4 daktyle50 g rodzynek20 g pestek z dyni20 g pestek słonecznika20 g żurawiny1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami10 g ananasa suszonego4 sztuki suszonej moreli60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy 4 łyżki mioduSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, ryz preparowany, sezam i płatki owsiane. Daktyle(...)ananasa i morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy resztę suchych składników i wszystko mieszamy. Do suchej mieszanki dolewamy sok pomarańczowy i miód, mieszamy a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut.Po tym czasie wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościsiebie dumna! Ale właściwie zaczynając pisać ten post nie to chciałam Wam przekazać, widać jest to silniejsze ode mnie ;) Chciałam Wam napisać o przepysznych, jesiennych, bardzo prostych ciasteczkach z miodem, cynamonem, orzechami laskowymi i .. jabłkami :) Tak, tak, maślane ciasteczka z jabłkowym musem. Skoro brzmi smacznie to również świetnie smakuje, ale żebyście nie musieli mi wierzyć na słowo, przygotujcie je koniecznie(...)sami! Na prawdę warto :) Zapraszam na Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem.Składniki:200 g masła śmietankowego150 g cukru2 jajkałyżka miodu naciowego2 jabłka280 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki pozbywając się przy tym środka z ziarenkami. Następnie za pomocą blendera przygotowujemy mus - można je również zagotować i rozgnieść widelcem, jeżeli ktoś
Słodkie Przyjemnościuśmiechem na twarzy słucham reggae i jem owsiane ciastka. Może macie ochotę? Są słodziutkie, choć nie mają zbyt dużo cukru, chrupiące a zarazem miękkie i ciągnące ( dzięki dodaniu miodu ). Zapraszam na Ciasteczka owsiane z białą czekoladą."Składniki:100 g masła2 łyżki miodu lipowego3 łyżki cukruJajko1,5 szklanki mąki1 szklanka płatków owsianych100 g białej czekoladyŁyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania(...)wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier i miód i całość rozcieramy za pomocą łyżki lub łopatki. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – łączymy a następnie dosypujemy płatki owsiane.Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki, które następnie dosypujemy do masy – całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościpewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać, że te babeczki są przepyszne! I mimo, że mają mało miodu i niezbyt wygórowane przyprawy uważam, że trafiłam smakowo w sedno, mam nadzieję, że Wam również będą smakować :) Zapraszam na Muffiny Piernikowe.Składniki:2 jajkaszklanka mleka3 łyżki oliwy orzechowej2,5 szklanki(...)łyżeczki proszku1/2 łyżeczki sody100 g cukru1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru2 łyżeczki przyprawy korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto
Słodkie Przyjemności