mają ochoty na pieczenie polecam domowe kasztanki. Składniki: 220 g herbatników typu petitki 120 g masła 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu prawdziwego 3 łyżki kakao 50 ml spirytusu 50 g orzechów włoskich Helio rodzynki migdały kokos Przygotowanie: W blenderze rozkruszyć herbatniki. Odłożyć 2-3 łyżki do obtaczania. Masło utrzeć z cukrem waniliowym(...)cukrem pudrem. Dodać kakao, spirytus, miód i wymieszać. Wsypać herbatniki dodać drobno pokrojone orzechy włoskie i zagnieść. Jeśli masa będzie za sucha dodać miodu lub spirytusu. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć 2-3 rodzynki lub sparzone i obrane ze skórki migdały. Kuleczki obtaczać w odłożonych herbatnikach lub kokosie. Odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się
Ala piecze i gotujeKolejne rozpływające się w ustach mini torciki bezowe. Idealne na zimę i święta. Pachnące miodem i cynamonem. Mam nadzieję, że zdjęcia wystarczą aby przekonać Was do wypróbowania :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli opakowanie serka owocowego (u mnie z wiśnią i żurawiną) pomarańcza 3 łyżki miodu łyżeczka cynamonu połowa(...)każdy z trzech spodów nakładamy serek owocowy. Pomarańczę filetujemy i w miarę możliwości robimy to nad miseczką do której ścieknie sok ponieważ potrzebujemy go 3 łyżki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy sok pomarańczowy oraz cynamon. Podsmażamy w nim cząstki pomarańczy które następnie układamy na serku. Przykrywamy je górą bezy. Torciki ozdabiamy ziarenkami granatu i polewamy sosem miodowo-cynamonowo-pomarańczowym który
Mienta blogSkładniki na ciasto miodowe : 4szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 kostka margaryny Kasi 3 jajka 1 puszka masy kajmakowej 220 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny Kasi 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe Winiary(...)orzechową i także upiec. Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni. Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej. Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy . Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliżurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu Sos miodowo-musztardowy: 1 mała cebula skórka i sok z 1/2 cytryny olej 150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów) 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ważne aby cały sok z wcześniej smażonego mięsa również pozostał na patelni. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu około 4 minuty. *Jeśli sos będzie zbyt
Mania Gotowaniarozkroić! Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik. Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 1 łyżeczka sody 4 łyżki miodu 1 szklanka cukru 50 g margaryny Wykonanie: Roztop w rondelku miód, margarynę oraz cukier. Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie. Podziel ciasto na trzy równe części(...)cukru łyżki cukru 1 cukier waniliowy Polewa -około 3 łyżek margaryny -2 łyżki cukru -1 łyżka wody -3 łyzki kakao - Tablerone Fruit/Nuts oraz Tablerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja -garść zblenderowanych orzechów włoskich Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną
Z Kuchni Do Kuchnipożywne płatki ryżowe, ze słodkimi pestkami granatu, które dosłownie "wybuchają" w ustach. Cudnie! Energia na cały poranek ^^ ~ Płatki ryżowe z siemieniem lnianym, serkiem twarogowym, granatem, pyłkiem kwiatowym i miodem ~ Składniki: 40g płatków ryżowych 10g mąki ryżowej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło szczypta soli + 100g serka twarogowego pestki granatu pyłek kwiatowy miód Płatki, mąkę i siemię zalewamy wrzątkiem, dodajemy(...)szczyptę soli, słodzidło i gotujemy aż do zgęstnienia. Przelewamy do miseczki, dodajemy serek twarogowy, granat, posypujemy pyłkiem kwiatowym, polewamy miodem
Kuchenny Skrawek Niebagorące prosto z piekarnika (są obłędne), to na zimno, nawet po kilku dniach też im niczego nie brakuje. Zawsze można sobie jeszcze wzbogacić smak dodając konfiturę lub polewając je miodem przy jedzeniu. Te wyszły fajnie chrupiące. Do części dodałam rodzynki i te wyszły najlepsze. Następne będą wszystkie z rodzynkami. Zdrowa słodycz bardzo godna polecenia. :-) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych(...)nasion amarantusa - 3 jajka - obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować
Smaczne Zdrowekorzenie pietruszki (około 500-600 gram), obranej ze skórki i pokrojonej w drobną kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 3/4 szklanki mleka 1,5 % 2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkę sok z ćwiartki cytryny szczypta cynamonu Pietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około(...)minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy karmelizowaną gruszką. Gotowe
Mango Papajanaturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka(...)łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka
Z Majeczką w kuchniruszt, więc polecam te niezwykle smaczne piersi z kurczaka. Rewelacyjne w smaku, nawet moim synom bardzo posmakowały. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą(...)pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste
Z Majeczką w kuchniwyszła boska. Słodko kokosowa. Cierpko żurawinowa. Gorzko czekoladowa. Owsianka jest cool. Ale mała odmiana nie zaszkodzi. kuskus mleko kokosowe garść suszonego kokosa garść suszonej żurawiny gorzka czekolada 2 łyżeczki miodu szczypta soli odrobina wrzątku Kuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia(...)Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam na 15 min. do zmiękczenia. Następnie zblendowałam. Dodałam łyżeczkę miodu. Kuskus przełożyłam do miseczki. Na nim umieściłam żurawinowy sosik. Całość zwieńczyłam wiórkami gorzkiej czekolady. Obiad Mój ostatni kuchenny bzik. 5 przemian. Psychofanką nie jestem. Ale od czasu do czasu upichcę coś w tym klimacie. A ta sałatka? Bomba
bastalenazielonego groszku: 450 g zielonego groszku (może być mrożony) kilka listków mięty 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Karmelizowana marchewka: 2 spore marchewki 1 łyżeczka miodu 1 papryczka chili 1 łyżeczka masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od karmelizowanej marchewki i purée z zielonego groszku. Do sporego garnka wlewamy wodę, lekko solimy, doprowadzamy(...)oddzielamy od siebie warzywa. Purée z zielonego groszku: Groszek przekładamy do blendera, dodajemy kilka listków mięty, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Karmelizowana marchewka: Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżeczkę miodu, rozprowadzamy miód po całej powierzchni patelni, po czym wrzucamy obgotowaną marchewkę. Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła. Sos cytrynowy: Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości
W kuchni Katieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód przełożyć(...)garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy
kulinarnyswiatdomijest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek, delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba(...)godzin w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o przykryciu zaczynu folią spożywczą lub schowaniu go do torebki foliowej. Zaparka: 150 g mąki orkiszowej razowej 180 g wody 2 łyżki jasnego miodu 6 g soli W tym samym czasie co zaczyn, przygotuj zaparkę. Mąkę zalej wrzącą wodą jednocześnie mieszając, aby zapewnić gładką konsystencję. Dodaj miód i sól. Przykryj zaparkę folią spożywczą lub schowaj
Grahamka, weka i kajzerkachleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak rodzynek zdominował całość. Rodzynki doskonale skomponowały się ze smakiem mąki graham i miodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu połykają kromki jedna za drugą... Chleb otrzymał(...)mąki orkiszowej 108 g letniego mleka 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki
Grahamka, weka i kajzerka