Przepis na : deser
Skoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki: 300g sezamu 3 łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np.... czytaj dalej...
Robię tak samo...Dzisiaj zrobiłam sezamki, ale póki co nie bardzo się trzymają kupy - jak się będą rozpadać w rękach, to tez z nich zrobię chałwę :D
uwielbiam chałwe , akurat mam w domu sezam więc całkiem możliwe ze zrobie swoja :)
Nie przepadam za chałwą, ale... takiej domowej z przyjemnością bym spróbowała!
Uwielbiam chałwę, chyba będę musiała spróbować zrobić swoją ;)
Mi chałwa kojarzy się z dzieciństwem, gdy ciotka przywoziła z Rosji w wielkiej puszce, natomiast tą z Odry Brzeg omijałam szerokim łukiem. Współczesnej chałwy nie próbowała, muszę spróbować.
Kocham chałwę, z tym przesłodzeniem sklepowych batoników masz całkowita rację;)
Do chałwy przymierzam się od 2 lat. Do tej pory jej nie zrobiłam, ale uwielbiam. I jestem osobą, która potrafi zjeść 100 g chałwy waniliowej na raz, ale tylko jednej firmy (nie będę wymieniać- reklama).Pozdrawiam
mmm, fajny pomył, ja akurat za chałwami nie przepadam, ale pomysł fajny
Uwielbiam. Szkoda,że postanowiłam,że nie będę jadła słodyczy:)
Pycha :) ja dodaję jeszcze troszkę oleju sezamowego, ale lepiej się blendowało :)
Muszę spróbować koniecznie, bo mój mąż ją bardzo lubi. Dzięki za przepis:)
Anula jesteś genialna!:D koniecznie muszę wypróbować przepis, kocham chałwę!
też można dodać, aczkolwiek nie była taka wiórowata jak ją robiłam, więc nie dodawałam oleju sezamowego, aczkolwiek na pewno nie zaszkodzi by masa dobrze się formułowała:)
Pycha!:) A ja na diecie...:( Ale dziekuje za swietny pomysl, zrobie na prezent swiateczny kolezance, ktora jest chalwo-zalezna;)
Nawet nie wiedziałam, ze można chałwę samemu zrobić, świetny przepis!
Ja za chałwą szczególnie nie przepadam, może dlatego, że jest właśnie za bardzo słodka. No ale jak widać, można wszytsko odtworzyć w domu, według własnych upodobań:)
współczesne sklepowe marki przeważnie są mega słodkie, ale za to lubię na jarmarkach te tureckie w stoiskach z regionalną żywnością:) ostatnio w Gdańsku mi jedna bardzo smakowała:)
też tak ciągle mówię, ale za to ćwiczę by sobie na te łakocie pozwolić od czasu do czasu:)
i to mnie cieszy, że to co kiedyś niemożliwe w domowych warunkach teraz już jest, a smak często o niebo lepszy:)
Uwielbiam chałwę :) nawet nie wiedziałam, że można ją przygotowac w domu :)
Uciekam stąd, a kysz...Po co ja tu weszłam??? Na pokuszenie...;-)
Nie przepadam za chałwą, ale takiej domowej nigdy nie jadłam. Może by mi zasmakowała :) jestem zaintrygowana teraz;p
Ale super, nie sądziłam, że wykonanie chałwy jest tak proste! :))
Ja sama nie przepadam, ale moja rodzinka byłaby szczęśliwa gdyby taką dostali :-)
wystarczy też skład przeczytać, to człowiek się przeraża ile tam jest dodatków i ile słodkich:P a tak wiem, co jem i dostosowuje pod siebie:) poza tym mogę poszaleć ze smakami, może migdałowa? takiej w końcu nie kupię:D
chałwa to świetny pomysł na prezent:) wystarczy tylko ładnie zakapakować, a fani jej będą zachwyceni:)
to może warto spróbować? w końcu wykonanie jest proste, a może polubisz:) ja też do wielu rzeczy się nawracam:)
O gdyby Córka zobaczyła ten wpis, zapewne męczyłaby mnie bym jej zrobiła taką pyszna chałwę :)
Coś dla mnie! Bardzo lubię chałwę. Dodam do niej rodzynki :D
Będę musiała kiedyś wypróbować przepis, bo moja babcia uwielbia chałwę ;)
Ja też się za domową chałwę zabieram, ale jakoś ostatecznie zabrać się nie mogę ;-) ale jest na mojej liście przepisów do realizacji, więc może wkrótce :-)
ojejciu...moja mama kochałaby mnie za taki przepis, bo jest miłośniczką chałwy we wszystkich smakach :)