kebab - 1334 przepisów (strona:73/89)

Falafel najsmaczniejszy 155

Falafel to popularna wegańska przekąska, znana przede wszystkim z ulicznych barów typu fast-food. Niemalże wszędzie stanowi  „ zielony ”  zamiennik mięsa w kebabie. Falafel zrobiony w domu jednak różni się znacząco  —  nie zawiera tyle tłuszczu, jest lepiej przyprawiony, a co najważniejsze jest po prostu smaczniejszy. Kotleciki robi się przede wszystkim z suszonej ciecierzycy (choć spotkałem

Food Square
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 166

Prosty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek  z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.    Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.    Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem

Maminek kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 180

uważają, że największym osiągnięciem gastronomi jest palone siano i karmelizowany kożuch z mleka. Na nieszczęście tych ostatnich przybywa. A my jak te proste, ordynarne chamy ze wsi żywimy się kebabem spod Jubilata. Jednak są takie dni, kiedy chcemy się poczuć jak elita kulinarna. Wtedy przeglądamy blogi, odwalamy to, co modne, po czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę

ladykitchen
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 446

makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra  (lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać

głodny alergik
szybkowar-udziec indyka w warzywach... 141

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny

W Mojej Kuchni Lubię
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 294

często na ulicy, w ogromnym woku. Podawane najczęściej w picie, z hummusem lub w papierze (street food). Do czego możemy porównać Falafel? Podany w chlebku pita jest wegetariańską wersją kebabu. Składniki: 350 g ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! ) 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Czarnawisienka
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 156

Sweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 193

Shish kebab with turkey and sausages. Składniki. 4 szt. kiełbasa śląska 40 dag. pierś z indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej  do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej  do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka

Kulinarny karnet Christophera
Souvlaki 261

edną z najpopularniejszych potraw greckich jest souvlaki. przepisów na nią jest  mnóstwo: generalnie jest to potrawa mięsna podawana na talerzu, nadziane na szpaki jak kebab, albo zawinęta w pitę lub miękki chlebek, podobnie jak tortilla. Niektórzy nazywają tę potrawę " greckim hamburgerem" Składniki: chlebek przepis znajdziecie tu 2 piersi z kurczaka 2 pomidory 2 ziemniaki cebula czerwona tzatzyki ( przepis

NaKońcuJęzyka
Chlebek do Souvlak-ów z bazylią 166

ciemnieje... Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów

NaKońcuJęzyka
Bułki bezglutenowe z masełkiem czosnkowym i suszonymi pomidorami 186

większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab z ogromną porcja sosu czosnkowego ;/ Pomijając fanaberie mojego organizmu... Dziś zapraszam na bułeczki bułeczek ;) Składniki na 6 bułeczek  1 opakowanie mieszanki na chleb Firmy Celiko 65 ml mleka

NaKońcuJęzyka
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 271

miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie zastąpić go jakąś inną aromatyczną przyprawą, curry indyjskim lub mieszanką kebab (uważajcie tylko na zawartość soli lub glutaminianu sodu w takich mieszankach), szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy – powinna wyjść nam konsystencja pasty/papki z mięsa i dodatków. Jeśli nie jesteście pewni

Nerds Kitchen
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 155

ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh   z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też falafel Kuchnia południowoeuropejska: obejmuje: południowo-zachodnią Hiszpanię, południową Francję, Monako, Włochy, wyspy należące do tych

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 237

pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy  (popularne w Turcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 203

przecież sezon dopiero się zaczyna, prawda?:) Spośród państw leżących nad Morzem Śródziemnym niewyczerpanym źródłem inspiracji może być kuchnia krajów bałkańskich oraz arabskich . Na stołach królują tam różnorodne szaszłyki, kebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania