kebab - 1334 przepisów (strona:73/89)

Calzone 28672

pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta

kulinarnyswiatdomi
O Niebieskim Jaśminie, Lutherze i Słodkich Gruszkach czyli poWeekendowe Łakocie odc.23 150

kina więc zawieźliśmy dzieciaki do babci. W trakcie gdzieś tam były grzyby i drożdżówki, o których wspominałam wczoraj. I tyle z kulinariów domowych, bo po kinie był jeszcze kebab. Skądinąd dość nietypowy... pita rewelacyjnie chrupiąca, podgrzana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami 180

propozycja na obiad w takie upalne dni jak obecnie. Nie trzeba grzać się przy kuchni, w kilka chwil mamy pyszny obiadek :) Składniki: 2 tortille 1 pierś z kurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu) 1/2 czerwonej papryki 1 mały pomidor 2-4 listki sałaty 1/2 ogórka 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Sposób wykonania: 1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy

Kuchnia domowa Ani
10 miejsc na burgera w Lublinie 249

tego, co wiem jest tylko jeden burger, ale nie wiadomo jak długo pozostanie w karcie, bo jest ona systematycznie zmieniana pod kątem pór roku. Masala Pizza & Kebab (ul. Nadbystrzycka 30) - 6 burgerów do wyboru, ceny od 11,90 do 14,90 zł. SMACZNEGO

Pasja Smaku
Domowe Chlebki Pita 163

Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Domowe Chlebki Pita -  Składniki: (na ok. 7 chlebków)                  3 szklanki mąki pszennej                  50 g drożdży

Słodka Strona
Tortilla - Placki 192

Tortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów w cieście. Gotowe tortillę można kupić w sklepach jednak ich smak nie jest idealny i w dodatku te  konserwanty... Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy

Słodka Strona
Sałatka Gyros 428

wszelkich spotkaniach w szerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam. Sałatka Gyros - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli) pieprz czosnek w proszku olej kapusta pekińska ok. 5 pomidorów ok. 1 duży ogórek (opcjonalnie

Słodka Strona
Falafel najsmaczniejszy 141

Falafel to popularna wegańska przekąska, znana przede wszystkim z ulicznych barów typu fast-food. Niemalże wszędzie stanowi  „ zielony ”  zamiennik mięsa w kebabie. Falafel zrobiony w domu jednak różni się znacząco  —  nie zawiera tyle tłuszczu, jest lepiej przyprawiony, a co najważniejsze jest po prostu smaczniejszy. Kotleciki robi się przede wszystkim z suszonej ciecierzycy (choć spotkałem

Food Square
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 160

Prosty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek  z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.    Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.    Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem

Maminek kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 164

uważają, że największym osiągnięciem gastronomi jest palone siano i karmelizowany kożuch z mleka. Na nieszczęście tych ostatnich przybywa. A my jak te proste, ordynarne chamy ze wsi żywimy się kebabem spod Jubilata. Jednak są takie dni, kiedy chcemy się poczuć jak elita kulinarna. Wtedy przeglądamy blogi, odwalamy to, co modne, po czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę

ladykitchen
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 433

makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra  (lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać

głodny alergik
szybkowar-udziec indyka w warzywach... 131

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny

W Mojej Kuchni Lubię
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 278

często na ulicy, w ogromnym woku. Podawane najczęściej w picie, z hummusem lub w papierze (street food). Do czego możemy porównać Falafel? Podany w chlebku pita jest wegetariańską wersją kebabu. Składniki: 350 g ciecierzycy "suchej" (Uwaga! Jeśli masz taką w puszce lub już ugotowaną też znajdziemy na to rade :) czytaj do końca! ) 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Czarnawisienka
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 143

Sweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyk z indyka i kiełbasy. 180

Shish kebab with turkey and sausages. Składniki. 4 szt. kiełbasa śląska 40 dag. pierś z indyka 2 łyżki przyprawy klasycznej  do grilla Prymat 1 łyżka przyprawy ziołowej  do grilla Prymat olej 3 ząbki czosnku Wykonanie. Pierś z indyka pokroić w plastry. Lekko rozklepać. Olej wymieszać z klasyczną przyprawą do grilla Prymat, dodać posiekany czosnek i marynować plastry indyka

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania