kebab - 1299 przepisów (strona:69/87)

Sos tahini czyli طحينة 200

Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki do kebaba 227

można zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają bułkę z kupnych kebabów.  600g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 50g drożdży 1 łyżeczka cukru 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania sezam  1. Do ciepłej

Szefowa kuchni
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 218

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 177

jest wrócić wieczorem z pracy i nie mieć ochoty już na nic, też czasem nie chce mi się gotować obiadu. Nie lubię jednak stołować się "na mieście", bo kebab to według mnie nie obiad. Zdarza mi się skusić na danie mrożone, ale ich smak zawsze pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj więc, mimo zmęczenia i tak wchodzę do kuchni i zabieram

Chilli Czosnek i Oliwa
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 228

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy. Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane

Ostra na Słodko
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 95

ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu. Smacznego! Post Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym 131

Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne 5 dużych ząbków czosnku Papryka mielona słodka i ostra Kebab gyros majeranek oregano Przygotowanie:    Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczaka solą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek (można też drobno pokroić) i dodajemy do całości

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kaczka po pekińsku Papy Wana 149

przygotowałam kaczkę w niecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać i wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa

W kuchni wieczorem
Currywurst - niemiecki fast food 401

jeść... kiełbasę. ;-) Drugi raz nie dowierzałam, że currywurst jest sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie (Wikipedia). Currywurst jest dosłownie wszędzie, jak u nas kebaby. Oczywiście i my postanowiliśmy wtedy poznać się z jej smakiem bliżej. Z dumą mogę stwierdzić, że moja wersja domowa nie odbiega w niczym od tej, którą jadłam u zachodnich sąsiadów

Szefowa kuchni
Tortilla z kurczakiem i warzywami 164

tortilli na 4 szt olej - 1 łyżka mąka - 7,5 łyżek szczubych sól - szczypta woda wrząca - 0,5 szkl Dodatek mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach

Kuchnia Danusi
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 596

własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły

Kto ugości moich gości?
Tydzień w moim telefonie XXXXXXXVIII 94

zajrzeć. Poza tym szykuję mały konkurs, o tym już za tydzień! Zapraszam na podsumowanie w zdjęciach :  * najlepsze ptasie mleczko   * dla odmiany herbatka z cytryną    * dietetyczny kebab o 23 :)   * księżniczka obserwuje wszystkich  * podobno najprostsze ciasto bratowej - było pyszne! * mój prezent od siostry - jedna książka będzie już za kilka chwil do wygrania na blogu  Koniecznie

Magiczne Życie Marty
Dip czosnkowy i/ lub ziołowy 272

czosnkowy, czy ziołowy doskonale sprawdza się jako dodatek do kebabów, sharmy, pizzy, sałatek, frytek, czy chipsów. Jest prosty w zrobieniu i można go dowolnie modyfikować, w zależności od tego jakie mamy akurat składniki i czy chcemy mieć wersję normalną czy bardziej pikantną. Składniki podstawowe: 1 duży jogurt naturalny

Smakowy Raj
Faszerowane awokado 203

strony często jestem tak zmęczona, że nie mam już siły nic przygotować, zasypiam zanim ugotują mi się jajka na kanapkę. W takie dni idealnym rozwiazaniem wydaję się być np. kebab-szybki i sycący. Ale kto to słyszał żeby jeść takie rzeczy po godz.23?! Dziś chciałam się z Wami podzielić nie tyle przepisem, co pomysłem, na który wpadłam właśnie po takim

Zawsze głodna!
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 103

ustawiane na zewnątrz powodowały, że uliczki zdawały się jeszcze ciaśniejsze. Robiło się tłoczno i gwarnie. Nareszcie powąchaliśmy Turcji. Herbata, grillowane w całości czarnomorskie małe srebrne rybki - hamsi, znów herbata, kebab, kozina, unoszący się nad wszystkim aromat dymu z wypalanego tytoniu.  Do tego słodkości z chałwą i landrynkowy posmak kolorowych cukierków. Smaki mieszały nam się w ustach, a zapachy

Jadło i czytadło