pomysłem na obiad. Nie wiem, jednak jak ona smakuje. Moja odsłona jest na pewno zdrowsza od dania z proszku. Dlatego tą potrawą postanowiłam otworzyć cykl przepisów „POMYSŁ NA… domowym sposobem” . A oto moja wersja chłopskiego garnku. Składniki na 3 porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor
Fabryka pomysłówkolejna propozycja obiadowa, która z jednej strony jest klasyką, a z drugiej nawiązuje do Pomysłu na… Oczywiście tym razem także przygotowana domowym sposobem. Saszetki wcześniej nie miałam okazji przyrządzić i nie zamierzam, gdyż obiad robi się w 30 minut. A poza tym wiem, co jem. Do przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas
Fabryka pomysłówłyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Dodatki na 1 pizzę: 2-3 łyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne) 10 dag pieczarek Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 1 opakowanie mozzarelli (125g) Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe
Fabryka pomysłówwzględu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam. Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia
Fabryka pomysłówJuż nie raz słyszałam ze strony moich mężczyzn pytanie czy da się odtworzyć sos, który wchodzi w skład ich ulubionego Big Mac’a. Pokombinowałam i wyszło! Przygotowałam do niego domowe kotlety oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony
Fabryka pomysłówprzykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady i łyżką domowego dżemu z wiśni. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 314 kcal 17,4 g białka 17,7 g tłuszczów (w tym 9,7 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifepłacz, czasami śmiech. Staram się widzieć szklankę do połowy pełną, a nie pustą, tak jak w tym remoncie widziałam tylko gałki i obrazki, ku utrapieniu męża. Moje małe przedświąteczne domowe hygge :) A przed świętami zapraszam na jeszcze jeden przepis - będzie to STOLLEN, czyli strucla z marcepanem. Gałki i uchwyty - większość: REGAŁKA , część z KiKa, Kosz na śmieci - DUKA
bistro mamaDoskonałym dodatkiem do potraw mięsnych jest domowa ćwikła czyli buraczki z chrzanem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldbyło i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie, a do takiego barszczu domowe uszka są najlepsze! Pierogi z kapustą i grzybami Mama już przygotowała i zamroziła, dlatego uszkami zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy
Kolorowy Przepisownikkarobem 2 torebki kawy zbożowej Inka z orkiszem 1/2 szklanki mleka 2 łyżki nasion chia 250 ml wody 0,5 łyżeczki karobu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego opcjonalnie: stewia do posłodzenia Mleko zagotować. Nasiona chia zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 15 minut. Inkę umieścić w kubku, dodać przyprawy korzenne i zalać gorącą wodą
FitKotokresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich
Ala piecze i gotujePuszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak wszystkie jej przepisy jest pyszny ale mega kaloryczny. Grzegorz z MniamMniam gdzie przepis znalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny. Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest
Moje Małe Czarowanieskomplikowane, przystępnie i w punktach opisane, przyrządzane z powszechnie dostępnych produktów. Dania są ciekawe, propagujące często niebanalne połączenia składników, ale nadal niezbyt trudne do wykonania. Początkującą w kuchni gospodyni domowa z powodzeniem może po ten tytuł sięgnąć. Choć uważam, że i zaprawiona w spożywczych bojach kucharka znajdzie tu fantastyczne inspiracje. Z przyjemnością dodałam "Polskie Jabłka" do mojej kulinarnej biblioteczki
Grunt to przepis!zlewu, jakiekolwiek kuchenne manewry z góry skazane są na niepowodzenie. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi kawa z prostym, acz zmieniającym wszystko dodatkiem. Do zbożowej, klasycznej Inki dodałam odrobinę domowego kasztanowego puree. I wiecie co? Powstało coś tak pysznego, że znalazłam w sobie dość siły, aby przygotować drugą porcję! Uwielbiam ten słodkawy, charakterystczny, kasztanowy smak. Z kawą komponuje się znakomicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów
Kuchnia w Słońcu Skąpana