domowa - 5588 przepisów (strona:161/373)

VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 205

Zapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY(...)stukany od dołu wydaje głuchy dźwięk, znaczy o jego gotowości. Można chleb zamrażać. Pozdrawiam! I zachęcam byście piekli swój chleb, jest o niebo lepszy od kupnego. I Wasz. Własny, domowy, pełen miłości. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 221

blogerów zwerbowała i zmobilizowała do udziału w całym przedsięwzięciu. Wraz ze SMAKFONIĄ , czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmy pyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajów i kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi(...)wysokiej jakości produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie. (strona oficjalna:  smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności. Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie spędzili ze sobą czas, zajadając się dobrym jedzeniem. Chyba największą furorę zrobił DŻEM BEKONOWY przygotowany przez

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 228

braku umiaru. Kolejny raz kupiła czegoś zbyt wiele. Czegoś, co tak naprawdę zjadła może z raz? I to tylko dlatego, że przed pracą nie było czasu na przygotowanie prawdziwej, domowej owsianki. A paczki gotowych płatków owsianych, takich do kubeczka, leżały, leżały, aż termin już wręcz "krzyczał", by spożyć w końcu te wredne płatki. Dostała od babci agrest.Powstała kruszonka(...)jakieś tam crumble, o nie! To nie Wielka Brytania, lecz Polska. Stąd polska kruszonka. Z polskim agrestem. Po domowemu, po polsku. KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH "DO KUBKA" Z AGRESTEM. / pomysł własny; / 6 paczek płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 252

Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek

Poezja smaku
Pomidory Suszone w Oleju Słonecznikowym z Czosnkiem i Czasnuszką 190

Suszone pomidory w oleju domowym sposobem, no prawie domowym sposobem. Odpuściłam sobie samodzielne suszenie pomidorów. Nie na zawsze, ale na dziś :) Użyłam gotowych suszonych pomidorów bez zalewy. Bardziej skupiłam się na wyborze dobrej jakości oleju - postawiłam na sprawdzony Bio Olej Słonecznikowy firmy Biooil . Jakiś czas temu zaufałam temu producentowi za uczciwość w kwestii oferowanych produktów, za tym idzie jakość

Blondynka Gotuje
Red Velvet Cupcakes 223

Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam  masą budyniową z tego przepisu  i  posypką cukrową domową  oraz tęczowym cukrem , również domowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Norweski chleb górski 274

hleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS   (źródło: Nigella Lawson "Jak być(...)domową boginią") Temperatura piekarnika: początkowo 110 o C , później 180 o C Całkowity czas pieczenia : 1 h 45 min Składniki na 1 bochenek 250 ml mleka 2% 250 ml wody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia) 15 g świeżych drożdży 50 g płatków owsianych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 1048

smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego budyniu(...)proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami PRZEPIS { forma: 20 x 20 cm, źródło

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki nadziewane 2220

migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao   do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu(...)Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Galaretka z papierówek 179

innymi koszem papierówek. W tym roku nie urosły duże, ale za to całe drzewo jest nimi po prostu oblepione. Po powrocie do domu przejrzałam książeczkę z przepisami na przetwory domowe i znalazłam w niej recepturę na galaretkę z jabłek. Od razu wiedziałam, że ją zrobię. przepis na podstawie książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Pieczeń drobiowa z migdałami i olejem rzepakowym 350

Robicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń

Smaczna Pyza
Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią 137

smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy kisiel domowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny ! A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką ? ROZWIŃ

Smaczna Pyza
C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 397

Szukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze,  kusi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 257

Inspiracja? Moja Chrześnica:)  Podczas obiadu do swojego brata: "jak nie zjesz wszystkiego nie dostaniesz deseru". Hmm.. zaraz, zaraz, deseru? Pomyślałam, że pyszna pomidorowa i domowe hamburgery stanowią kompletny zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło(...)gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała