domowa - 5588 przepisów (strona:165/373)

PALUCHY ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM, SZYNKĄ I SEREM 1910

Domowy fast food :))  Kaloryczny (jak większość) ale nie sposób się oprzeć ...  chrupiąca bułka-paluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ...  Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu p aluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając

Walijskie Pichcenie
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 241

Monotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła,  że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko.  Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry. Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być

Malinowe Pocałunki
Bułeczki dyniowe 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowy sos karmelowy 443

Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI  200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe 333

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowy sok z malin 175

weekend zlewalismy sobie soczek nastawiony parę dni wcześniej:) Domowy sok to jest to:) Zachęcamy do robienia w domach.Przyznam sprzątania potem mnóstwo;)))...radość jednak też ogromna;) Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Składniki; cukier, maliny Wykonanie; Maliny zasypujemy w duzym słoju cukrem w stosunku 1:1. Jak puszczą już sok przecedzamy przez gazę i pasteryzujemy około 15 minut

Anioły w kuchni
Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą 262

świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie. Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sos cygański 150

Składniki:   - 1,5 kg pomidorów  - 2 papryki ( czerwoną i zieloną)  - 3 ząbki czosnku  - 1 duża cebula   - 1 łyżeczka soli  - 1 łyżeczka domowej vegety  - 1 łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka pieprzu  - 2 łyżeczki octu jabłkowego   - 4 łyżeczki cukru trzcinowego  - 3 łyżki oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę

chwile dla mnie
Mleko sojowe 179

mleko z jednego kubka ziaren, 300 ml, to jest dokładnie 240 g, za który płacę  £ 0.54. Z tej ilości wychodzi mi ok. 1800 ml, a więc litr mleka domowej roboty kosztuje mnie jakieś 30 pensów. Do tego pozostałą z ziaren pulpę mam gratis :) Jest różnica, prawda? :) A teraz czas na przepis: 1 kubek 300 ml soi 5 kubków zimnej

chwile dla mnie
Łopatka mielona ze słoika 2775

Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowa rozmarynówka 210

Wytrawna cytrynowa rozmarynówka to propozycja dla tych, którzy lubią pić alkohole przygotowane domowym sposobem, ale nie przepadają za słodkimi jak ulepek nalewkami. Na zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8739

Zaczęłam przygodę z wyrobami mięsnymi na kanapki, oczywiście wytwarzanymi metodami domowymi. Bo się obraziłam na sklepy mięsne! Strasznie mnie irytuje jak kupuję wędlinę w cenie nawet 35 zł za kilogram i po dwóch dniach, a czasami wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem

Blondynka Gotuje
Schab karkowy z pończochy 205

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 209

piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z  Smaków Alzacji Bożena z  Mojego domowego kucharzenia Joanna z  Różowej kuchni Lidia z  Ciastka z dziurką Łucja z  Fabryki kulinarnych inspiracji Monika z  Niezapomnianych smaków Kasia z  Kasia.in Justyna

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 190

najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga   Pieczarka Mysia , z tym, że ja  nie dodawałam do chleba nasion słonecznika.  Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony

Kulinarne przygody Gatity