domowa - 5588 przepisów (strona:171/373)

Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 186

m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Recenzja książki dostępna jest tutaj Składniki na 2 - 3 porcje Czas chłodzenia - 30 minut Czas gotowania - 2 minuty 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 175

świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree z selera

Kuchnia u Krysi
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 165

winem i szampanem, na wszystkich świątecznych stołach gości obowiązkowo bûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 158

mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 262

gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy

Leśny Zakątek
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 194

mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej,  2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 211

stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy

kgwjanczewo
Sałatka z oscypkiem, melonem i oliwkami 302

plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na dressing. Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej oscypki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dressingiem, ułożyć zgrillowane oscypki. Polecam podawać z domowym pieczywem. Smacznego

Jaglusia
Domowy marcepan 2041

okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych

Ala piecze i gotuje
Pierniczki do lukrowania 343

Składniki: 430 g mąki 110 g miodu naturalnego 150 g cukru pudru 2 jajka 50 g masła 20 g ciemnego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika  ( najlepsza jest domowa - przepis ) 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą - podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą

kolorowotorcikowo
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 180

masę przygotujemy wieczorkiem, jak i na miłe, powolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne

Blendman
Pasta śledziowa z jajkiem 152

Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować. Na małych kromeczkach pumpernikla super mini przekąska. Z kromką domowego chleba pyszna kolacja. Składniki: 2 śledzie 2 jajka na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek - opcjonalnie Wykonanie: śledzie wymoczyć do pożądanej słoności, następnie bardzo drobno posiekać jajka posiekać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu) 1297

razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa

Ola la LCHF
Rogaliki z nadzieniem żurawinowym i śliwkowym z gorącą czekoladą 187

Banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego z domowym nadzieniem z żurawiny i śliwek. Do tego gorąca piernikowa czekolada i mamy idealne śniadanie na zimowe poranki! Po przepis wpadajcie na facebook V-mag klik

wegetalerze
Jesienny sernik dyniowy 199

deser idealny. Sprawdzi się również na uroczystościach rodzinnych (u mnie króluje na 1 i 11 listopada oraz na Świątecznym stole na Boże Narodzenie). Do sernika idealni się sprawdzi domowe puree z dyni .   Jesienny sernik dyniowy Danie Desery Kuchnia Amerykańska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Spód 350 g ciastek

Wypieki i Rumieńce