śledź - 8598 przepisów (strona:171/574)

ROLMOPSY Z OGÓRKIEM KISZONYM I CEBULĄ W ZALEWIE OCTOWEJ 116

Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej to nic innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. Bardzo lubię śledzia i zazwyczaj staram się go przygotować na różne sposoby. Tym razem naszła mnie ochota na takie prawdziwe domowe rolmopsy , więc szybko zabrałam się do roboty, a już kolejnego dnia rolmopsy były gotowe do spożycia. Przygotowuję je zazwyczaj jako(...)octowa: * 1/3 szklanki octu spirytusowego * 2/3 szklanki wody * 2 łyżeczki cukru * 3 łyżki oleju * 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego * 4 kulki ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 cebula Wykonanie: Śledzie opłukać wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, pokroić w piórka, ogórki kiszone pokroić w ćwiartki. Na każdym płacie śledzia położyć kawałek ogórka i kilka piórek cebuli. Zawinąć w rulon, spiąć

Zrób to smacznie
Śledź na trzy sposoby! 104

Śledź na trzy sposoby! W tym miejscu znajdziesz przepisy na śledzia w oleju z orzechami, z cebulką czerwoną i z cytryną. W pierwszym słoiku mieszczą się wymoczone solone matjasy. Dodałam do nich suszone śliwki, podprażone orzechy włoskie na suchej patelni, cebulkę w piórka, grubo mielony pieprz i koniecznie tymianek. Słoik drugi również zawiera wymoczone solone matjasy, czerwoną cebulkę, kiszony ogórek(...)pokrojona w cienkie plasterki i cebulka w piórka. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, pieprz i majeranek. Wszystkie trzy zalałam olejem. Zachęcam do wypróbowania. Autor przepisu: Anna Artykuł Śledź na trzy sposoby! pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sałatka śledziowa z ziemniakami i czerwoną fasolą 155

Dziś zapraszam Was na szybką i kolorową sałatkę śledziową   z ziemniakami i czerwoną fasolą.  Sałatka  wyszła naprawdę pyszna,  polecam :) Składniki: 400 g śledzi matias z tacki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 słoika groszku z marchewką 1 jabłko 1 szalotka 2 duże ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 1 łyżka soku(...)gotuje. Ostudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Groszek z marchewka, czerwoną fasolę osączam na sicie z zalewy. Szalotkę i obrane jabłko kroję w drobną kostkę.  Śledzia i ogórki również kroję w kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki i skrapiam cytryną, delikatne mieszam. Następnie dodaje majonez i doprawiam do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Sałata polska – kuchnia galicyjska 166

sałatę polską, która bynajmniej nie ma nic wspólnego z klasyczną sałatką warzywną, która współcześnie jest najpopularniejsza na polskich stołach. Sałata polska sprzed 200 lat to sałatka z jabłek, rzodkwi, śledzi i cebuli, przy czym ilościowo dominują w niej właśnie jabłka. Smaki te połączone są idealnie dobranymi dodatkami: oliwą i octem. Duża ilość jabłek sprawia, że sałatka jest chrupiąca i świeża(...)kolei śledzie nadają jej wyrazisty smak. W czasach spisywania wspomnianej książki kucharskiej warzywa do sałat zwykle krojono w cienkie plasterki nazywane talerzykami. Ja wolę jabłko krojone w kostkę, stąd ta drobna zmiana. Współcześnie trudno też kupić rzodkiew zimową, o której mowa w oryginalnym przepisie, dlatego proponuję ją zastąpić rzodkiewką lub białą rzodkwią. Sądzę, że te niewielkie zmiany nie wpływają

Trzeci talerz
Sałatka lwowska 132

Sałatka lwowska z burakami, śledziami i ziemniakami to pyszna propozycja na przyjęcia oraz święta. Składniki: 3 mniejsze buraki lub jeden duży 2 średniej wielkości ziemniaki 2 grubsze i dłuższe marchewki 1/2 większego selera 1 średniej wielkości pietruszka 1 większe jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 średniej wielkości śledzi matijas (nie koniecznie trzeba je moczyć, wtedy nie trzeba dosalać(...)Warzywa należy ugotować w mundurkach. Buraki piec również w mundurkach, troszkę oliwy dodać i zawinąć w folię aluminiową (piec ok. godziny do 1,5h). Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w romby/na ukos. Koperek należy posiekać i dodać do reszty składników. Wszystko ze sobą wymieszać. Autor przepisu: Sara Szajner Artykuł Sałatka lwowska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
ŚWIĄTECZNA SAŁATKA CHOINKA + FILMIK 132

Sałatka choinka to sałatka warzywna ze śledziem, bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Cieszy oko i podniebienie, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków, ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane  1 słoik śledzi wiejskich 650 g  8 jajek ugotowanych na twardo  1/2 puszka groszku  5 ogórków konserwowych 5-6 łyżek majonezu 1 duży pęczek koperku(...)sól, pieprz do smaku      PRZYGOTOWANIE :  Ugotowane jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, jajka również. Śledzie odcedzamy i łącznie z cebulą która jest w słoiku kroimy w mniejsze kawałki.  Wszystkie składniki przekładamy do miski (  oprócz koperku ). doprawimy do smaku i dokładnie mieszamy.  Na podłużnym talerzu rozkładamy sałatkę, formujemy kształt choinki, smarujemy majonezem i boki

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzik wigilijny 129

Gwarantuję, że nie znajdziesz lepszego i szybszego pomysłu na wigilijnego śledzika. Ten przepis jest tak prosty a zarazem tak genialny, że nikt komu podaję przepis nie wierzy, że śledź może być tak dobry. Polecam

Prosty przepis na
TARTA ZE ŚLEDZIEM 146

idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz 50 g ser żółtego typu(...)delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut. Nadzienie: Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka. Ogórki kiszone -  kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych

Ciastka - domowe słodkości
Seler a’la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską 94

Tylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)plastry selera, cebulę, pokrojone w paski pomidory, kapary, musztardę, poszatkowaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Artykuł Seler a’la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka śledziowa warstwowa. Śledzik pod pyszną pierzynką. 150

tylko muszę znaleźć gdzie żeby sprawiedliwie puścić linka. No ale do rzeczy. Oto przepis bo przed świętami roboty huk i nie ma czasu ma czytanie: Składniki: 5-6 filetów śledzia w oleju 3 ziemniaki sałatkowe  1 średnia cebula 1 pęczek szczypiorku  5 jajek 15 dag sera żółtego  4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżki majonezu  1 łyżka musztardy Dijon Świeżo mielony pieprz  Przygotowanie: Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w centymetrowe paski. Cebulę siekamy drobno. Szczypior też. Ser ścieramy na drobnej tarce. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, a majonez z musztardą. Całe obrane ziemniaki gotujemy w leciutko osolonej wodzie - byle byśmy ich nie rozgotowali. Jajka ugotowane na twardo siekamy

Kuchnia po mojemu
Sałatka śledziowa z podgrzybkami+ film 113

Sałatka śledziowa z podgrzybkami to wyśmienita przekąska o ciekawym smaku, idealna na świąteczny stół. To idealna przystawka dla smakoszy śledzi, oryginalnego smaku nadaje jej dodatek marynowanych grzybów, jajek i cebuli, jest ekspresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe.     składniki na 4 porcje 4-5 płatów śledziowych solonych 1 cebula mały słoik podgrzybków(...)sól przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka, po czym wrzucamy do miski. Marynowane podgrzybki kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. Obraną cebulę siekamy i wrzucamy do śledzi i grzybów. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w większą kostkę po czym dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu

Smakowite Dania
Wigilijna kapusta z grzybami 143

pieczarkami Paszteciki z kapustą i pieczarkami Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Pieczone pierożki z kapustą i grzybami Smażony karp z karmelizowaną cebulą Ryba po grecku (najlepsza) Śledzie pod szubą Śledzie ze śliwkami Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej   Wigilijna kapusta z grzybami Składniki: 1kg kapusty kiszonej 50g suszonych grzybów 1 cebula 4-5 łyżek

Obiad gotowy
Śledź z wędzoną makrelą 172

zastanawiacie się już nad nową wersją śledzia na tegoroczne święta? Coś nowego w mojej kuchni to śledź z wędzoną makrelą. Zrobiłam dziś, aby wypróbować przed Bożym Narodzeniem. Ryba okazała się hitem.Wszystkim domownikom bardzo posmakowała, dlatego zagości u nas również na Wigilii.    Składniki: 1/2 kg solonych śledzi. Farsz: ok 200 g wędzonej makreli, 1 cebula, 10g suszonych grzybów

Słodki Zakątek
Cukinia po kaszubsku w pomidorach z cebulą 161

Cukinia po kaszubsku robię ją na wzór śledzi po kaszubsku – identyczna zalewa tylko śledzie zastąpione są plastrami cukinii. Taka wegetariańska wersja klasycznego, świątecznego dania. Smak jest super! Spróbujcie też z bakłażanem . Cukinię możemy grillować, usmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku a potem mieszamy je z zalewą pomidorowo – cebulową. Cukinię charakteryzuje to, że pięknie wchłaniają sos nabierając jego smaku(...)aromatu. Danie do złudzenia przypomina w smaku śledzie po kaszubsku, ale jest jego wegańskim odpowiednikiem. Warto w ten sposób przygotować cukinię bo smakuje wyśmienicie i można przekonać się do zajadania tego bardzo zdrowego warzywa. PRZEPIS NA CUKINIA PO KASZUBSKU Składniki : 2 cukinie 4 cebule 100ml oleju roślinnego 100g koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

Dorota Smakuje
Prosty przepis na śledzie po kaszubsku 690

zeszklić na niedużej ilości oleju. Gdy zacznie się rumienić dodać cukier i wymieszać. Kolejno dodajemy ocet, liść ziele i koncentrat. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli nie używacie gotowych śledzi w oleju należy je wcześniej wymoczyć. Opłukać w zimnej wodzie . Odstawić na godzinę zmieniając 2-3 razy wodę. Śledzie wymieszać

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania