jeśli wolicie ciepłe można spokojnie podgrzać. Pomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe! Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Składniki: na ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych szklanka ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli(...)wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszu Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Miskę smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi
Moja smaczna kuchniawybierać Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego bloga podzielają moje kulinarne fascynacje… ale na razie sama podejmuję decyzję co przygotować następnym razem… Na dzisiaj polecam ciasto limonkowe, którego przepis znalazłam w książce Leviego Rootsa „Sweet”. Proste do przygotowania i nie spotykane na co dzień. Po prostu inne. Składniki na ciasto : 250 g masła (niesolonego(...)Ubijam chwilę masło z cukrem mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia. Dodaję mąkę i sól. Odstawiam mikser i dalej chwilę wyrabiam ręką aż składniki się połączą. Wykładam ciasto na zwykłą dużą blachę wysmarowaną masłem. Wstawiam takie ciasto do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty
UgotujmyTo.plPrzepis na to ciasto z dynią i bakaliami wybrałam przede wszystkim ze względu na dynię i oczywiście – ze względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy . (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody ) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego . Oprócz tego, że jest(...)pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp do dyni to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ciasto z dynią i bakaliami Składniki: 2 szklanki drobno startej dyni 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka
UgotujmyTo.plJeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk . Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest(...)oczywiście po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne. Samo w sobie, takie zwyczajne, bardzo nam smakowało. Zapraszam na chlebek gruszkowy/ciasto gruszkowe Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) Składniki: 180g mąki pszennej 80g cukru 2 jaja 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
UgotujmyTo.plpolędwiczki wieprzowe 80 dag pieczarek 1 cebula 2 opak. gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki musztardy pieprz, sól olej do smażenia masło majeranek 1 żółtko Kiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach. Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem(...)której obsmażaliśmy polędwicę. Podczas smażenia dodać masło, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cała woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Ważne jest, żeby wszystkie składniki, które będziemy zawijać w ciasto były dobrze schłodzone, w przeciwnym razie całość nam się rozpadnie. Ciasto francuskie rozwinąć na płasko. Na prawie całej powierzchni ułożyć pieczarki (zostawić po 2 cm pustego miejsca od brzegów
Świat Domowej Kuchniwielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :) Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej Masa mleczna: 1,5 kostki masła(...)Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4) . Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastasłyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 450g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 200g margaryny Palma z Murzynkiem, 150g cukru, 3 żółtka(...)szczypta soli. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołeczek,wbić żółtka, wymieszać nożem. Dodać cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Jedną część zamrozić, drugą włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem z lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Masa jabłkowa
Z miłości do słodkościSkładniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek. Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła
kuchcikowniaBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru(...)masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa
Z miłości do słodkościFish & chips" - czyli nic innego jak ryba w cieście z frytkami. Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos(...)frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej
Słodka StronaCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy. Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Składniki: (ok. 3 spody o średnicy 25 cm ) 1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej) 3/4 szklanki cieplej wody 1/2 szklanki kaszy manny 35 g drożdży łyżka oliwy z oliwek łyżka miodu szczypta soli ponadto: sos pomidorowy przyprawy: bazylia
Słodka StronaOrzeźwiające ciasto z owoców kiwi, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)śmietankowy Masa z kiwi - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania: Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie
Słodka StronaMaślany kruchy spód, lekka jak chmurka budyniowa pianka wraz z zatopionymi w niej kwaskowymi jeżynami i oto mamy pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach , szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, które znalazły się w mojej kuchni. Idealne na deszczową niedzielę! <3 Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek
Food SquareMała odmiana. Odpoczywamy od mięsa. Robimy rybę i to jaką?... Rybę w cieście. Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to baza naszego dania. Do tego: -przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybę a na ciasto: -1,5 szklanki mąki -150 ml mleka -2 jajka -2 łyżki oleju -pieprz ziołowy -warzywko(...)łyżeczki cukru -1 łyżka wody Rybę z obu stron posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto. W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody. Nie muszą rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże. Miksujemy. Dodajemy drobno pokrojoną
Maminek kulinarnyDzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie. Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi - permanentnie wychodzą mi zbyt wilgotne, czasami wręcz zakalcowate. I o ile zasadniczo lubię mokre ciasta, to ten typ powinien mieć strukturę gąbczastą - czyli stawiać delikatny opór przy gryzieniu, jednocześnie będąc miękkim. Wiecie, co chcę(...)dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek - złagodzi smak przypraw i słodycz (następnym razem nieco zmniejszyłabym jednak ilość cukru). Ciasto marchewkowe z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 135 g jasnego brązowego cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze