ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto. Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte ciasta
Słodkości i nie tylkoSzybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie. Tortownica wymiary: średnica 26 cm Czas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki(...)łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę
Słodkości i nie tylkoSezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 kg truskawek - 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Mąkę(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy
Zainspirowana w kuchniWśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka śmietany, 130 g masła, 5 łyżek cukru, 3 żółtka, Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto(...)będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na Firma 10.2625 180 Firma 10.2625 ° C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka
Delicious TitbitsPrzepis na ciasto Pani Walewska Ciasto Pani Walewska, znane również jako Pychotka, to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która zachwyca swoim smakiem i elegancją. To wyjątkowe połączenie kruchego ciasta, delikatnego kremu budyniowego i słodkiej konfitury z czarnej porzeczki sprawia, że jest to deser idealny na wyjątkowe okazje. W dzisiejszym wpisie na blogu zapraszam przygotowania tego wykwintnego ciasta, które z pewnością podbije(...)ozdobą każdego stołu. Zapraszam do wspólnego pieczenia i delektowania się tym wyjątkowym smakiem! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . Zapraszam też na YOUTUBE PRZEPIS CIASTO PANI WALEWSKA Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Beza: 5 białek
Dorota Smakujetakie batony z dzieciństwa których się nie zapomina. Każdy z nas zapewne żuci teraz takimi nazwami batonów jak Snikers czy Baounty. Te batony doczekały się swoich odpowiedników w postaci ciast i ciasteczek. W tym miejscu można się sprzeczać czy te ciasta odpowiadają smakom tym batonów. Moim zdaniem jest to taka próba odtworzenia smaków, które znamy. Moim smakiem z dzieciństwa jest(...)czekoladowy ganache. O tym jak zrobić sprawdzony, domowy ganache znajdziecie TUTAJ . Do zrobienia tej tarty przymierzała się od wielu lat. Można powiedzieć że zbierałam się bardzo długo, a ciasto znikneło w kilka dni. Mogę was zachęcić tylko do spróbowania tego wypieku. Polecam! Przepisy na inne tarty znajdziecie TUTAJ . Czas przygotowania :130 minut Poziom trudności : Średni Składniki: ciasto kruche
Ciasta z tradycjamiDyniowa Zebra, to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca uroczym wyglądem :) Przygotowujemy osobno ciasto dyniowe i osobno ciasto kakaowe, następnie wylewamy oba ciasta naprzemiennie do formy, jak w klasycznej Zebrze. Część dyniowa wzbogacona jest o skórkę z pomarańczy, co świetnie podkręca smak całego ciasta. Dyniowa Zebra wychodzi puszysta i wilgotna i naprawdę ciężko poprzestać jednym kawałku(...)Możecie ją oblać polewą czekoladową! Idealne ciasto na jesień. Bardzo polecam :) Ciasto dyniowe : 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa 2 duże jajka 110 g cukru 50 ml oleju 250 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ ) skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ćwierć
Opowieści z piekarnikapysznych i efektownych ciast bez pieczenia Trochę się ostatnio nazbierało na blogu ciekawych ciast, do których wykonania nie potrzeba używać piekarnika. Zauważyłam, że często odwiedzacie przepisy na desery bez pieczenia, więc dzisiaj przedstawiam małe podsumowanie, dzięki któremu wszystkie przepisy znajdziecie w jednym miejscu. Wystarczy kliknąć w napis „przepis tutaj” aby przejść do wybranej strony. Zapraszam! Malinowa(...)księżniczka z kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasta bez pieczenia. Warto wypróbować ten przepis! Krówka z bananami Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Najlepszy sernik gotowany
Blog z ApetytemMasz niecałą godzinę na przygotowanie niedzielnego deseru, to polecam ciasto filo sourfa ze śliwkami i pistacjami. Ciasto sourfa ze śliwkami to doskonała propozycja! Przygotowanie tego smakołyku jest niezwykle proste, a efekty smakowe zachwycające. Delikatne, chrupiące ciasto filo w połączeniu z soczystymi śliwkami tworzy deser, który trudno sobie odmówić, a przy tym jego przygotowanie jest ekspresowe. Szybkie ciasto filo sourfa(...)śliwkami – słodka przyjemność w niecałą godzinę Ciasto filo sourfa ze śliwkami to doskonały wybór na szybki i prosty deser, który zachwyci smakiem i wyglądem. Jego przygotowanie jest łatwe, a możliwości urozmaicenia są niemal nieograniczone. Osobiście zakochałam się w możliwościach jakie mi daje ciasto filo . Cieszę się niezmiernie, że nie muszę wałkować filo tylko kupić gotowe i tworzyć z niego
codojedzeniaKotlety w cieście naleśnikowym Kotlety w cieście naleśnikowym to dobry pomysł na obiad z kurczakiem . Kurczak w cieście naleśnikowym wychodzi delikatny, miękki i pyszny, idealny dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się co można zrobić z kurczakiem na obiad , zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Jak zrobić ciasto naleśnikowe do mięsa? Kotlety w cieście naleśnikowym nie wymagają wiele pracy. Ciasto naleśnikowe(...)mięsa wystarczy tylko krótko wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany - będzie zdecydowanie gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Jak zrobić kotlety w cieście naleśnikowym? Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym jest prosty do przygotowania. Mięso należy lekko rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ile smażyć kurczaka w cieście? Kotlety w cieście naleśnikowym powinny być
Lekcje w kuchniAromatyczna. puszysta i wilgotna – właśnie taka jest pyszna babka pomarańczowa z polewą jagodową . Sprawdź ten przepis na letnie ciasto, czerpiące z aromatu soczystych pomarańczy i intensywnych jagód. Prosta babka pomarańczowa Nie ma lepszych deserów na lato niż ciasta owocowe. Ta obłędnie pyszna babka pomarańczowa jest na to dowodem. Wilgotna, super puszysta, mocno cytrusowa – jestem przekonana, że będziecie(...)ostygnie, mieszamy ją z cukrem pudrem i wodą. Jeśli chcemy rozjaśnić kolor polewy zamiast wody można dodać śmietanki lub mleka. Babka pomarańczowa – co zrobić, by uniknąć zakalca w cieście? Ile razy słyszałam: “nie piekę, bo mi zakalec wychodzi”. Ogłaszam więc wszem i wobec – da się bez zakalca 😉 Poniżej moje wskazówki, dzięki którym ta babka pomarańczowa
Na-talerzu.plZobacz idealny i sprawdzony przepis na 20 naleśników! Ta receptura jest bardzo prosta, a ciasto na naleśniki zrobione z tych proporcji zawsze się udaje. Niezależnie od tego, czy planujesz słodkie śniadanie, czy deser po obiedzie, ten przepis na 20 naleśników krok po kroku z pewnością Cię nie zawiedzie. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Aby zrobić ciasto na naleśniki, potrzebujesz kilku(...)podstawowych składników: mąki, jajek, mleka i szczypty soli. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko gęstszego mleka. Dla dodatkowego aromatu możesz dodać odrobinę cukru waniliowego lub inne dodatki. Warto dodać również mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju lub roztopionego masła. Dokładny przepis na naleśniki znajdziesz
Via Gustogdyż wszyscy domownicy najbardziej lubią ich smak. Uszka to nic innego jak małe pierogi, które swoim kształtem przypominają ucho, stąd też ich nazwa. To danie mączne robi się z ciasta pierogowego, do przygotowania którego wykorzystuje się mąkę pszenną oraz wodę. Dodatkowo dodać można również masło bądź olej oraz szczyptę soli. Po wyrobieniu, ciasto jest wałkowane, wykrawane są z niego małe(...)kawałki, które wypełnia się ulubionym farszem. Może to być farsz grzybowy , z kapusty bądź mięsny. Kolejno, ciasto skleja się zamykając w nim farsz i nadając każdemu pierożkowi kształt. Poza wyglądem, inną charakterystyczną cechą uszek jest ich wielkość, gdyż są one malutkich rozmiarów. Im mniejsze tym bardziej pracochłonne i zajmują więcej czasu. Po ugotowaniu w osolonej wodzie uszka serwowane są jako
MeCooksMarlenka Delikatne, cieniutkie i przepyszne blaty miodowe przełożone kremem budyniowo-kajmakowym. Coś pysznego! To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Ciasto: 120g masła 250g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 2 jajka 600g mąki Krem buyniowo-kajmakowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 0,5 litra mleka 250 g masła 1 puszka kajmaku(...)Dodatkowo: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki startej czekolady mlecznej lub deserowej MOJA RADA: do wykonania ciasta musimy upiec 6 blatów miodowych o wymiarach ok 30 na 20 cm, lub 3 duże blaty na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół. *** Przygotowujemy ciasto. Do garnuszka przekładamy masło, miód i cukier
Blog z Apetytem