DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą. Ciasto :mąka pszenna 500 g margaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka
Smaczne mojeNajprostszy z wypieków, w dodatku daje nam gwarancję, że zjedzony zostanie za pierwszym podejściem. Wystarczy przy stole rozmieścić cztery osoby lubujące się w szarlotkach. Albo omletach, bo w zasadzie można potraktować ten wypiek jako słodki podwieczorek. Tak delikatny i lekki, że możemy zapomnieć o zasadzie odczekiwania okrutnych kilku godzin od ostatniego posiłku, by spokojnie zapadanie w sen rozpocząć
Kronika Piekarnikaurodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty w najbardziej klasycznym wydaniu - kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy to co znamy" nie jest proste. Ten placek dał radę. Przepis na każdą porę roku, bo do masy serowej możemy włożyć zarówno świeże
Kronika Piekarnikaważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania
Kronika Piekarnikatrudny, wyczerpujący emocjonalnie maraton tego typu spotkań. Takich, których nie zaciera w naszych wspomnieniach ani czas, ani kolejne rozdziały, te zupełnie nowe. A ciasto ( bo przecież ma być o szarlotce to moje klikanie ) upiekłam, by osłodzić jeden z etapów tego maratonu. Etapu, z kategorii spotkań przy ciachu pożegnalnym. A powodów tak wiele, by dziękować Tym, z którymi pożegnać się musiałam
Kronika Piekarnikadodawania składników. Jabłka nadają wypiekowi zarówno wilgotności jak i subtelnego aromatu. Kosteczki owoców nie opadają na dno, dzięki gęstości ciasta rozkładają się równomiernie na całej powierzchni. Można upiec tą szarlotkę w tortownicy, by kroić w eleganckie trójkąty, można w kwadratowej blaszce. Nie wymaga posypywania cukrem, polewania lukrem - jest idealnie słodka, najlepsza w wersji nieudoskonalanej. Składniki: 10 dag masła 3 łyżki
Kronika Piekarnikawierzchu pozostają chrupiące, a wnętrze pod papilotką delikatne. Wykorzystałam je jako dopełnienie urodzinowego tortu konsumowanego w czasie imprezy pod chmurką - stąd zdjęcia na trawiastym łonie natury. Dla wielbicieli szarlotek i ciast sezonowych z owocami - część jabłkowa będzie atrakcyjniejsza. Niestety goście nie dzielą się równo, pół na pół pod kątem zamiłowań kulinarnych. Szybciej zabrakło tych bez jabłek :) Życzę smacznego
Kronika Piekarnikasię o swe prawa - do laurek z zapewnieniami o miłości bezgranicznej. Zbliża się ten czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy
Kronika PiekarnikaPrzepis na szarlotkę - obowiązkowy punkt zakładek z deserami w restauracyjnych i kawiarnianych kartach z menu. Maślana, na samych żółtkach, z mąką krupczatką - ma tu zatem co chrupać. Jabłkowe nadzienie, pachnące cynamonem i wanilią. To ten jabłecznik, który zamawia się na ciepło, z dodatkiem gałki rozpływającego się zbyt szybko waniliowego loda, lub sosem waniliowym, a optymalnie z jednym i drugim. Prosta
Kronika PiekarnikaPolecam zastosować do tego przepisu wszelkie odmiany śliwek, bo oczywistym jest, że z czekoladą im po drodze. A mój, prezentowany Wam wypiek, upycham w kategorię szarlotek, wyjątkowo cennych w tym sezonie. Składniki: na formę 22 cm /23 cm lub długą foremkę keksową 13 cm / 40 cm 250 gram mąki pszennej ( w tym 100 gram krupczatki ) 200 gram
Kronika Piekarnikajabłkiem. Bez wyciągania foremek. Szybko, na podwieczorek, z kawałkiem loda. Kawałkiem - nie gałką, bo w zamrażarki tyłach leżały tylko dwa rożki - karmelowe. Może do duetu z szarlotką karmel wpiszę już nierozerwalnie? Całkiem dobrze sie dopasowali :). Składniki: 250 gram mąki pszennej 50 gram mąki orkiszowej 100 gram zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 jajko 2 pełne
Kronika Piekarnikatylko wsiąść w samochód i pomimo wszystko jechać na oślep do słonecznej Italii. Składniki: - 500 g spaghetti - jedna łyżka masła klarowanego - jedna łyżka oliwy z oliwek - jedna szarlotka pocięta w kostkę - 4 żółtka od szczęśliwych Kurek, czyli z wolnego wybiegu - 30 g pecorino romano oraz 20 g parmigiano reggiano - skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny - 100 g lub więcej
Z Kuchni Do Kuchnitort piernikowy – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO SERWOWO-MAKOWE Przygotowanie: 2 h 10 minut Składniki spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru
nietylkopasta.plłatwy do zrobienia deser, odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień. Jesienią ciasta z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego wybierać, są kruche szarlotki, jabłeczniki, biszkoptowe z jabłkami, przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj ucieram całe jajka, a tym razem
Kuchcik gotuje