Kompot ze skórek z jabłek ze świeżą żurawiną. Jabłka wykorzystałam do szarlotki,dodałam żurawinę, przyprawy i powstał bardzo smaczny. skórki z 4-5 jabłek 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 1 laska cynamonu kilka goździków anyż gwiazdkowy 3 litry wody Skórki z jabłek, żurawinę i przyprawy umieść w naczyniu. Dodaj przyprawy i wlej wodę. Gotuj ok 10 minut. Odstaw. Kompot
AZgotuj!chałwowo czekoladowa Jabłecznik z kajmakiem i słonecznikiem Cappuccino orzechowe Ciasto z chałwą Kostka makowo herbaciana Biały lion Czekoladowe z kremem waniliowym i orzechami w karmelu Latte machiato Szarlotka z kremem waniliowym Kostka porzeczkowa Cappuccino z kokosem
Cynamonowe szczęścielubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie 300 g jabłek obranych bez skórki i gniazd
Niezły Młyneklubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie 300 g jabłek obranych bez skórki i gniazd
Niezły MłynekZdaję sobie sprawę z faktu, że są osoby, które nie umieją piec a chciałyby zjeść szarlotkę . Są osoby, które nie mogą z różnych przyczyn zjeść czegoś co zawiera w sobie mąkę. Moja propozycja na dziś - danie szybkie, dietetyczne, bardzo proste i absolutnie bez mąki, jajek, mleka czy orzechów. Kilka składników, które znajdziecie w każdym mieście czy miasteczku, 30 minut
Kuchnia Pełna EmocjiŚwietnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych. Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem jabłkowym nacieram też kaczkę przed pieczeniem. Na puder staram się wybierać jabłka o wyraźnym, intensywnym aromacie. Doskonale nadają
Cztery Fajerybiszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy MURZYNEK Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 250 g masła 360 g cukru 3 łyżki kakao 225 g mąki pszennej + odrobina do formy
nietylkopasta.plSzarlotka (Apple pie) z kajmakiem 🍎Zjedzona w godzinę. Obłędnie cynamonowa, słodka, chrupiąca i bardzo uzależniająca. Robi się ją bardzo szybko i zdecydowanie warto wypróbować ten przepis! Skrada serca :) Składniki na formę ok. 32 cm: 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu 1 łyżka śmietany ok. 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu
Czarnawisienkakokosa . Kawa , która nie tylko dobrze smakuje ale także doda nam energii gdy opadamy z sił. Tej mocy zdecydowanie trzeba spróbować! Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu
Zdrowy Styl JoannyZnana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao
Smaczne mojeDOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą. Ciasto :mąka pszenna 500 g margaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka
Smaczne mojeNajprostszy z wypieków, w dodatku daje nam gwarancję, że zjedzony zostanie za pierwszym podejściem. Wystarczy przy stole rozmieścić cztery osoby lubujące się w szarlotkach. Albo omletach, bo w zasadzie można potraktować ten wypiek jako słodki podwieczorek. Tak delikatny i lekki, że możemy zapomnieć o zasadzie odczekiwania okrutnych kilku godzin od ostatniego posiłku, by spokojnie zapadanie w sen rozpocząć
Kronika Piekarnikaurodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty w najbardziej klasycznym wydaniu - kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy to co znamy" nie jest proste. Ten placek dał radę. Przepis na każdą porę roku, bo do masy serowej możemy włożyć zarówno świeże
Kronika Piekarnikaważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie niekoniecznie. Ale - placek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania
Kronika Piekarnikatrudny, wyczerpujący emocjonalnie maraton tego typu spotkań. Takich, których nie zaciera w naszych wspomnieniach ani czas, ani kolejne rozdziały, te zupełnie nowe. A ciasto ( bo przecież ma być o szarlotce to moje klikanie ) upiekłam, by osłodzić jeden z etapów tego maratonu. Etapu, z kategorii spotkań przy ciachu pożegnalnym. A powodów tak wiele, by dziękować Tym, z którymi pożegnać się musiałam
Kronika Piekarnika