domowa - 5588 przepisów (strona:158/373)

Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 283

Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę(...)przygotować domowy ajwar A klopsiki przygotowuję bardzo często, gdyż klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest bardzo uniwersalny, gdyż można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem. Klopsiki w pikantnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WAKACYJNY CHŁODNIK. 273

reszty, czasu na gotowanie jest jakby mniej. Stąd postanowiłam spróbować nowość,jaka ostatnio jest dostępna na rynku, czyli chłodnik instant marki Winiary, z którą współpracuję. Co mogę powiedzieć? Domowy zdecydowanie lepszy, ale i ten mi smakował. Mocno doprawiony, pikantny i intensywny w smaku. Ekspresowy. Nadaje się dla wegetarian, w składzie nie ma też nic niepokojącego. Raz na jakiś czas można(...)WAKACYJNY CHŁODNIK. /współpraca z Winiary ;/ na 3-4 porcje 1 opakowanie chłodnika instant Winiary 400 g kefiru 0% 200 g jogurtu greckiego 1/2 słoika marynowanych buraczków (u mnie domowej roboty) 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka jajka na twardo do podania Zalewam chłodnik szklanką wrzącej wody i pozostawiam  do całkowitego wystudzenia. Kefir miksuję z jogurtem, aby się dokładnie połączyły

W kuchni Karmel-itki
Żurek 247

Jeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie

Ze smakiem i z pasją
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 221

primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa urodziła się w 1829 roku w dość specyficznej rodzinie. Ojczym był wojskowym, brat znanym warszawskim amantem. Rodzina Bachmanów zadbała, aby młoda Lucyna odebrała solidne domowe wykształcenie (zawierało ono lekcje języków, gry na instrumentach, techniki prowadzenia domu, itp). Wychowując się w otoczeniu nowoczesnej rodziny i cyganerii Lucyna miała szansę rozwinąć swoje zainteresowania i odważne poglądy. Ćwierczakiewiczowa(...)mojej półce z książkami pojawi się dzieło Ćwierczakiewiczowej. To jedno z moich małych marzeń.  Ćwierczakiewiczowa zajmowała się też dziennikarstwem. Przez 29 lat prowadziła dział mody i gospodarstwa domowego w kobiecym piśmie "Bluszcz". Współpracowała z "Kurierem ilustrowanym". Od 1875 roku redagowała popularny kalendarz dla kobiet "Kalendarz na rok...Kolęda dla Gospodyń".  Mało osób o tym wie, ale pisarka zajmowała

Przepisy Aleksandry
Kotlety ziemniaczane + buraczki 288

można zjeść od razu lub włożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Z podanego przepisu wychodzi ich sporo. My jedliśmy je zarówno w domu, jak i w pracy. Jednak co domowy obiad, to domowy obiad. Nic tego nie przebije, żaden gotowiec, a nawet najlepsze ciastko z najlepszej cukierni ;) Mój obiadek odgrzany w pracy :) Smacznego! PS.: Dzięki jednej z moich oddanych czytelniczek

Ratunku obiad
Wypasione ciacha z odzysku 257

ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki

Ratunku obiad
Liebster Blog Award 168

może jesteście samoukami? :) Uczyłam się głównie sama, jednak dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa? Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach

Ratunku obiad
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 223

Smaku . Poza tym to pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej.  Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach

Ratunku obiad
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 317

białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: dżem wiśniowy do nadziania babeczek (ja użyłam domowego) - dobrze jest używać dżemu z dużą ilością owoców, a małą ilością galaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki

Ratunku obiad
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 250

księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!!  Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól; cukier waniliowy; 2 żółtka(...)całe jajko. Na nadzienie: 2 szkl. jeżyn (mam to szczęscie, że rosną w moim sadzie :)); brązowy cukier; 150 g serka twarogowego; 3 łyżki wiórek kokosowych; 2 łyżki cukru pudru. Domowa nutella ze śliwek węgierek - przepis już niebawem na moim blogu. Cukier puder do posypania. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i dodajemy letnie mleko. Posypujemy rozczyn łyżką mąki i odstawiamy

Miksturownik
Pełnoziarniste wrapsy z kurczakiem 381

smakiem. tym bardziej że kryją w sobie kurczaka darki85 2011/05/12 16:30:24 jedno z ulubionych dań mojego B. (; a ja też bardzo lubię (: kulinarnespotkania 2011/05/12 21:41:15 domowe = najlepsze. Pozdrawiam:) judik1119 2011/05/13 12:01:19 Pyszne - robię bardzo podobne, są to nasze ulubione:) sowa_nie_sowa 2011/05/13 19:07:45 Następnym razem podejmę jeszcze próbę samodzielnego wypieku placków(...)Gość: Salvador Dali, 87-205-42-164.adsl.inetia.pl 2011/05/13 22:06:47 A ja to znam pod nazwą tortilla,to chyba to samo prawda? Ale tak jak ty wole domowej roboty,pycha są, a z kurczakiem to już w ogóle!:) frugo72 2011/09/19 20:29:55 Czesto robie bardzo podobne - pyszności:) tylko dodaje jeszcze odrobine startego żółtego sera i po zawinięciu

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 870

kupić więcej :) sowa_nie_sowa 2012/02/09 11:04:37 Sylwia , koniecznie! beatris86 2012/02/09 11:21:10 kuszące :P Gość: open7days, acay216.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/02/09 11:53:24 genialny pomysł. Gość: Kura Domowa, 87-207-227-199.dynamic.chello.pl 2012/02/09 12:47:15 Uwielbiam ciecierzycę. Robiłam kiedyś coś podobnego, tylko z gotowanych ziaren, ale dobre było tylko świeże, potem straciły urok. shinju 2012/02/09(...)praktycznie nie kupuję sklepowych przekąsek. sowa_nie_sowa 2012/02/09 19:36:00 Dziękuję za odwiedziny i komentarze i pozdrawiam wielbicieli cieciorki:) sowa_nie_sowa 2012/02/09 19:37:35 Kura Domowa , tego typu przekąski chyba tak mają, że najlepsze świeże:) Gość: Marta, 89-72-26-214.dynamic.chello.pl 2012/02/09 20:29:40 Nie ma co czekać do lata, mi ona pasuje równie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 207

Podczas wertowania listopadowego numeru Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli.  źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty

Pasja Smaku
Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 264

Nasz wielki dzień zbliża się coraz większymi krokami. Wesele tradycyjne, więc i "wiejskiego stołu" nie zabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa.  Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki

Pasja Smaku