domowa - 5588 przepisów (strona:155/373)

Pasta z chilli 326

W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je

PastelFood
Sos jagodowy na ciepło 331

Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można

PastelFood
Sernik 175

Przyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego

PastelFood
Pierogi z owocami 237

Owocowo u mnie w kuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że

PastelFood
Grillowana cukinia w marynacie 2331

Sezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako

PastelFood
Owocowy koktajl 298

W ciepłe sierpniowe dni warto zaznać nieco ochłody! Mój sposób to owocowy koktajl jogurtowy. Szybki w przygotowaniu, smaczny, pożywny i orzeźwiający! Szeroki wybór owoców sezonowych pozwala

PastelFood
Amerykańskie PANCAKES 428

Amerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na

PastelFood
Zupa krem z cukinii z curry 250

Dzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna

PastelFood
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 524

Dziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się

PastelFood
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 277

Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na

PastelFood
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 184

wieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda

Sajkofanka smaku
Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem 219

jaja - duże, lub 5 małych 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki cukru - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) szczypta soli Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej(...)Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać. Propozycja podania:  borówki + jogurt naturalny + domowy cukier waniliowy (wyrób własny TU ) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe!  Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy

Grunt to przepis!
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 205

pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem 202

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia) 1 gwaizadka anyżu Kamis Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc(...)pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego cukru, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na płycie indukcyjnej w temp. 120 stopni lub na średnim ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodajemy przyprawę do deserów, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bruschetta z truskawkami i balsamico 158

podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię