W ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je
PastelFoodSezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można
PastelFoodPrzyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego
PastelFoodOwocowo u mnie w kuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że
PastelFoodSezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako
PastelFoodW ciepłe sierpniowe dni warto zaznać nieco ochłody! Mój sposób to owocowy koktajl jogurtowy. Szybki w przygotowaniu, smaczny, pożywny i orzeźwiający! Szeroki wybór owoców sezonowych pozwala
PastelFoodAmerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na
PastelFoodDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna
PastelFoodDziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się
PastelFoodJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na
PastelFoodwieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda
Sajkofanka smakujaja - duże, lub 5 małych 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki cukru - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) szczypta soli Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej(...)Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość twarogu, placuszki lubią się przypalać. Propozycja podania: borówki + jogurt naturalny + domowy cukier waniliowy (wyrób własny TU ) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść póki ciepłe! Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy
Grunt to przepis!pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKonfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia) 1 gwaizadka anyżu Kamis Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc(...)pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego cukru, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na płycie indukcyjnej w temp. 120 stopni lub na średnim ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodajemy przyprawę do deserów, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować w zależności od naszych upodobań np. dodać domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię