opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie: Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy(...)suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 150 ml domowego koncentratu pomidorowego, 10 zielonych oliwek, 100 g boczku, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka. 1/4 łyżeczki chilli Kamis, sól Kamis, pieprz Kamis, słodka papryka Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki(...)Całość zalewamy domowym koncentratem pomidorowym. Sos mieszamy i przyprawiamy: chilli, papryką, solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy
Aga w kuchnismaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego
Kuchnia ŁukaszaPyszne, mięciutkie, z kruchą skórką pałki z kurczaka, to idealny posiłek na codzienny obiad lub kolację. My z rodziną takie pałeczki uwielbiamy podane z domowym makaronem i surówką ,,Coleslaw" . Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 12 pałek z kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka domowej
Kuchnia Łukaszapysznego niż kanapki lub owsianka z owocami i oto powstał przepis na wrap śniadaniowy, w którym składniki które używamy do kanapek są po po prostu zawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli 1 łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie
Kuchnia Łukaszajest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa, a powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane) 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru
Kuchnia Łukaszawyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Pesto bazyliowe według metody włoskich babć
Chilli Czosnek i OliwaDziś będzie więc krem z marchewki. . Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym(...)łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatityzwiązki z chorobą dzieci mam reżim domowy. Nie ma mowy o wyjściu na spacer, plac zabaw czy chociażby po zakupy. Wobec tego faktu stanęłam wczoraj przed trudnym wyborem co by to zrobić na obiad.. Wiadomo każda kobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i sałatkę, ale u nas sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki(...)czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął w 5 minut, a talerze zostały dosłownie wylizane :) Ilość porcji: około 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki
Kolizje Smakówposmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop listonic(...)przestudzenia. Chowamy do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą. Post Pieczony budyń waniliowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W
PastelFoodOstatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFoodostatnich doniesień medialnych, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o spożywanie zup. Wyliczono, że statystyczny Polak spożywa 103 litry zupy rocznie. Z tego prawie 3/4 są to zupy domowe, reszta, niestety - bo jestem zdecydowaną przeciwniczką zup typu "gorący kubek" - to zupy w proszku lub tym podobne. Uważam, że ugotowanie zupy nie wymaga zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane(...)Moim córkom zawsze to powtarzam i mam nadzieję, że w przyszłości swoich domach też będą zwolenniczkami domowej zupy, a a nie tej z papierka. W domu u mojej babci na kuchence zawsze stał gar z zupą. Zawsze powtarzała, że w ciągu dnia koniecznie trzeba zjeść coś ciepłego i na pewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy
Kulinarne przygody GatityKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie
Kulinarne przygody Gatitytylko raz . Wszystkie do tej pory były na mleku krowim lub takiej śmietance. Dzisiejsze są na śmietance kokosowej. Co do mleka kokosowego, to robiłam je jakiś czas temu domowym sposobem: z wiórków i całego kokosa i niestety, to moje mleko domowe nie ma konsystencji mleka kupnego. I nie jest wytłumaczeniem, że kupne jest zagęszczone sztucznie, bo wybieram produkty czyste, czyli
Zdrowa Kuchnia Sowy