Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki. Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet(...)Przepisy w tym zeszycie nie posiadają podanej wielkości formy, czasu pieczenia ani temperatury, aby więc z nich teraz korzystać, muszę je testować na nowo. Dawniej ciasta były pieczone w prodiżu (metalowa forma z pokrywką podłączoną do prądu, która grzała tylko z góry) lub w duchówce (piekarnik w kuchence opalanej drewnem). Pleśniak jest dość łatwym do przygotowania ciastem, gdyby nie czas
Kuchcik gotujeMalinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku(...)sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę oraz kruchy spód przygotować sobie dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta
Kulinarne PrzebojeGlinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia ciasta, dlatego często przygotowuję je w różnych odmianach. Dzisiaj będę Was kusić zapachem warstwowej drożdżówki z orzechami i powidłem. To smaczne ciasto przygotowują gospodynie ze wsi Glinik, położonej między Ropczycami a Wielopolem Skrzyńskim. Jego(...)bazę stanowią proste składniki dostępne o każdej porze roku, a trud przełożenia 4 warstw ciasta orzechami i powidłem zostaje wynagrodzony doskonałym domowym smakiem drożdżowego ciasta. Przepis pochodzi z publikacji autorstwa Piotra Zdziebło pt. „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny”. Składniki na ciasto drożdżowe; blaszka 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 całe jajka 60 g drożdży 4 łyżki cukru
Trzeci talerzKarpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm) Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa(...)budyniowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru 150 g masła Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić. Budyń
KuchniaWeDwoje.plSzafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo(...)wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia
codojedzeniawiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)sumie w jakieś 10-15 min masa będzie gotowa. Co ważne, do masy dodajemy białka, które powodują, że masa nie jest taka ciężka i zbita i dobrze przylega do ciasta. Nic też się nie zmarnuje, bo żółtka wykorzystujemy do ciasta. Kolejny patent Doroty, to sposób pieczenia. Gotowe strucle zawijamy dość luźno, w natłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło
Mieszam w Garnkuskładniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się oprzeć temu, niezmiernie pysznemu ciastu. Mięciutki biszkopt czekoladowy przykryty grubą warstwą bogatego w smaku, kremowego czekoladowego ganache (krem czekoladowy na bazie śmietanki). W przygotowaniu ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Jestem pewien(...)ciasto napewno przypadnie Wam do gustu, moim domownikom tak się spodobało, że było zjedzone w pól dnia od zrobienia. Ciasto podwójnie czekoladowe - przepis: Ciasto czekoladowe : 2 jajka 100 g topionego masła 1/2 szklanki cukru 170 g mąki (1 szklanka 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki
Kuchnia ŁukaszaPleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama. Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki(...)budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść
Zrób to smacznieWeekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido, bo są to stosunkowo lekkie dynie, takie na raz. Ciasto dyniowe z hokkaido smakuje jak zwykle bardziej czekoladą i orzechami, bo dynia jak wiadomo nie jest aż tak przeraźliwie aromatyczna. Przyznam jednak, że świeżo(...)rozdrobniona dynia, której użyłam do tego ciasta jest nieco bardziej wyczuwalna. Lubię dodawać dynię do ciasta, bo zyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….! Ciasto
codojedzeniaJesienią krucha szarlotka z krupczatki jest u mnie obowiązkowym ciastem na deser. Połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje rewelacyjnie i pozwala, choć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem. Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto(...)szarlotkę przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej
Kuchcik gotujeCiasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy
KuchniaWeDwoje.plSłoneczna Latina to pyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 1,5 szklanki mąki, 150g margaryny, 3 jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki advocata, Dodatkowo
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki. SKŁADNIKI Na ciasto drożdżowe: 130 ml wody 35 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)powstania zaczynu. Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastycznie ciasto (co może zająć około 7 minut). Ciasto należy podsypywać mąką, szczególnie w początkowej fazie wyrabiania, tak aby się
Passions hobbies liferoku zostałam zaproszona do świętowania tego dnia razem z Kasią, która jest patronem i akcja nosi nazwę Światowy Dzień pieczenia z Kasią. Polega ona na tym, że trzeba przygotować ciasto i 21 maja podarować go bliskiej osobie. Zachęcam do akcji, bo jest super, przecież każdy niespodzianki :-) Ja w tym roku upiekłam ciasto, którym obradowałam rodziców (w szczególności mamę(...)szwagra mojego męża. Szwagier miał imieniny i ciasto (kawałek) było dodatkiem do prezentu. Bardzo się ucieszył i oznajmił swojej żonie, że musi przyjść do mnie na kurs pieczenia ciast. Moja mama dostała ciasto z okazji przejścia na emeryturę, tak dla osłody, żeby jeszcze bardziej cieszyła się z tego stanu rzeczy, bo już tej emerytury nie mogła się doczekać . Przy
kruche babeczki