ciasto - 161133 przepisów (strona:150/10743)

Karpatka z kremem budyniowym 127

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża i ma taką niemal magiczną moc: znika w mgnieniu oka Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 30 kawałków (forma 24 cm x 37 cm) Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa(...)budyniowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru 150 g masła Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić. Budyń

KuchniaWeDwoje.pl
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 134

Szafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo(...)wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia

codojedzenia
Makowiec zawijany, strucla z makiem 204

wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową. Czemu? Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Smaczne to to i owszem, było Ale wyglądać, no nie oszukujmy się, nie wyglądało ładnie(...)sumie w jakieś 10-15 min masa będzie gotowa. Co ważne, do masy dodajemy białka, które powodują, że masa nie jest taka ciężka i zbita i dobrze przylega do ciasta. Nic też się nie zmarnuje, bo żółtka wykorzystujemy do ciasta. Kolejny patent Doroty, to sposób pieczenia. Gotowe strucle zawijamy dość luźno, w natłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło

Mieszam w Garnku
ciasto makowe 232

składniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy starte jabłka i mieszamy do połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto podwójnie czekoladowe 270

Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się oprzeć temu, niezmiernie pysznemu ciastu.  Mięciutki biszkopt czekoladowy przykryty grubą warstwą bogatego w smaku, kremowego czekoladowego ganache (krem czekoladowy na bazie śmietanki). W przygotowaniu ciasto jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Jestem pewien(...)ciasto napewno przypadnie Wam do gustu, moim domownikom tak się spodobało, że było zjedzone w pól dnia od zrobienia.  Ciasto podwójnie czekoladowe - przepis: Ciasto czekoladowe : 2 jajka 100 g topionego masła 1/2 szklanki cukru 170 g mąki (1 szklanka 250 ml) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki

Kuchnia Łukasza
CIASTO "PLEŚNIAK" 182

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki(...)budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza. Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść

Zrób to smacznie
Ciasto dyniowe z hokkaido 136

Weekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido, bo są to stosunkowo lekkie dynie, takie na raz. Ciasto dyniowe z hokkaido smakuje jak zwykle bardziej czekoladą i orzechami, bo dynia jak wiadomo nie jest aż tak przeraźliwie aromatyczna. Przyznam jednak, że świeżo(...)rozdrobniona dynia, której użyłam do tego ciasta jest nieco bardziej wyczuwalna. Lubię dodawać dynię do ciasta, bo zyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….! Ciasto

codojedzenia
Krucha szarlotka z krupczatki 192

Jesienią krucha szarlotka z krupczatki jest u mnie obowiązkowym ciastem na deser. Połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje rewelacyjnie i pozwala, choć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem. Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto(...)szarlotkę przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej

Kuchcik gotuje
Ciasto ze śliwkami i bezą 117

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy

KuchniaWeDwoje.pl
Słoneczna Latina 2750

Słoneczna Latina to pyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 1,5 szklanki mąki, 150g margaryny, 3 jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki advocata, Dodatkowo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami 152

Uwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki. SKŁADNIKI Na ciasto drożdżowe: 130 ml wody 35 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)powstania zaczynu. Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastycznie ciasto (co może zająć około 7 minut). Ciasto należy podsypywać mąką, szczególnie w początkowej fazie wyrabiania, tak aby się

Passions hobbies life
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 350

roku zostałam zaproszona do świętowania tego dnia razem z Kasią, która jest patronem i akcja nosi nazwę Światowy Dzień pieczenia z Kasią. Polega ona na tym, że trzeba przygotować ciasto i 21 maja podarować  go bliskiej osobie. Zachęcam do akcji, bo jest super, przecież każdy niespodzianki :-) Ja w tym roku upiekłam ciasto, którym obradowałam rodziców (w szczególności mamę(...)szwagra mojego męża. Szwagier miał imieniny i ciasto (kawałek) było dodatkiem do prezentu. Bardzo się ucieszył i oznajmił swojej żonie, że musi przyjść do mnie na kurs pieczenia ciast. Moja mama dostała ciasto z okazji przejścia na  emeryturę, tak dla osłody, żeby jeszcze bardziej cieszyła się z tego stanu rzeczy, bo już tej emerytury nie mogła się doczekać . Przy

kruche babeczki
Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit 158

Ciasto śniadaniowe na maślance – przepyszne, wilgotne, maślane; nasze ciasto śniadaniowe na maślance wzorowane jest na amerykańskich buttermilk biscuits. Możecie je przygotowywać na słodko (wtedy jemy je z dżemem, konfiturą, czekoladą), albo na wytrawnie (świetnie pasuje np. do serków twarogowych i różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne(...)ciasto (i słodkie i wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających niewielkie spłaszczone bułeczki, albo w postaci „jednolitej”, którą nacina się jeszcze przed pieczeniem, żeby kawałki łatwo się odrywały. Maślanki nie można zamienić na inny składnik, i niech ręka Boska Was broni przed wymianą masła na margarynę! Ciasto – owszem – wyjdzie, ale to nie będzie

Pociąg Do Kuchni
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 159

Wczoraj upiekłam kolejną dynię. Przygotowałam kilka przepisów z jej udziałem. Na początek proponuję chlebek dyniowy z bakaliami. Pyszne wilgotne ciasto zresztą jak każde ciasto dyniowe , idealne do porannej kawy. Chlebek dyniowy upiekłam z marchewką. Właściwie miałam upiec ciasto marchewkowe ale miałam za mało marchewki. Wpadłam więc na pomysł pomieszać marchewkę z dynią , który okazał się strzałem w dziesiątkę. Wszystkie bakalie(...)wraz z marchewką grubo pokroiłam w malakserze. Ciasto jest wilgotne, więc drobniej pokrojone bakalie sprawiają, że ciasto łatwiej się kroi. Nie jestem zwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt

codojedzenia
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 172

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu, a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej. Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata