ciasto - 161133 przepisów (strona:142/10743)

Ciasto z groszkiem ptysiowym i mascarpone. 73

Ciasto z groszkiem ptysiowym i mascarpone. Ciasto składa się z chrupiącego spodu wykonanego z groszków ptysiowych, następnie jedwabisty krem wykonany z galaretki i serka mascarpone , a następnie całość zwieńczona dużą ilością groszku ptysiowego. To pyszne ciasto bez pieczenia, które zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i jest obłędnie pyszny. Deser jest lekki, miękki(...)rozpływa się w ustach. To ciasto jest wspaniałe i naprawdę łatwe do zrobienia i co najważniejsze, wykonane jest z prostych składników. Śmiało możesz to ciasto bez pieczenia zrobić na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale także będzie pyszną słodkością w ciągu zabieganego tygodnia. Zamiast tradycyjnego ciasta , wykonaj to pyszne ciasto bez pieczenia z galaretką i mascarpone . Jest to pyszne ciasto

Zdrowy Styl Joanny
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 49

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto(...)serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 4 żółtka 10 dag margaryny 10 dag masła 24 dag cukru trzcinowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórki z 1 cytryny 5 łyżeczek śmietany 18% 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia papieru do pieczenia

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 46

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto(...)serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 4 żółtka 10 dag margaryny 10 dag masła 24 dag cukru trzcinowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórki z 1 cytryny 5 łyżeczek śmietany 18% 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia papieru do pieczenia

Okiem Blondynki by McBlondi
Pyszne ciasto Słodka Ula-przekładane z kremem grysikowym, jabłkami i orzechami +FILM 200

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto. Ciasto to nazywa się Słodka Ula. Jest to przepyszny przekładaniec, idealny na każdą okazję. Składa się z kruchych spodów, masy jabłkowej, kremu grysikowego. Górę ciasta wieńczą orzechy.  Ciasto rozpływa się w ustach i mimo, że jest troszkę czasochłonne to zdecydowanie warto je zrobić. Idealnie nada się na specjalne okazje(...)prostu jako ciasto do kawy :)  Zapraszam też tradycyjnie na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku  SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm 3 SPODY -3  szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 jajka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 46

Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim w tym roku słodkim przepisem, tym razem na bezglutenowe ciasto, które idealnie nadaje się na święta. Składa się ono z kruchych placków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto(...)serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 4 żółtka 10 dag margaryny 10 dag masła 24 dag cukru trzcinowego 4 łyżeczki cukru waniliowego skórki z 1 cytryny 5 łyżeczek śmietany 18% 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia papieru do pieczenia

Okiem Blondynki by McBlondi
Szybki biszkopt z jabłkami 42

Poznaj szybki biszkopt z jabłkami, który uda się każdemu. Jest puszysty i lekko wilgotny od soczystych i aromatycznych jabłek. Moje ciasto z jabłkami zrobisz błyskawicznie w 30 minut. Sprawdzi się świetnie na niezapowiedzianych gości. Biszkopt z jabłkami to proste i tanie ciasto, które smakuje każdemu. Dlatego robię go bardzo często dla domowników. Idealnie smakuje na ciepło do szklanki mleka, kakao(...)herbaty lub kawy. Zapraszam po prosty i szybki przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami. Koniecznie wypróbujcie! Ciasto biszkoptowe z jabłkami zrobisz w 30 minut . Czas pieczenia : 50 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół. Składniki są na blachę 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm . Sprawdzi się też tortownica o średnicy

Ania gotuje
Przekąski z ciasta ptysiowego 41

Zapraszam Was po przepis na pyszne, wytrawne przekąski z ciasta ptysiowego. Pokażę Wam jak przygotować kanapeczki na cieście parzonym. Jest to szybki i bardzo prosty przepis. Ciasto parzone robimy bardzo podobnie jak ciasto na słodkie ptysie, tylko tym razem przygotujemy go w wersji wytrawnej. Ponieważ jestem wielbicielem kuchni włoskiej, więc pokażę Wam jak zrobić kanapeczki na cieście parzonym. Możecie wykorzystać(...)przygotowania Wasze ulubione składniki. Ja użyję szynki parmeńskiej, mozzarelli i świeżych listków bazylii. Oczywiście podstawą tej wytrawnej przekąski na cieście ptysiowym jest samo ciasto. W dalszej części wpisu pokażę Wam jak przygotować ciasto ptysiowe w wersji wytrawnej. Wiele osób ma wrażenie, że przygotowanie ciasta ptysiowego jest trudne, ale jest to bardzo mylne wrażenie. Zobaczcie, że składników jest niewiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 63

Piernik, sernik, makowiec, czy keks – to ciasta, które często królują na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Które z nich koniecznie powinny się znaleźć na naszym talerzu i dlaczego ? Co mówi o tym tradycja? Piernik świąteczny Tradycja pieczenia pierników sięga starożytnej Grecji. Już wtedy Grecy zajadali się podczas uroczystości korzenno-miodowymi wypiekami. Z kolei w Polsce umiejętność pieczenia piernika odnotowana(...)jest w kuchni starosłowiańskiej. Receptura tamtejszych pierników była dość prosta. W ich skład wchodziły: miód, mąka żytnia i pszenna, spirytus, potaż używany do spulchniania ciasta, jak również: goździki, cynamon, kardamon, pieprz, imbir i anyż. Tego typu piernikowe ciasto miało dość twardą konsystencję i trzeba było sporo siły, by je porządnie wygnieść a potem ubić. Pierników nie pieczono od razu. Ciasto

Słodkie okruszki
Orzechowiec 1355

Jeśli poszukujesz efektownego i smacznego ciasta na święta, orzechowiec to idealna propozycja dla ciebie. Wbrew pozorom, jego przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet niezbyt doświadczona osoba. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować sobie zadania, a unikniesz spędzenia w kuchni długich godzin. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=570028&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4640&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak długo piec ciasto na orzechowiec? Jeśli dysponujesz dużym piekarnikiem, który pomieści kilka blaszek na raz, pieczenie orzechowca nie zajmie ci dużo czasu. Cienkie spody należy piec zaledwie 15-16 minut. Przypominają bardziej ciasto półkruche, dlatego tyle

okolicepalnika.pl
Miodownik 591

Miodownik to ciasto znane od lat, chociaż obecnie trochę zapomniane. Jest to ciasto wielowarstwowe składające się z miodowych blatów przełożonych kremem z kaszy manny. Miodownik to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, ale można go też upiec bez żadnej okazji. Delikatny, puszysty krem z kaszy manny zwany kremem grysikowym świetnie komponuje się z miodowymi blatami i nadaje(...)ciastu lekkości. Miodownik to taki deser, który należy przygotować na 2 lub 3 dni przed planowanym podaniem. Zabieg ten jest konieczny po to, aby kruche blaty ciasta miodowego po posmarowaniu kremem zmiękły. Wbrew pozorom Miodownik nie jest trudny, jedynie trochę pracochłonny, ponieważ trzeba upiec oddzielnie cztery ciasta, ale za to krem robi się szybko. Wierzch ciasta można też udekorować posiekanymi

Danka Pichci
Piernik długodojrzewający mojej babci (staropolski) 241

Piernik długodojrzewający mojej babci 🤶 Czyli najbardziej wyjątkowy przepis na nadchodzące święta! Z tego przepisu zrobicie zarówno piernik długodojrzewający (staropolski) jak i pierniczki. Długie leżakowanie ciasta sprawia, że zyskuje ono głęboki i szlachetny smak. Maksymalna data wyrobienia ciasta: 21.11 ale najlepiej ciasto wyrobić JUŻ! Maksymalna data pieczenia: 12.12 🎄 Jak zrobić idealny piernik długodojrzewający? Do zrobienia piernika użyj najświeższe możliwe składniki(...)cukier. Cukier dodamy sobie sami. Podczas piernika zachowaj jeszcze wyższą higienę niż zawsze. Czyste ręce, czysta miska, garnek, szklanki i łyżki. Nie oblizuj ich! Wytrzyj ścianki miski gdy ciasto będzie już gotowe do leżakowania.  W jakiej misce trzymać ciasto na piernik długodojrzewający? Ciasto trzymaj w szklanej, porcelanowej lub ceramicznej misce. Unikaj raczej metalu, plastiku i silikonu. Jak przechowywać ciasto

Czarnawisienka
Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami 62

Śniadaniowe bułeczki z gruszką. Ciasto z gruszkami       Szybkie i łatwe ciasto z gruszkami , cynamonem i migdałami, które możesz przygotować na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Bułeczki smakują i wyglądają obłędnie są świetne na drugie śniadanie do szkoły lub przekąskę do pracy.  bardzo proste ciasto z gruszkami wypróbowany i pyszny przepis bułeczki świetnie nadają się na każdą jesienną(...)zimową okazję :) Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami: 475g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli 50g roztopionej i wystudzonej margaryny do pieczenia (+ dodatkowa ilość do posmarowania formy i ciasta przed włożeniem do piekarnika) 230g (200ml) ciepłego mleka 1 jajko

Moja Książka Kucharska
Szarlotka orzechowa z bezą 115

Szarlotka to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto kończącego się lata. Jabłka dojrzewają na drzewach – to najlepszy czas na zrobienie tego pysznego ciasta. Przepisów na szarlotkę jest wiele, ale może kogoś zainspiruje szarlotka orzechowa z bezą i skorzysta z poniższego przepisu na to ciasto. Orzechy, które dodajemy do kruchego ciasta należy najpierw zmielić w młynku lub tak, jak ja to zrobiłam: zawinięte(...)bawełnianą ścierkę pokruszyłam tłuczkiem do mięsa (nie muszą one być bardzo drobne). Dodatkowym składnikiem, który urozmaica smak ciasta jest suszona żurawina, ale można ją zastąpić również rodzynkami lub pominąć. Szarlotka orzechowa z bezą to idealne ciasto do popołudniowej kawy. Do zrobienia tego pysznego deseru najlepsze są jabłka kwaśne i niezawierające dużo soku, na przykład szara reneta. Ciasto po wyjęciu

Danka Pichci
Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne 699

Maślane ciasto ze śliwkami to bardzo szybki wypiek, który sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, albo dla niespodziewanych gości. Wychodzi mięciutkie, puszyste i wilgotne – idealna dla wszystkich wielbicieli ciast bez kremu, ale za to z owocami. Ciasto ucierane zostało przygotowane ze śliwkami, ale na wierzch można dać dowolne inne owoce np. jabłka, gruszki, maliny, borówki czy brzoskwinie. Jak przechowywać(...)maślane ciasto ze śliwkami? Aby ciasto długo zachowało świeżość i nie zrobiło się suche, najlepiej po przestudzeniu zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Można się wtedy cieszyć pysznym ciastem przynajmniej przez 3-4 dni. Składniki na maślane ciasto ze śliwkami: 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 4 jajka

e-PrzepisyKulinarne