Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy
Słodkości i nie tylkoMocno czekoladowe, ciacho. Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki(...)łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto
MiksturownikByło już ciasto jogurtowe, będzie teraz ciasto maślankowe. Niedawno przygotowałam je mężowi do pracy i podobno wszyscy, którzy próbowali mówili, że smakuję jak u babci. I racja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa. Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki(...)Ciasto: 1 szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru. Kruszonka: 75 g masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem
MiksturownikMój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny, jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru(...)łyżki cukru waniliowego, szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy! Masa truskawkowa
Z miłości do słodkościPrzepis znaleziony tutaj Szybkie sylwestrowe ciasto! W poszukiwaniu rozkoszy podniebienia sylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu(...)obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem. Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach C przez około
Smaczne Zdrowesceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy(...)sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe ( nie gorące) miejsce na minimum 12h. Może stać na blacie kuchennym. Po 12-18h wykładamy za pomocą łopatki ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub na blat w kuchni, ja wyklejam blat folią spożywczą , na to trochę mąki i potem ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc
Smaczne ZdrowePodałam Wam już kilka przepisów na ciasta z warzywami, np. na brownie z buraków czy z fasoli. Dzisiaj przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto(...)cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie oraz olej z pestek winogron. Wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec
Z miłości do słodkościchyba jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast:)) Zwykłe kruche ciasto, duuuużo truskawek i chrupiąca kruszonka. Nie wymaga zbyt wiele pracy a jest naprawdę smaczne;)) Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę. Ciasto: 450g mąki pszennej, 110g cukru pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 300g masła, 1/2 laski wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23x33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną. Owoce: 1kg truskawek, 2 łyżki cukru. Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki i odsączyć. Zasypać
Z miłości do słodkościzdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny. Po powrocie(...)domu myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki. I dobrze, ze muzyka grala, bo nagle wylaczyli prad, zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc
Przysmaki KarolkiKiedy pierwszy raz upiekłam to ciasto, za oknem zaczynał prószyć śnieg. Pojedyncze płatki nieśmiało wirowały w powietrzu. Pomyślałam wtedy o Świętach, jak cudownie byłoby, gdyby w ten magiczny wieczór za oknem też padał śnieg, by przykrył białą kołderką ponure ulice i ogołocone z liści drzewa. Smakując swój wypiek pomyślałam też, a dlaczego by nie zrobić go właśnie na Święta? Przecież(...)łączy w sobie wszystko to, co lubię ja i moi bliscy. Cudowne orzechy, których drobinki tak przyjemnie chrupią, czekoladę, którą uwielbiam i Amaretto, które sprawia, że zwykłe ciasto staje się wyjątkowe. Poza tym doszukałam się jeszcze jednej zalety tego wypieku, a mianowicie: jego rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw
Przysmaki KarolkiKruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru(...)pudru Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Zabawa smakiemumieszczam swoje przepisy i dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku(...)Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki
Zgrabne GotowanieSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
Czerwona PorzeczkaMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem podążając za internetową modą wykorzystałam nadzienie z dubajskiej czekolady. Upiekłam mazurka z „dubajskim” nadzieniem. I muszę przyznać, że to całkiem niezły pomysł :) Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła(...)cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, Nadzienie : 120 g ciasta kadayif - ciasto filo pocięte w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif, 200g pasty pistacjowej, 1 łyżeczka pasty tahini, 1 łyżeczka masła, 2 – 3 łyżki marmolady (u mnie pigwowa) Polewa : 35 g masła, 100 g czekolady deserowej, 20 ml śmietany 30%, Ciasto : mąkę, pokrojone masło, żółtka
królestwo garówprosta babka cynamonowa z rodzynkami jest przepyszna i niezwykle aromatyczna! Ciasto przygotujesz bardzo szybko, a potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. To przepis idealny na każdą okazję. Spis treści: Jakich rodzynek użyć do ciasta? Jak długo piec ciasto w keksówce? Przepis – babka cynamonowa Ile kalorii ma kawałek babki cynamonowej z rodzynkami? Zobacz również inne przepisy na babki Jakich rodzynek użyć(...)ciasta? Do ciasta takich jak babka, najlepiej sprawdzą się rodzynki sułtańskie. Możesz też użyć różnych rodzajów rodzynek dla uzyskania ciekawszego smaku. Pamiętaj, że przed dodaniem do ciasta rodzynki należy namoczyć w gorącej wodzie. Jak długo piec ciasto w keksówce? Ciasto w keksówce należy piec około 40 minut w 180°C. Ciasta, takie jak babka pieczemy do suchego patyczka – czyli
Via Gusto