Przepis na : deser
Trwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić pączki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj wi... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Jeszcze nigdy nie odważyłam się robić pączków. I chyba szybko nie zabiorę się za nie. To jeden z moich demonów;-) Jesteś mistrzynią:-)
Marzena nie ma się czego bać. ja tez się kiedyś bałam ale uważam ze te mniejsze się o wiele łatwiej robi niż duże.
chyba najbardziej ze wszystkiego to mnie ten lukier zainteresował:)
Bardzo lubię takie małe pączusie. podkradam jednego, no może i dwa:)
Bardzo fajny pomysł :) A na jakim oleju smażysz? Bo piszesz "pół butelki", jak się domyślam chodzi o rzepakowy? (to tak na chłopski rozum, rzepakowy jest najlepszy do smażenia, dobrze znosi wysokie temperatury)