Dżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców. Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało mnie nawet na myśl o robieniu własnych bo na pewno bym ich nie jadła. Jednak z upływem czasu trochę ochłonęłam i k... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
wyglądają pysznie, nigdy nie jadłam owoców goji, muszę sobie poczytać na ich temat:)
Nie robiłam jeszcze z jagodami ,musi to być ciekawy smak:) A z cukrem czy żelfiksem już tak i to dlatego własnie żeby w słoiku zachować całe truskawki co przy normalnym sposobie raczej się nie uda.W tym roku też kilka słoików już robiłam z użyciem cukru żelującego.Iza wiesz to jest tak że każdy coś używa z gotowców ale nie mówi o tym ,tak jest z vegetą itp. poprawiaczami smaku:)Ja mam kilka takich potraw do których nie potrafię sobie odmówić tych "smakołyków".Mięso w sklepie gorzej zatrute niż to co sami sobie dodamy i przynajmniej wiemy co:)Miłej soboty:)
dokładnie tak , wszystko jest dla ludzi, nawet kostki i vegety, byle z umiarem i jak ktoś lubi to niech sobie używa do woli
Ja w ubiegłym roku pierwszy raz użyłam wspomagaczy żelujących i też nie widzę w tym niczego złego, bo skoro mam w składzie cukier, pektynę i kwas cytrynowy to daję radę. W tym roku też już sobie kupiłam, choć jak już wspominałam Ci na FB, udało mi się dostać też czystą pektynę. Ale nic to, owoców dużo, a frużelinę lubimy, więc zużyję do wiśni i jagód. Ja lubię takie rozgotowane dżemy truskawkowe, więc gotuję je naturalnie, ale odlewam sok, bo chyba bym w głowę dostała, gdybym miała trzy dni gotować.
no właśnie - a z cukrem żelującym nic nie muszę odlewać i mam duże kawałki truskawek w dżemie czyli tak jak lubię najbardziej. Ciekawe jak będzie w tym roku z jagodami bo na razie cena kosmiczna !
jagody kamczackiej to wcale nie znam - nigdy nie jadłam. Czy smakuje podobnie do jakichś innych owoców ?