Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej. Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli i pieczonej papryki albo Kawior żydowski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni, które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku. Mus jabłkowo-chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie zjadły:) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemśniadania, ale co ciekawe, dopiero od godziny 12:00. Raczej będą korzystać z nich turyści i nocne marki, którzy lubią się wyspać. Tanio nie jest, ale kto chce spróbować żydowskiego śniadania to powinien być zadowolony. Ceny od 12 zł. źródło: strona www Mandragory Spinacz Cafe, ul. Ewangelicka 6Duży wybór kanapek, a do tego kawa. Niektórzy właśnie tak widzą porę
Pasja Smakubrytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki po żydowsku
Pasja Smakuchwili szeroki uśmiech ! Wiedziałam, że sprawię Mu radochę pachnącymi poziomkami, w końcu znamy się dobrze ponad pół naszego życia.Zobacz też przepis na Naleśniki z serem po żydowsku i Naleśniki z owocami o sosem karmelowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej.Zapraszam , Składniki:ok 1 kg łopatki3-4 marchewki200 gr pieczarek2 cebule200 ml bulionu wołowegopo 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I paprykisól, pieprzolej Wykonanie:Łopatkę kroimy
Smaki EdytyKrakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania
Pora coś zjeśćzrobiłam pyszne naleśniki z serem bo miałam na takie ochotę. Jakiś czas temu robiłam bardziej kaloryczną, chociaż bardzo pyszną, wersję naleśników z serem - zobaczcie czym się różnią naleśniki po żydowsku. Były pyszne, ale dość ciężkie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagrzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku, różne śledzie, kluski z makiem.... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem. Być może także piernik żydowski, ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie a część staram się albo zmodyfikować żeby coś urozmaicić albo podać zupełnie coś innego niż zwykle. Oczywiście karp bo lubimy smażonego
Smaczna PyzaBardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej.Składniki:- 400 g kaszy pęczak- 500 g mięsa wieprzowego- 1 główka czosnku- 1 duża cebula- 1 puszka czerwonej fasoli- 2 jajka- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku- sól i pieprzPrzygotowanie:Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również
Zainspirowana w kuchniNazwa tego dania brzmi egzotycznie i zdaje się szeptać o czymś pysznym. Shakshuka (szakszuka) pochodzi z Afryki Północnej, ale na Bliskim Wschodzie również zyskała popularność. Po
Obiad gotowyLwia część przepisów kuchni wegańskiej z powodzeniem obchodzi się bez... Artykuł WARSZTATY ONLINE – WEGEBURGERY, SZNYCLE I WEGEKIEŁBASY – 8.05.21 pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEAleż to było pyszne śniadanie, naprawdę dawno takiej pyszności nie jedliśmy. Zakupiłam żółte pomidory w puszce, są na półkach sklepowych wielu sklepów. Potem tylko dobrałam dodatki
Moje Małe CzarowanieSkładniki – porcja na 6 słoików 0,5 l: 2 kg ogórków gruntowych, 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 5
Coś bym zjadła