po żydowsku - 528 przepisów (strona:28/36)

Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 247

widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu.  Kilka ciekawostek o koglu-moglu: pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne. W Niemczech nazywa się Zuckerei, a regionalnie także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol

My Culinary Art
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 203

rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone w białym winie i koniaku, La Vignarola - potrawka żony winiarza, Carciofi alla Giudia - rzymskie karczochy po żydowsku) Abruzja (np. Agnello Piccino, Piccino, Piccio - delikatna, delikatniejsza, najdelikatniejsza jagnięcina po słońcem, Il Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania(np. Brasato

Brzuszki Łakomczuszki
Surówka z kapusty 199

kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy, pietruszki czy selera.  Surówki których bazą jest kapusta to surówka po żydowsku czy colesław.  Ważna uwaga przy zakupie kapusty: liście nie powinny być zbrązowiałe a korzonek podpleśniały

prawdziwe jedzenie
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach, czyli żydowskich rogalików przygotowanych na cieście kruchym z  dodatkiem twarogu, a jedzonymi w okresie Chanuka (grudzień). A z tym przepisem na rugelach, jest tak jak z innymi  przepisami, każdy dopasowuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki czekoladowo-migdałowe 105

bądź mądry w słowach, bądź mądry w czynach. Przysłowie żydowskie      Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki

Weganizm infantylny
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 152

spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 217

Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej. Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli i pieczonej papryki albo Kawior żydowski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym 128

się w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni, które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku. Mus jabłkowo-chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę chętnie zjadły:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
10 miejsc na śniadanie w Lublinie 252

śniadania, ale co ciekawe, dopiero od godziny 12:00. Raczej będą korzystać z nich turyści i nocne marki, którzy lubią się wyspać. Tanio nie jest, ale kto chce spróbować żydowskiego śniadania to powinien być zadowolony. Ceny od 12 zł.  źródło: strona www Mandragory Spinacz Cafe, ul. Ewangelicka 6Duży wybór kanapek, a do tego kawa. Niektórzy właśnie tak widzą porę

Pasja Smaku
"Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki" recenzja książki 141

masz w środku". Książka podzielona jest na siedem części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem.Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella z owocami morza, sałatka z selerów, znajdziecie tu sporo przepisów na potrawy z owocami

Kraina Tysiąca Smaków
Karkówka pieczona barbecue 131

brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki po żydowsku

Pasja Smaku
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i poziomkami 250

chwili szeroki uśmiech ! Wiedziałam, że sprawię Mu radochę pachnącymi poziomkami, w końcu znamy się dobrze ponad pół naszego życia.Zobacz też przepis na Naleśniki z serem po żydowsku i Naleśniki z owocami o sosem karmelowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łopatka w ziołach z warzywami 193

rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej.Zapraszam , Składniki:ok 1 kg łopatki3-4 marchewki200 gr pieczarek2 cebule200 ml bulionu wołowegopo 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I paprykisól, pieprzolej  Wykonanie:Łopatkę kroimy

Smaki Edyty
Domowe obwarzanki 120

Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania