po żydowsku - 528 przepisów (strona:23/36)

Kugiel 165

Kugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki do ziemniaków. Jeśli w pracy pomoże ci robot- danie jest ekspresowe). Kugiel zwany też rejbakiem czy babką ziemniaczaną podbił serce każdego kto go spróbował (szczególnie, gdy zjesz go na drugi dzień pokrojony w plastry

Wielki apetyt
Czulent 144

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku Tesco

Kulinarne życie
Placki ziemniaczane z pastrami 124

sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie XIX wieku. Rumuńscy Żydzi robili pastrami z gęsich piersi, ale wołowy mostek okazał się być bardziej opłacalny. W 1887 roku nowojorski rzeźnik zaserwował pierwszą kanapkę

Kulinarne przygody Gatity
Pastrami, co to jest i skąd się wzięło? 398

czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku a początku robili pastrami z piersi gęsich, bo były tanie. Mostek wołowy okazał się jednak tańszy i z czasem

Blondynka Gotuje
Śledzie - rożne propozycje przyrządzenia 186

ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU                                               SAŁATKA ŚLEDZIOWA

W kuchennym oknie Ewy
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 201

podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa

Plate of Joy
warzywny kugel z batatem i karmelizowanym porem 185

Kugel to typowe, żydowskie danie, ale w naszym wydaniu jest całkowicie odmienne. Jest totalnie wegetariańskie, choć aż prosi się o to, by "skazić" je jakimś mięskiem, a odmienność jego "żydowskości" wynika przede wszystkim z jednego południowoamerykańskiego składnika - batata, brata naszego ziemniaka. Bardzo ciekawa kompozycja wyglądająca niczym warzywne ciasto, o bardzo intrygującym smaku

zobacz ich smak
Cymes nie cymes 224

Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie

Kuchcik gotuje
Zazie Bistro - Chapeau bas 155

umyśle, żal po prostu. Tak właśnie mam z krakowską dzielnicą Kazimierz. Dla wielu to miejsce niezwykłe pod względem historycznym jak i religijnym, w którym przeplata się kultura żydowska i chrześcijańska. Mnie z kolei absorbuje pomysłowość restauratorów i właścicieli pubów. Na niewielkim obszarze znajdziemy dziesiątki rozmaitych lokali, knajpek i klubów. Wszystko na wyciągnięcie ręki - i dobrze, bo dzięki temu można

Right Behind The Kitchen
Miejsca Inspiracji w Lublinie - wybrane... przeze mnie? 163

AGIT Congress & Spa Hotel Ilan Obiekty restauracyjne: Akwarela Cafe Irish Pub u Szewca Kawiarnia i Księgarnia Między Słowami Kawiarnia. Restauracja. Piekarnia. Trybunalska Restauracja 16 Stołów Restauracja Kardamon Restauracja Żydowska Mandragora źródło: mmlublin.pl Post Scriptum Ogromnie dziękuję wszystkim osobom reprezentującym odwiedzane przez komisję miejsca. A dziękuję przede wszystkim za gościnę, miłe towarzystwo, pyszne jedzenie, opowieści o swoich pasjach i doświadczeniach

Right Behind The Kitchen
Kurczak w sosie pomidorowym z curry 154

stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus. Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniakami i  ogórkami po żydowsku Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wigilia 2014 192

Paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni

Gotowanie jest łatwe
NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 153

kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju

pieprzny smaczek
„Jerozolima. Książka kucharska” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi – recenzja książki 212

ciekawe, że człowiek od razu ma ochotę zabrać ją ze sobą do kuchni i zacząć działać. Poza klasyką jak hummus czy falafel znajdziecie tu przepisy kuchni, jerozolimskiej, palestyńskiej, żydowskiej czy gruzińskiej. Dlaczego tak różnorodnie gotuje się w Jerozolimie? Autorzy wyczerpująco odpowiadają na to pytanie. Poza przepisami znajdziecie tu także historię miasta. Ale to nie wszystko.Uwierzcie mi, że będziecie musieli poświęcić

Mienta blog