Białe, koniecznie jedźcie do Włodawy . To średniowieczne miasteczko urzekło mnie swoim klimatem. Włodawa jest nazywana miastem trzech kultur. Widoczne są tu wpływy polskie, białoruskie (czy raczej rosyjskie) i żydowskie. Ja zawsze odwiedzam barokowy kościół, przepiękną cerkiew z XVI wieku oraz synagogi – Wielką i Małą. Na małym ryneczku zazwyczaj odbywają się koncerty, a spacer wąskimi uliczkami, w których przeszłość miesza się
W mojej kuchniomija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych „żydowską penicyliną”. Byś może dzieje się tak dzięki uwalnianej w trakcie gotowania cysteinie (poprawia odksztuszanie), może dzięki właściwościom rozgrzewającym i odżywczym, a może to zasługa pochodzących z warzyw witamin (chociaż
PatchworkZIEMNIAKAMI posypanymi zieleniną , mizerią i gotowanymi niezasmażanymi buraczkami.Smacznego!. Przepisy które mogą Wam się przydać !: ********************************************* MIGDAŁOWIEC KOLOROWY SERNIK SZYBKIE BABECZKI LODY NA CIEPŁO SZYBKA NAPOLEONKA HAŁKA PO ŻYDOWSKU CIASTO GALARETKOWE PIANKA GRAŻYNKI KLOPS W ŚMIETANIE SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzasem zostanie od obiadu trochę mięsa i nie bardzo wiadomo co z tym robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek
Kuchnia BeatyKugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki do ziemniaków. Jeśli w pracy pomoże ci robot- danie jest ekspresowe). Kugiel zwany też rejbakiem czy babką ziemniaczaną podbił serce każdego kto go spróbował (szczególnie, gdy zjesz go na drugi dzień pokrojony w plastry
Wielki apetytCzulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku Tesco
Kulinarne życiesposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie XIX wieku. Rumuńscy Żydzi robili pastrami z gęsich piersi, ale wołowy mostek okazał się być bardziej opłacalny. W 1887 roku nowojorski rzeźnik zaserwował pierwszą kanapkę
Kulinarne przygody Gatityczasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku a początku robili pastrami z piersi gęsich, bo były tanie. Mostek wołowy okazał się jednak tańszy i z czasem
Blondynka Gotujerazu wiedziałam, że zagoszczą na moim sylwestrowym stole. Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, autorzy książki, tworząc korzenne ciasteczka wzorowali się na Pfeffernusse i duvshanyot – ciastkach wypiekanych zazwyczaj na żydowski Nowy Rok. Oczywiście przepis zmodyfikowałam tak, by był bezglutenowy, beznabiałowy i bez dadatku cukru. Czyli by poszedł w boczki trochę mniej ; ). Składniki ciasteczka 100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki
Fill The BowlŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU SAŁATKA ŚLEDZIOWA
W kuchennym oknie Ewypodziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa
Plate of JoyKugel to typowe, żydowskie danie, ale w naszym wydaniu jest całkowicie odmienne. Jest totalnie wegetariańskie, choć aż prosi się o to, by "skazić" je jakimś mięskiem, a odmienność jego "żydowskości" wynika przede wszystkim z jednego południowoamerykańskiego składnika - batata, brata naszego ziemniaka. Bardzo ciekawa kompozycja wyglądająca niczym warzywne ciasto, o bardzo intrygującym smaku
zobacz ich smakMój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie
Kuchcik gotujeumyśle, żal po prostu. Tak właśnie mam z krakowską dzielnicą Kazimierz. Dla wielu to miejsce niezwykłe pod względem historycznym jak i religijnym, w którym przeplata się kultura żydowska i chrześcijańska. Mnie z kolei absorbuje pomysłowość restauratorów i właścicieli pubów. Na niewielkim obszarze znajdziemy dziesiątki rozmaitych lokali, knajpek i klubów. Wszystko na wyciągnięcie ręki - i dobrze, bo dzięki temu można
Right Behind The Kitchen