po żydowsku - 528 przepisów (strona:27/36)

Piernik litewski z bakaliami 341

Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.Piernik litewski z bakaliamiSkładniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego150

UgotujmyTo.pl
Świąteczny Mix potraw 233

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Gotuj z... #4 Się gra! Się ma! 234

tylko na to mnie stać przy Młodym. I przy tej jego bezsenności, ech!Z uznaniem dla talentu FiKu-jemy :) Bez daktyli izraelskich. Pomimo znajomości z pewnym żydowskim jegomościem. Ale za to z pobliskiej Siedmiokropki. I też dobre. Endżoj!BTW. Mieląc owsiankę w paszczaku. Zastanawiam się, czy ja bym też mogła konkurs zorganizować? Taki mały

bastalena
Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 369

ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis !Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na  bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkachROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 397

zwał tak zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku

Z butelką mleczka w tle
Śledzie, śledziki 131

Kotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwiei doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki 161

się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka ziemniaczana 246

rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. (źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę

Smakowity Blog Kulinarny
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 125

powstał w 1958 roku.Matka Gruzja, opiekunka Tbilisi, czuwa nad miastemŚwiątynia Metechi. Nasza przewodniczka, jak i my wszyscy, nakryliśmy przed wejściem głowy.Tbiliski meczet. Niedaleko znajduje się prawosławna cerkiew i żydowska synagoga.Starówka jest pełna różnych kościołów – Tbilisi to bardzo tolerancyjne miasto w którym kościoły (głównie zabytkowe) różnych wyznań stoją w zasadzie obok siebie. Większość można (i warto!) zwiedzać. Spod

Poezja smaku
Cebularze lubelskie 176

produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich

Grahamka, weka i kajzerka
Czulent na gęsinie - potrawa pieczona 24 godziny 178

Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych za pracę czyli nawet samodzielnie rozpalać ognia pod kuchnią. No i gąska jest do tego dania idealna. Długo pieczone mięso będzie rozpływało się w ustach.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Niebędnik świąteczny. Domowa przyprawa korzenna do piernika 185

aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza tym można dodać więcej jakiejś przyprawy jeśli się ją bardzo lubi a z niektórych zupełnie zrezygnować - wedle gustu. Zobacz przepis na Piernik żydowski, który nie musi dojrzewać ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mrowisko 184

kuchni Polski.  Cały fenomen jej jest związany z położeniem  Podlasia i jego historią.  To tutaj od stuleci nakładają się na siebie wpływy kuchni polskiej, litweskiej, białoruskiej, żydowskiej i tatarskiej, a łączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem obowiązkowym wywodzącym się z województwa podlaskiego jest babka i kiszka ziemniaczana. A ten deser jest

Malinowe Pocałunki
Pasta tahini 176

Gładka, aromatyczna pasta tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek

Taste Of My Day
Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane 165

nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania