po żydowsku - 528 przepisów (strona:25/36)

Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 153

kultura kulinarna zdołała przetrwać historyczne zawieruchy, "przemieszczające" się granice państwa, i silne (często wrogie) oddziaływanie sąsiadów. Kuchni nie przeszkadzały słupy graniczne i dziś podróżując po Polsce odnajdujemy wpływy niemieckie, żydowskie, rosyjskie, litewskie, francuskie, austriackie, tatarskie... Mimo wpływu różnych kultur tradycyjna kuchnia polska była obecna w wielu domach. Po zachwycie nad kuchnią międzynarodową coraz więcej osób wraca do korzeni i ponownego

SzczyptaSmaQ
Cebularz lubelski 99

złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*. ciasto

królestwo garów
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 160

gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków . W jidysz słowo pipek

królestwo garów
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 148

szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków . W jidysz słowo pipek

królestwo garów
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 190

gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków . W jidysz słowo pipek

królestwo garów
Babka ala kugel 180

Lubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być

Lubczyk i Wanilia
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 117

potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się na chwilę zatrzymajmy, by przyjrzeć się

GRUBY WAŁEK
Zapraszam na śniadanie: Shakshouka 163

pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie pomidory bądź pomidory z puszki - przynajmniej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Okrągłe chałki 151

Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie . Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach, które de facto są żydowskimi challah i ten właśnie pomysł podsunęłam autorom Wypiekarni, zaakceptowali go, dzięki czemu na wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka arbuzowa z melisą, Kazimierz Dolny n. Wisłą 141

drodze może zaglądnąć do Cafe Wąwóz (budynek z przełomu wieków XVII i XVIII) miejsce, o którym nie piszą w przewodnikach – ul. Krakowska z domami gwiazd i artystów cmentarz żydowski. Oprócz tego  warto przespacerować się wzdłuż Wisły. Można też odbyć rejs promem do Janowca.  Watermelon salad with lemon balm Very refreshing and thirst-quenching. And what more

Qlinarnie i Qlinarnie
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 217

Podczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór miejsca okazała się bardzo trafiony, a jeszcze bardziej celny okazał się wybór zupy berdyczowskiej. Zachwycona ową zupą postanowiłam przygotować ją w domu, wcześniej oczywiście posiłkując się niezawodnym internetem. Poniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany

Jadło i czytadło
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 113

Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść  w  żydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.  Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, połączony z wielką promocją gęsiny, postanowiłam, że i w moim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki

Jadło i czytadło
Sałatka żydowska NAJTAŃSZA 521

lodówce skromnie i tylko jajka oraz majonez w zasięgu wzroku, za to zapasik ziemniaków i cebuli całkiem pokaźny to zamiast iść do sklepu zróbcie sałatkę :). Nie pytajcie czemu jest żydowska bo to oczywiste :) ale to jest akurat sałatka z gatunku tych w których prostota zaskakuje. Zapamiętajcie ten skromny przepis bo nie jeden raz okaże się strzałem

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka śląska ze śledziem 258

Sałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki

Gosia gotuje
Ruloniki szynkowe z sałatką żydowską 385

danie należy do tych, które  estetycznie  wygląda , jest proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje. Sałatkę żydowską jak inne sałatki bardzo lubię i robię przynajmniej dwa razy w  m-cu. Dzisiaj proponuję zawijaną w szynkę. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 jaja 1 cebulka 1 łyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej

Gosia gotuje