tydzień, danie niesłychanie proste o smakowitości odwrotnie proporcjonalnej do poniesionego nakładu pracy. Piątek: Zapiekanka makaronowa camembertem Liczba składników: 5. Poziom trudności: bardzo łatwe. Efekt – porywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się odżywać. Nawet
Niedzielny kucharzsię będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski , kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika." Dodam jeszcze, że książka liczy ponad
Right Behind The KitchenBajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest do końca znane. Niektórzy mówią, że pochodzą one z Krakowa, gdzie były wręczane jako prezenty dla kobiet, które właśnie urodziły
Vegan Tastesię będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. W efekcie na gości czeka historyczna podróż
kruche babeczkiPoczątek" . Warszawa, ostatnie lata II wojny światowej. Żydzi zostali przesiedleni do getta. Pewnego dnia Niemcy aresztują Irmę Seidenman, piękną wdowę po rentgenologu doktorze Ignacym Seidenmanie, zadenuncjowaną przez Bronka Blutmana, żydowskiego fordansera z przedwojennych, warszawskich lokali dancingowych. Kobieta ma jednak dobre papiery na nazwisko Maria Magdalena Gostomska, wdowę po polskim wojskowym. W jej uratowanie angażuje się jej sąsiad, a dzięki niemu
Weekendy w domu i ogrodziewyruszyć do ERRIADH. ERRIADH ( Ar-Rijad) Erriadh to miasteczko ( w sumie bardziej wioska ) usytuowane w centralnej części wyspy. Zgodnie z tradycją w 586 r.p.n.e. osiedliła się tu pierwsza wspólnota żydowska, a miasteczko nazywano „Małe Getto”. To właśnie tu z Jerozolimy przybyli Żydzi po prześladowaniach cesarza Tytusa. Będąc tu koniecznie trzeba zobaczyć Synagogę El Ghriba ( Synagoga Al-Ghariba
Ostra na SłodkoSłodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania
wyzwania kuchennezjecie ją i na Biskim Wschodzie i w Europie. Znajdziecie przepisy, które są delikatne, mocne, wędzone, z kuminem, kozieradką, cebulą i różnymi zestawami przypraw. Moja wersja jest wersją żydowskiej babci, która ze względu na drażliwy żołądek oraz charakter swojego męża, robiła ją z mieszanki papryk słodkich i ostrych. Opowieść rodzinna głosi, że jak ją dziadek zdenerwował, to babcia tak podkręciła
ladykitchenSezon ogórkowy trwa. W tym roku wypróbowałam znowu coś nowego. Znalazłam przepis na ogórki po żydowsku, który mnie zaciekawił i musiałam go wypróbować bo bardzo spodobał mi się sposób krojenia ogórków. W internecie pod tą nazwą spotkałam wiele różnych wersji. Nie wiem skąd też taka nazwa ale ważne, że ogóreczki bardzo smaczne. Przepis z którego skorzystałam zaczerpnęłam ze stronki
Monia miesza i gotujezostało kilka słoików "na próbkę". Jadał je najbardziej wybredny pod względem zdecydowanych smaków członek rodziny, co dowodzi, że są pyszne. Spotkałam się z określeniem, że są to ogórki po żydowsku, choć nie mam pojęcia, dlaczego. Niezależnie od nazwy zróbcie sobie kilka słoików i przekonajcie się sami o wyjątkowości smaku tych przetworów. Składniki : Zalewa 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu
Weekendy w domu i ogrodzieswoją działalność na instagram. Nazwa to @tasteofimagination. Zapraszam was wszystkich do obserwowania! Tam znajdziecie wszystkie przepisy, inspiracje, podróże kulinarne i wiele, wiele więcej! Na przykład - pyszne danie z kuchni żydowskiej - tabule mosze, czyli kurczak ze świeżymi warzywami z sosem bazyliowym. Zapraszam was bardzo serdecznie i pozdrawiam! Zaobserwujcie - nie pożałujecie
Taste of imaginationgotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin. Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru
w mojej kuchniBajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest do końca znane. Niektórzy mówią, że pochodzą one z Krakowa, gdzie były wręczane jako prezenty dla kobiet, które właśnie urodziły dziecko. Inne historie mówią
Vegan TastePastę z kurczaka i curry pierwszy raz jadłam w Belgii, kupiłam ją w sklepie żydowskim i zachwyciła mnie swoim oryginalnym lekko orzechowym smakiem w mgnieniu oka. Razem z siostrą po tym odkryciu notorycznie robiłyśmy ją po niedzieli, czyli jak zostało trochę kury z rosołu. Oczywiście można użyć piersi z kurczaka, ja natomiast jak już wspomniałam wykorzystuję drób
pieprzny smaczekdodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce
w mojej kuchni