wypowiada te słowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole
TrufelkowoWedług "cioci" Wikipedii bajg le , to żydowskie pieczywo wymyślone w XVII w., najprawdopodobniej w Krakowie. Obecnie wypieka się je na całym świecie; najpopularniejsze są chyba w Nowym Jorku. Kto pamięta film "Diabeł ubiera się u Prady" ( swoją drogą świetny, uwielbiam go ) ? Tam główna bohaterka zajadała się właśnie bajglami :) W każdym razie - bajgle, to mięciutkie, lekko słodkie pieczywo, z genialną, ciągnącą
Opowieści z piekarnikazimę i mam nadzieję, że również się skusicie i zrobicie dla niej miejsce w swojej spiżarni. Polecam również przepis na moje ulubione ogórki z kurkumą albo w zalewie po żydowsku czy też ostre meksykańskie . Ponieważ ja zawsze pasteryzuję tradycyjnie chętnie podzielę się kilkoma informacjami na temat pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą
Pieguskowa KuchniaSezon ogórkowy w pełni więc przedstawiam Wam nowy,fajny przepis na ogórki.Najlepsze są małe,ale średnie też dają radę. Jeśli lubicie ogórki po żydowsku to gwarantuję Wam,że ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 kg małych bądź średnich ogórków 2 średnie papryki 2-3 cebule Do namoczenia: 4 1/2 szklanki wody
Niespełnione zdolności kulinarnedroga a na prawdę smaczna.Nadaje się do podania ze śledziem ,wędlinami .mięsem lub dla wegetarian podaną z pieczywem.Moje jajka na pewno nie były koszerne .czyli sałatka „ala żydowska ” 🙂 składniki 6 ziemniaków 4 jajka 1 cebula majonez sok z połowy cytryny natka pietruszki sól, pieprz
Ugotujmy CośCebularze Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak, jakim są cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami … to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem. Dla mnie
Blendmantutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych “żydowską penicyliną”. Być może dzieje się tak dzięki uwalnianej w trakcie gotowania cysteinie (poprawia odksztuszanie), może dzięki właściwościom rozgrzewającym i odżywczym, a może to zasługa pochodzących
Patchworkzaostrza smak całości a wszystko genialnie spaja jajko – z kremowym, płynnym żółtkiem. Zrobienie tego śniadania dla dwóch osób zajmuje jakieś 20 minut – poznajcie bajgle z jajkiem! Bajgle mają polsko-żydowskie, krakowskie korzenie, niestety lepiej są znane i szerzej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (gdzie wyemigrowały razem z Polskimi Żydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany
Karo in the Kitchenugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86g białka i tylko 164 kcal. 100g ugotowanej ciecierzycy to sporo. Wróćmy jednak do hummusu. Od dawna istnieje spór czy to wymysł Arabski czy Żydowski. Ja mam przepis od Żydów, stary, sprawdzony, smakujący szczęściem. Dla mnie to jedyna i słuszna wersja. Żadne tam lejące się paćki. Dobry hummus i kawałek dobrej pity lub trochę warzyw
ladykitchenSałatka na grilla z młodych ziemniaków , czyli sałatka ziemniaczana idealna na początek sezonu grillowego :) Polecam Wam również inne ziemniaczane sałatki na grilla, np. sałatkę norweską (klik przepis) lub sałatkę żydowską (klik przepis) . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne PrzebojeCzym są latkes ? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane , pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki , ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw , dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków. Latkes zwykle
Okolice PalnikaCebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej i są tradycyjnym produktem Lubelszczyzny. Nadzienie cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia
zadanie-gotowaniePamiętamy z opowieści babci lub prababci, że śledź i cebula to żydowskie potrawy. Jak mówili żydzi przed wojną; śledź by dobrze funkcjonował mózg i myśleć jak zrobić interes a cebula na nogi by mieć zdrowe i silne, móc chodzić i robić interesy. I faktycznie dziś możemy znaleźć potwierdzenie, że cebula ma dużo witamin w tym witaminę C, wzmacnia odporność
Dieta Rozdzielna i ZdrowieRugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hanukah. Ciekawe połączenie powideł śliwkowych z orzechami włoskimi i kruchutkim ciastem z dodatkiem śmietankowego serka, a w moim przypadku twarogu. Przepis odrobinę zmodyfikowałam stąd . Polecam! Składniki: (na ok. 48 sztuk) Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g serka śmietankowego (użyłam zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego
Nastoletnie Wypiekanie