po żydowsku - 528 przepisów (strona:16/36)

Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 189

niejako wizytówką tegoż regionu. W 2007 roku zostały wpisane na specjalną listę produktów tradycyjnych, a 7 lat później receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis pochodzi z przedwojennej kuchni żydowskiej i jest niezwykle prosty. Cebularze przepis – wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści

Słodkie okruszki
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 97

samym czasie - poza tym wszystko ok :) Nie warto tam jechać "specjalnie" ale będąc w okolicy lub mieszkając tam warto dać im szansę.  10. Latino Greco  (Żydowska 1, 38-500 Sanok) Moje ulubione miejsce na dowóz! Jakkolwiek to zabrzmi - Suvlaki z frytkami to smak mojego dzieciństwa. Gdy szłam do mamy do pracy często chodziłyśmy "na miasto" i właśnie

Czarnawisienka
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 207

niezjedzonego kurczaka czy dowolnego pieczystego. Wystarczy wrzucić mięso do maszynki, przyprawić (np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, solą, pieprzem i tymiankiem) lub posiekać, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Przepis na pierogi Czas : około godziny (z czego zajmuje

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 84

wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego

Niedzielny kucharz
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 130

samym czasie - poza tym wszystko ok :) Nie warto tam jechać "specjalnie" ale będąc w okolicy lub mieszkając tam warto dać im szansę.  10. Latino Greco  (Żydowska 1, 38-500 Sanok) Moje ulubione miejsce na dowóz! Jakkolwiek to zabrzmi - Suvlaki z frytkami to smak mojego dzieciństwa. Gdy szłam do mamy do pracy często chodziłyśmy "na miasto" i właśnie

Czarnawisienka
ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ 124

Przedświąteczny smak śledzi z papryką marynowaną, cebulką, szczypiorem i majerankiem. Całość posypana posiekanym koperkiem. Pyszne są! Obok tradycyjnych śledzi z olejem, śledzi pod pierzynką i śledzi po żydowsku zajmują szczególne miejsce na naszym wigilijnym stole. Wybieram je także na inne okazje rodzinne. Pięknie prezentujące się danie lub sałatka ze śledzi to dobry pomysł nie tylko na świąteczny stół. Jeśli lubicie

Zasmakuj Kuchni
BaJgLe 137

którego pochodzą pierwsze oficjalne zapiski, choć wspomina się je także jako wypiek na cześć  Jana III Sobieskiego, który w 1683 roku pokonał Turków pod Wiedniem. Tradycyjna z Żydowska bułeczka podbiła świat, choć  samo określenie bajgiel wywodzi się od „beygal”, które niemieckiego „beugel”,  oznacza „pierścień” lub „bransoletkę”. W Polsce bajgle ustąpiły miejsca obwarzankom. Składniki: Na ok.8 sztuk

Luźna Kuchnia
10 rzeczy które musisz zrobić w Rzymie! 81

podaje się je nawet w Święta Bożego Narodzenia. W restauracjach zjecie karczochy duszone z przyprawami (karczochy po Rzymsku), smażone w głębokim oleju jakich miałam okazję próbować na przystawkę (po żydowsku) a czasem nawet gotowane z dodatkiem octu winnego. Są podawane do głównego dania lub jako przystawka, musicie po nie sięgnąć! A jeśli kupicie w Polsce marynowane karczochy zróbcie ten prosty

nietylkopasta.pl
Miękkie i puszyste krakowskie bajgle 69

Bajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest

Vegan Taste
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 96

pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach W klasycznej, libjskiej i żydowskiej wersji, bo jest to danie z basenu morza Śródziemnego, jest to ryba gotowana w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. My zrobiliśmy danie na wypasie, z rybą i krewetkami. Wyszło pysznie

Niedzielny kucharz
Sałatka na grilla z młodych ziemniaków 78

Sałatka na grilla z młodych ziemniaków, czyli sałatka ziemniaczana idealna na początek sezonu grillowego :) Polecam Wam również inne ziemniaczane sałatki na grilla, np. sałatkę norweską (klik przepis) lub sałatkę żydowską (klik przepis). The post Sałatka na grilla z młodych ziemniaków appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki w pomidorach 112

garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500 ml. Polecam inne ogórkowe przetwory: Ogórki po żydowsku Ogórki z czosnkiem Ogórki z chili Pikle w zalewie musztardowej

Monia miesza i gotuje
Domowe lubelskie cebularze 118

kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było je kupić w każdej żydowskiej piekarni oraz od ulicznych sprzedawców zarówno w Lublinie, jak i w Kazimierzu Dolnym czy Zamościu. Dziś cebularze to duma naszego miasta. Od 2007 roku znajdują się one na Liście Produktów

Obiad gotowy
Domowa pieczona maca (Pane azzimo al forno) 147

Przaśny chleb, maca, związana jest z żydowską tradycją a nazwa pochodzi od greckiego „azymos” (co oznacza "bez drożdży"). Przaśny chleb jest w rzeczywistości prostym i ubogim chlebem bez soli i drożdży wytwarzanym wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca.  Maca ma postać

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania