po żydowsku - 528 przepisów (strona:9/36)

Kugel - babka ziemniaczana 107

Kugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania. Babka ziemniaczana - kugel. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie 177

tylko może być jedzenie w Jerozolimie. Najlepiej smakuje na ciepło ale i w temperaturze pokojowej smakuje wybornie. Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima". Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chlebek bakaliowy 153

Chlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi się wtedy około miliona drzew. Oprócz sadzenia drzew tradycyjnie częstuje się bakaliami i suszonymi owocami. U nas milion drzew się wycina i w zamian za to powinno się częstować kopem w mniej szlachetną część

ladykitchen
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 294

nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio.  Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl. rodzynek 1 łyżka kminku 4 ziarna czarnego pieprzu po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe olej do smażenia 1 młoda biała kapusta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw 151

opatrzone opisami i przepiękne zdjęcia, polecam. Jak pisze autor "ta kombinacja zimnej, świeżej sałatki z ciepłą ciecierzyca jest zaskakująco kusząca". Polecam aby spróbować tych wyśmienitych smaków kuchni żydowskiej. Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szakszuka według Yotana Ottolenghi 335

pyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi "Jerozolima". Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację? Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam. Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek. Szakszuka według Yotana Ottolenghi. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Kugiel ziemniaczany 105

Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej.  Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy     Przygotowanie   Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku

R'n'G Kitchen
Sałatka po żydowsku 100

Troszkę inna wersja sałatki żydowskiej  Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 duża cebula szczypiorek z dymką 3-4 łyżki majonezu 1 duży ogórek kiszony 1 duży ząbek czosnku sól pieprz   Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Ogórka również pokroiłem w kostkę. Cebulę i szczypiorek

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobu i kaparów 121

Kuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach.  Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny   Przygotowanie   Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym

R'n'G Kitchen
Sałatka żydowska 502

efekt zadziwiający. Ponieważ ziemniaki lubimy postanowiłam ją zrobić podchodząc trochę sceptycznie do sprawy. I nie było to wcale potrzebne bo efekt wspaniały, sałatka wyszła znakomicie. Popróbujcie, polecam. Sałatka żydowska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 146

coś na słodko i tak też było tym razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej

Kuchenne Wariacje
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 246

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez

potrawyregionalne
Chałka 136

Dziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowkiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię

Codzienne Gotowanie
Sernik z makaronem i wiśniami 169

mnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem nie spróbować. Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca. Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej. Teraz sernik, pyszny i aromatyczny, zapraszam. Sernik z makaronem i wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledź siekany 216

Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.   Składniki 500 g filetów śledziowych ( matiasów ) 3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie   Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania