Kugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania. Babka ziemniaczana - kugel. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko może być jedzenie w Jerozolimie. Najlepiej smakuje na ciepło ale i w temperaturze pokojowej smakuje wybornie. Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima". Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi się wtedy około miliona drzew. Oprócz sadzenia drzew tradycyjnie częstuje się bakaliami i suszonymi owocami. U nas milion drzew się wycina i w zamian za to powinno się częstować kopem w mniej szlachetną część
ladykitchennieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio. Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl. rodzynek 1 łyżka kminku 4 ziarna czarnego pieprzu po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe olej do smażenia 1 młoda biała kapusta
Dzieje kuchennej Wiewióryopatrzone opisami i przepiękne zdjęcia, polecam. Jak pisze autor "ta kombinacja zimnej, świeżej sałatki z ciepłą ciecierzyca jest zaskakująco kusząca". Polecam aby spróbować tych wyśmienitych smaków kuchni żydowskiej. Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi "Jerozolima". Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację? Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam. Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek. Szakszuka według Yotana Ottolenghi. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku
R'n'G KitchenTroszkę inna wersja sałatki żydowskiej Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 duża cebula szczypiorek z dymką 3-4 łyżki majonezu 1 duży ogórek kiszony 1 duży ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Ogórka również pokroiłem w kostkę. Cebulę i szczypiorek
R'n'G KitchenKuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach. Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Przygotowanie Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym
R'n'G Kitchenefekt zadziwiający. Ponieważ ziemniaki lubimy postanowiłam ją zrobić podchodząc trochę sceptycznie do sprawy. I nie było to wcale potrzebne bo efekt wspaniały, sałatka wyszła znakomicie. Popróbujcie, polecam. Sałatka żydowska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecoś na słodko i tak też było tym razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej
Kuchenne WariacjeCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez
potrawyregionalneDziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowkiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię
Codzienne Gotowaniemnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem nie spróbować. Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca. Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej. Teraz sernik, pyszny i aromatyczny, zapraszam. Sernik z makaronem i wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej. Składniki 500 g filetów śledziowych ( matiasów ) 3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito
R'n'G Kitchen