Ostatnio na Instagramie wypatrzyłam placek po żydowsku. Placek po węgiersku znam i bardzo lubię, ale po żydowsku.....? Nie słyszałam. Jest to placek ziemniaczany, w środku surówka z białej kapusty i smażona pierś kurczaka. Wierzch polany sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane w domu lubią wszyscy, więc koniecznie musiałam wypróbować. Bardzo nam smakowało, dlatego zapisuję przepis, bo zostanie
Agusiowe smakołykiSurówka po żydowsku Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu(...)PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka po żydowsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemfrancuskiej i mojej 😉 Kuchnia marokańska bardzo dużo czerpie z kuchni Andaluzji, kuchni arabskiej, kuchni Barberów – rdzenna ludność w północnej Afryce i na Saharze – czy na przykład kuchni żydowskiej. Sałatka Zaalouk została zaczerpnięta właśnie z kuchni żydowskiej. Żydzi często przygotowują – Zaalouk- na obchody szabatu. W piątkowy wieczór przygotowują potrawy, które można spożywać na zimno w sobotę
RafalCooktymi po rewolucji agrarnej. Dość ważnymi symbolami tego święta stały się zielone listki i jajka - symbole odradzającego się życia. Tak było w wielu kulturach, ale skupimy się na żydowskiej. Tam było coś takiego jak חג האביב czyli święto wiosny. Później święto wiosny nazwano פֶּסַח na cześć mitycznego wyjścia Izraelitów z Egiptu. Jako, że żydowski kalendarz jest próbą połączenia kalendarza solarnego
Kryzysowa Książka KucharskaGołąbki po żydowsku Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbki po żydowsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemGrecką Pitą Grecka Jajecznica Kayanas zwana też Strapatsada – Στραπατσάδα z fetą, pomidorami oraz oregano, ma niezwykłą historię. Przywieźli ją do Grecji Żydzi. W 1492 roku część ludności żydowskiej, która nie przeszła na chrześcijaństwo, była zmuszona opuścić Hiszpanie. Wygnani Żydzi osiedlili się głównie w drugim co do wielkości mieście greckim, czyli w Salonikach. Ogromną częścią kultury żydowskiej jest jedzenie
RafalCookŚledzie po żydowsku pachnące naturalnymi nie wyszukanymi przyprawami, idealne na wigilię jak i spotkanie przy %. Artykuł Śledzie po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKsiążki pod choinkę W tym roku miało swoją premierę w Polsce kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia tytułów. Zaliczam do nich m.in. takie książki jak Palestyna, Dietojarska kuchnia żydowska czy Magię polskich ziół Palestyna - w swojej najnowszej książce Sami Tamimi i Tara Wigley nie tylko prezentują doskonałe przepisy kulinarne, ale też przybliżają czytelnikowi lokalną kulturę, historię regionu i produkty. Pięknie(...)wydana, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, wypełniona kolorowymi zdjęciami potraw, miejsc i ludzi "Palestyna. Książka kucharska" jest idealna na świąteczny prezent. Dietojarska kuchnia żydowska to nie tylko przepisy na dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Autorką przepisów jest Fania Lewando, barwa
Cztery FajeryDietojarska kuchnia żydowska to wybór przepisów Fani Lewando, która w okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła w Wilnie restaurację „Dietojarska Jadłodajnia”. Serwowała w niej wegetariańskie potrawy kuchni Żydów aszkenazyjskich, a w latach 1936-39 była szefową kuchnina transatlantyku MS Batory na trasie Gdynia – Nowy jork. Była autorką Read More Artykuł Dietojarska kuchnia żydowska – recenzja książki Fani Lewando pochodzi
FlymetothespoonŚledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, The post Śledzie po żydowsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedużo czytania, dwie są napisane po angielsku, ale jedna ma szanse zostać przetłumaczona na polski, jest jeden wyjątkowy e-book z masakryczną ilością wiedzy, jest kiszenie, torty, Włochy, kuchnia żydowska, arabska i Nigel Slater. Teraz jest fajny okres na kupowanie książek, bo jest dużo promocji i warto na nie polować. 10 książek kucharskich pod choinkę. Kolejność przypadkowa, to nie ranking(...)Ogniem i Dymem” to książka dla wielbicieli gotowania na otwartym ogniu, wyrazistych i ciężkich smaków, czasem dziwnych połączeń, które mimo specyficznego brzmienia smakują genialnie. 4. Fania Lewando „Dietojarska kuchnia żydowska” Fania to była swoistego rodzaju gwiazda międzywojennej sceny kulinarnej. Kobieta, która z diety jarskiej uczyniła sztukę. Kilka lat temu weszłam w posiadanie tłumaczenia jej książki i zachwycił mnie sposób podejścia
ladykitchendomowe bajgle. Bajgle to ten rodzaj pieczywa, który dość trudno kupić w pobliskim sklepie czy piekarni. Wielka szkoda, bo bajgle to najlepsze "bułki" jakie można zjeść. Bajgle to żydowskie pieczywo, więc na pewno bliskie Polakom, zakłada się, że bajgle zostały wymyślone w Krakowie, przez zamieszkujących to miasto Żydów. Były tak dobre, że podarowywano je kobietom, które urodziły dziecko. Druga(...)trafiły do Ameryki za wielką wodą i tam osiągnęły swój wielki rozgłos? Otóż tu wystarczy przyjrzeć się historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował
SMYKWKUCHNIukraińskie, a wśród tych kulinarnych tradycji znalazłam w końcu opis, który mnie zaciekawił, ale i rozbawił. Otóż ukraińska autorka artykułu o bublikach podaje, że bubliczki wywodzą się z kuchnia żydowskiej, ale historię ich powstania łączy z historią Polski. Podobno pod koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie
Trzeci talerzFrancja pod panowaniem Niemiec. Naziści zabierają wszystko co się da, nie można nic dostać nawet na kartki.Ci którzy mieli bogatych znajomych jakoś żyli. Jacob i Moise to dwaj żydowscy chłopcy mieszkający u ciotki w Paryżu.Kiedy w Berlinie zrobiło się niebezpiecznie rodzice oddali synów pod jej opiekę, do czasu aż znajdą bezpieczne miejsce dla nich wszystkich. Rozstanie z rodzicami(...)także dobroci, szczerości i ciepła. Czy znajdą rodziców? tego Wam nie zdradzę musicie przeczytać sami. Mario Escobar w książce wyjaśnia że fikcyjne postaci chłopców inspirowane są losami żydowskich dzieci w czasie wojny. W książce przepięknie pokazana jest braterska miłość oraz odpowiedzialność jednego za drugiego. *************************************************** Książkę czyta się z zaciekawieniem, płynnie i lekko. Opowieść Mario Escobara bardzo mnie wzruszyła
Sama słodycz i szczypta chiliKugiel to takie danie kuchni żydowskiej, ale tej jej części, którą lubię, czyli prosto i tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie jest dalej obecne w jadłospisie miejscowej ludzkości, czasami nazywając się babką ziemniaczaną. Od kugla różni się ona skwarkami, które w kuchni żydowskiej są niedopuszczalne. Z czasem
Kryzysowa Książka Kucharska