po żydowsku - 528 przepisów (strona:3/36)

Sałatka Żydowska 135

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża c The post Sałatka Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki po żydowsku II 87

Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku II 2 kg ogórków(...)plastry, nać grubo posiekać, wyłożyć na wierzch ogórków. Dodać koper i przyprawy, wlać zalewę. Słoki zamknąć i pasteryzować 3 minuty od chwili zagotowania się wody. Artykuł Ogórki po żydowsku II pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka Żydowska 2854

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post Sałatka(...)Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Co niezwykłego ma do zaoferowania czeska stolica? 152

przyjdzie nam kupić bilet wstępu. Warto zatrzymać się w Ogrodzie Waldsteina na Małej Stranie , gdzie znajduje się widowiskowa grota, kryjąca w swoim wnętrzu liczne stalaktyty oraz stalagmity. 2. Dzielnica Żydowska , czyli Josefov znajduje się blisko starego miasta. Można tutaj odwiedzić Praskie Muzeum Żydowskie , cmentarz żydowski oraz najstarszą działającą synagogę w Europie, czyli Staranovę. 3. Rynek Starego Miasta i ratusz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz sefardyjski 159

zupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski

Kuchnia Prezydentowej
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 132

cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku Szabasowych kolacji. Symbolizują one dwie porcje manny, które szóstego dnia Bóg zesłał wędrującym przez pustynie, by siódmego dnia mogli jedynie odpoczywać.  Jednak(...)przepis najprawdopodobniej zawdzięczamy Austriakom. To oni pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski

W kuchni wieczorem
Majstersztyk z wątróbki 99

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu.  Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa(...)wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić  temat tego tradycyjnego dania. Znalazłam historię i oryginalny przepis na ten specjał. Zachęcam do przeczytania  przepisu i artykułu na ten temat :   Gmina Żydowska Składniki: -2 łyżki oleju roślinnego -2 cebule -500 g kurzych wątróbek -2 jajka ugotowane na twardo -3 łyżki masła ( w oryginale gęsiego smalcu ) -1 łyżeczka soli -1/2 łyżeczki pieprzu

Kulinarne przemyslenia
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 68

Tradycyjna kuchnia rzymska („cucina romana”) jest prosta, a dania są szybkie w przygotowaniu. Wywodzi się ona z kuchni ludowej, lecz nie pozbawiona jest wpływów innych kultur (na przykład żydowskiej). Złośliwi twierdzą, że kuchnia rzymska to jedna z najbardziej niezdrowych odmian kuchni włoskiej, ponieważ jest dość tłusta. Nie można jednak zaprzeczyć, że dania serwowane przez rzymian są niezwykle smaczne. Należy wiedzieć(...)tradycyjnych potraw zalicza się karczochy przyrządzane po rzymsku („carciofi alla romana”), z dodatkiem oliwy, pietruszki i przypraw, lub po żydowsku („carciofi alla giudia”), smażone i bardziej chrupiące. Dość często używanymi w kuchni rzymskiej warzywami są też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem

ProstePesto.pl
CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI “DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” 84

Sprawdź, co kryje w sobie najpopularniejsza w tym roku "DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA" autorstwa Fani Lewando i rozpocznij swoją roślinną przygodę! Artykuł CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI “DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA - recenzja książki 108

Dziś zapraszam na recenzję książki Fani Lewando " Dietojarska kuchnia żydowska " Autorka książki Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie dania dla Żydów aszkenazyjskich. W Dietojarskiej Jadłodajni łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo z pełną świadomością, że tylko dieta bezmięsna i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. W jej restauracji stołowała się wileńska śmietanka towarzyska(...)przygotowane w oparciu o oryginalne przepisy kuchni koszernej. Każdy przepis jest dopracowany, opatrzony zdjęciem i notatką od Mecyjów.  Książka oprócz przepisów, zawiera wiele ciekawych informacji na temat kuchni żydowskiej, zwyczajów i obchodzonych świąt.    Książka bardzo ładnie wydana, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Będzie świetnym pomysłem np. na prezent. Doskonała nie tylko dla fanów kuchni koszernej, wegetariańskiej

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki po żydowsku 75

Przepis na te ogórki pod taką nazwą dostałam od koleżanki. W smaku ogórki po żydowsku są delikatne i aromatyczne. Dla tych, co nie przepadają za kwaśnymi przetworami będą idealne. Ogórki te przygotowuje się bardzo podobnie jak konserwowe. To też dodatkowo mnie zachęciło by mimo nadmiaru ogórków, które już śnią mi się po nocach, rozłożyć warsztat … Czytaj dalej Ogórki(...)żydowsku Artykuł Ogórki po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) 121

Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się(...)sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: W kolorze groszku 145

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)puszka filecików anchowis, za 8 zł z których możecie zrezygnować), a wyglądało następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia

Niedzielny kucharz
Żytnie bajgle z sezamem 160

naturalne i pyszne bajgle z sezamem polecają się na śniadanie. Do tego zdrowe dodatki, kawa/herbata i dzień od razu wydaje się piękniejszy.  Krótka historia bajgla Bajgiel   żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku .  Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane(...)przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 . Ok. 1900 emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący

Czarnawisienka